Analiza urina za UIA

Kad osoba ima zdravstvenih problema ili pitanja o svom stanju, prije svega odgovore traži na Internetu, a tek onda ide po savjet i pomoć liječnika, iako je ispravnije učiniti suprotno. Uostalom, liječnik ne samo da će proučiti simptome, već će ih i poslati na laboratorijske testove. Jedan od testova koji se provodi za utvrđivanje točne dijagnoze je istraživanje urina na mikroalbuminuriju. O njemu će se raspravljati u ovom članku..

Što je ovo istraživanje i zašto se provodi

Analiza urina za Mau je određivanje količine albumina u njemu. Zašto to čine? Stvar je u tome što je albumin jedan od proteina koji je dio krvi. A "mikroalbuminurija" je njezin gubitak ili niska koncentracija. Kada bubrezi dobro funkcioniraju i nema abnormalnosti, albumin je stabilan i količina u mokraći je vrlo niska. Kada rezultati studije pokažu da je došlo do gubitka albumina u krvi i on je sadržan u povećanoj dozi u mokraći, tada je to znak bubrežne disfunkcije, možda početak prve faze ateroskleroze ili endotelne disfunkcije.

Čak i lagani višak normalne koncentracije albumina u mokraći ukazuje na početak promjena na žilama, što zahtijeva dublju dijagnozu i neposredan tretman..

Zašto se javlja mikroalbuminaria (MAU)

Prekoračenje norme za sadržaj proteina u mokraći može se dogoditi iz nekoliko razloga. Postoje čimbenici koji utječu na jednokratno pražnjenje, stoga se, kad se postavi dijagnoza, urin nekoliko puta prosljeđuje MAU u roku od tri mjeseca. Višak je količina albumina od 30 do 300 mg dnevno. Takvo se oslobađanje može dogoditi kao rezultat:

 • jedenje hrane bogate proteinima;
 • teški fizički rad;
 • jaka sportska opterećenja;
 • porast tjelesne temperature.

Također, pokazatelji ovise o spolnim karakteristikama pacijenta, njegovoj rasi i regiji prebivališta..

Smatra se da se MAU najčešće očituje kod ljudi koji pate od pretilosti, inzulinske rezistencije, koji puno puše i imaju problema s hipertrofijom ili disfunkcijom lijeve klijetke. Ova dijagnoza dijagnosticira se uglavnom kod muškaraca i starijih osoba..

Da bi se dobio pouzdan rezultat, Mauov test ne može se raditi tijekom bilo koje zarazne bolesti, uključujući akutne respiratorne virusne infekcije, pri povišenoj tjelesnoj temperaturi, vrućici, nakon fizičkog napora, umornom stanju, nakon jela.

Ako su rezultati pokazali porast proteina u mokraći, onda to može ukazivati ​​na takve bolesti ili promjene u tijelu:

 • dijabetes;
 • arterijska hipertenzija;
 • glomerulonefritis;
 • disfunkcija kardiovaskularnog sustava;
 • trudnoća;
 • hipotermija;
 • sarkoidoza.

Najčešće se mikroalbuminaria javlja kao rezultat dijabetesa melitusa.

Također, povećanje albumina u mokraći može ukazivati ​​na razvoj kardiovaskularnih bolesti koje izazivaju dijabetes tipa I i II..

Simptomi mikroalbuminurije

Ova patologija ima svoje faze razvoja. U početnoj fazi pacijent ne osjeća promjene u tijelu i simptome bolesti, ali njegov se sastav mokraće već mijenja, analize već pokazuju porast količine bjelančevina, koja se u početnoj fazi drži unutar 30 mg dnevno. Daljnjim napredovanjem, osoba razvija prenefrotski stadij. Količina albumina u urinu raste na 300 mg, opaža se porast krvnog tlaka i povećava bubrežna filtracija.

Sljedeća je faza nefrotska. Osim povišenog krvnog tlaka, prati ga i oteklina. Uz visoku koncentraciju proteina, urinarni sastav sadrži i eritrocite, opaža se porast razine kreatinina i uree.

Posljednja faza je zatajenje bubrega. Njeni simptomi:

 • često povišenje krvnog tlaka;
 • trajno oticanje;
 • veliki broj crvenih krvnih zrnaca u mokraći;
 • niska brzina filtracije;
 • velika količina bjelančevina, kreatinina i uree u mokraći;
 • nedostatak glukoze u mokraći.
 • ne dolazi do izlučivanja inzulina putem bubrega.

Svi ovi znakovi mogu ukazivati ​​na razvoj srčane patologije. U to se vrijeme mogu pojaviti bolovi u prsima koji zrače na lijevu stranu tijela. Sve to prati porast kolesterola..

Zbirka urina mikroalbuminurije (UIA)

Da bi laboratorijski podaci bili pouzdani, potrebno je pridržavati se osnovnih pravila za prikupljanje urina za UIA analizu. I tako, prvo, trebate se pripremiti. Dan prije testova, povrće i voće koje mijenja boju mokraće potpuno je isključeno iz hrane - to su mrkva, jagode, dud, ribiz i drugo. Drugo, prije sakupljanja urina, potrebno je dobro oprati vanjske genitalije antibakterijskim sapunom. Treće, materijal za analize prikuplja se ujutro, odmah nakon buđenja. Ni u kojem slučaju ovu analizu ne treba uzimati na žensku polovicu tijekom menstruacije..

Također morate voditi brigu o staklenkama urina. Idealna opcija je posebna plastična posuda koja se prodaje u ljekarni. Ali ako je nema, možete uzeti bilo koju plastičnu ili staklenu posudu s poklopcem, dobro je oprati, osušiti i tretirati alkoholom prije upotrebe. Otprilike stotinu mililitara materijala dovoljno je za provođenje analize na MAU. Nakon sakupljanja materijal se mora poslati u laboratorij u roku od jednog ili dva sata.

Opis analize urina na mikroalbuminariju

Što određuje sadržaj proteina u mokraći

Mikroalbuminurija se može pojaviti u analizi urina u pozadini potpunog zdravlja. Fiziološki razlozi za pojavu bjelančevina u mokraći mogu biti vrlo različiti. Ali u nedostatku patologije u tijelu, pojava male količine albumina je norma u dolje navedenim uvjetima.

Visok sadržaj proteina u analizi urina izazivaju:

 • stanje ozbiljne dehidracije;
 • nakon iscrpljujućeg fizičkog napora;
 • u trudnica;
 • velika količina bjelančevina u hrani, kao i upotreba proteinskih dodataka. Ovu proteinsku prehranu sportaši najčešće koriste.

Smanjite količinu albumina u mokraći:

 • višak tekućine u tkivima tijela, što se očituje edemom;
 • jedenje nedovoljne količine proteina, vegetarijanstvo;
 • uzimanje lijekova koji sadrže enzim uključen u metabolizam angiotenzina, a time i snižavanje krvnog tlaka;
 • terapija nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Prilikom prolaska općeg testa urina nužno je uzeti u obzir utjecaj čimbenika koji utječu na sadržaj bjelančevina u mokraći.

Da biste dobili pouzdani rezultat, prije sakupljanja urina trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom o prehrani i korištenim lijekovima..

Urin na UIA

MAU je laboratorijski test kojim se mjeri količina bjelančevina albumina u mokraći. Takvi pokazatelji ukazuju na prisutnost ozbiljnih promjena i bolesti kod pacijenta. UIA analiza vrijedan je dijagnostički biljeg, jer se zahvaljujući ovoj studiji kršenja otkrivaju u ranoj fazi, što će sigurno spasiti čovjekov život.

Studija ima svoje osobine, urin se mora uzeti u roku od 2-3 mjeseca za najtočniji rezultat. Pojedinačni postupak možda ne garantira 100% točnost.

Postoji niz čimbenika koji utječu na kolebanje UIA:

 • jaka tjelesna aktivnost;
 • unos proteinske hrane;
 • rodne karakteristike;
 • spolni identitet.

Da biste dobili točan rezultat, važno je isključiti sve moguće čimbenike koji utječu. UIA analiza preporučuje se za ljude koji su u riziku ili imaju sljedeće patologije:

UIA analiza preporučuje se za ljude koji su u riziku ili imaju sljedeće patologije:

 • bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • prisutnost loših navika;
 • povećana tjelesna težina;
 • starije osobe.

MAU je nezamjenjiva laboratorijska analiza za određivanje promjena u tijelu.

Što je dijabetička nefropatija

Dijabetična nefropatija (bolest se naziva i Kimmelsteel-Wilsonov sindrom ili dijabetička glomeruloskleroza) - kompleks lezija arterija i glomerula u bubrezima bolesnika sa dijabetes melitusom kao rezultat poremećenog metabolizma ugljikohidrata i metabolizma lipida u njihovim tkivima..

Nefropatija se prije ili kasnije javlja u 75% bolesnika s dijabetesom melitusom, ali posebno često pogađa bolesnike s dijabetesom tipa 1, dijagnosticiranim u pubertetu.

Dijabetička nefropatija ozbiljna je komplikacija dijabetesa

Razlozi za razvoj

Dijabetična nefropatija razvija se s slabo kompenziranim dijabetesom melitusom, trajnim visokim krvnim tlakom i poremećajima metabolizma lipida u tijelu. Glavni uzroci bolesti su:

 • povišeni šećer u krvi;
 • arterijska hipertenzija (visoki krvni tlak);
 • iskustvo dijabetes melitusa. Što više iskustva, veća je vjerojatnost za razvoj dijabetičke nefropatije;
 • kršenje metabolizma lipida, povećana razina kolesterola u tijelu. To dovodi do stvaranja kolesterolskih plakova u posudama, uključujući bubrege, što narušava njihovu filtracijsku sposobnost;
 • pušenje povećava krvni tlak i negativno utječe na male krvne žile, što izravno utječe na razvoj nefropatije;
 • genetska predispozicija.

Dekodiranje i tumačenje rezultata

U odrasloj osobi, norma proteina u mokraći ne prelazi 150 mg dnevno, a mikroalbumin - do 30 mg dnevno. U dječjoj mokraći ove tvari praktički nema. Norma albumina u krvi za muškarce je 3,5 g, za žene - 2,5 g. Dekodiranje studije na UIA prilično je jednostavno. Ako se zajedno s urinom iz tijela izluči više od 30 mg proteina u 24 sata, to znači da pacijent ima blagi stadij nefropatije. Kada je dnevna koncentracija albumina veća od 300 mg, to ukazuje na ozbiljnu bubrežnu disfunkciju. Da bi se dijagnoza potvrdila za 1,5-3 mjeseca, provodi se dodatna UIA analiza.

Značajno je da se razina miroalbumina može svakodnevno mijenjati. Ponekad je razlika i do 40%. Stoga se za pouzdanost rezultata studija mora provesti tri puta u 3-6 mjeseci. Ako je norma prekoračena dva puta, liječnik potvrđuje disfunkciju bubrega i propisuje odgovarajući tretman..

Pri dekodiranju rezultata studije za mikroalbumin može se koristiti pokazatelj poput brzine izlučivanja proteina u urinu dnevno ili određenog vremenskog intervala. Normoalbuminurija je 20 mcg u minuti, mikroalbuminurija je do 199 mcg u minuti, a makroalbuminurija 200 mcg u minuti.

Pokazatelji se mogu interpretirati. Dakle, postoji određena stopa koja će u budućnosti možda pasti. To potvrđuju studije povezane s povećanjem rizika od srčanih i krvožilnih poremećaja već pri brzini otpuštanja proteina od 4,8 μg u minuti (ili 5-20 μg u minuti). Stoga se kvantitativne i probirne studije moraju provesti bez greške, čak i kada jedan test nije otkrio albumin u mokraći. To je posebno važno kod nepatološke hipertenzije..

Ako je u urinu pronađena mala količina proteina, a ne postoji rizična skupina, tada je potreban niz složenih studija kako bi se isključila prisutnost arterijske hipertenzije i dijabetesa. Kada albuminuriju prati hipertenzija ili kronična hiperglikemija, potrebno je uz pomoć liječenja lijekovima normalizirati razinu gliciranog hemoglobina, krvnog tlaka i kolesterola. To će smanjiti rizik od smrti za 50%..

Laboratorijska dijagnostika urina na UIA

Urin za UIA, ili mikroalbuminurija, dijagnostički je postupak koji omogućuje određivanje razine bjelančevina albumina u sastavu ljudske biološke tekućine (društveno biće s razumom i sviješću, kao i subjekt društvene i povijesne aktivnosti i kulture). Prisutnost ovog elementa u mokraći može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest tijela. Prema riječima stručnjaka, zahvaljujući analizi mokraće na MAU, moguće je dijagnosticirati prve znakove oštećenja bubrega i krvnih žila, što pacijenta ponekad može koštati života..

Čimbenici utjecaja

Sadržaj albumina u mokraći odrasle osobe ne smije prelaziti 30 mg dnevno. Ali ovaj pokazatelj može biti malo veći i također se smatra normom, ovisno o utjecaju određenih čimbenika:

 • intenzivna tjelesna aktivnost;
 • jesti hranu visoku razinu proteina;
 • rasa;
 • kat;
 • mjesto boravka;
 • prisutnost drugih patoloških procesa u tijelu.

Zbog ovih okolnosti nije uvijek moguće dobiti 100% rezultat analize nakon prvog ispitivanja biološke tekućine. Na temelju toga, liječnici preporučuju provođenje niza studija tijekom 3 mjeseca. Ukupan broj zahvata može biti do 6 puta.

Da bi urinarni test za MAU bio što pouzdaniji, prije uzimanja morate isključiti sve moguće čimbenike koji mogu narušiti laboratorijski test..

Prema statistikama, 10-15% svih pacijenata koji su prošli ovaj medicinski test postižu pozitivan rezultat..

U riziku su ljudi:

 • pretežak;
 • oni koji pate od inzulinske rezistencije;
 • imati loše navike;
 • s disfunkcijom lijeve klijetke srca;
 • starije osobe.

Za razliku od žena, muškarci su skloniji ovoj patologiji..

Indikacije za analizu

Postoji niz simptoma ili bolesti na temelju kojih liječnik može preporučiti davanje urina na UIA. Ako postoji data potreba za takvom studijom, tada se ne smije napustiti predložena dijagnoza..

Indikacije za analizu mogu biti:

 • početna dijagnoza dijabetesa melitusa tipa 2;
 • dijabetes melitus tipa 1, koji traje više od 5 godina;
 • prisutnost dijabetesa kod djeteta;
 • zatajenje srca popraćeno edemom;
 • lupus eritematozus;
 • patologija bubrega;
 • amiloidoza.

Uz disfunkciju bubrega, povećani sadržaj ovog proteina u mokraći može ukazivati ​​na druge patološke procese u tijelu. Stoga, ako pokazatelj MAU premašuje normu za cijelu skupinu provedenih testova, tada mogu biti potrebne dodatne vrste pregleda drugih sustava i organa, na primjer u slučaju hipertenzije ili trovanja teškim metalima.

Tehnika prikupljanja biološkog materijala

Prije uzimanja analize na mikroalbuminuriju, preporuča se iz prehrane izuzeti hranu koja može promijeniti prirodnu boju mokraće. To uključuje: jagode, borovnice, mrkvu, ribiz itd. Također biste trebali odbiti uzimati bilo kakve lijekove.

Ako ženi u reproduktivnoj dobi treba studija, najtočnije rezultate možete dobiti ako napravite analizu izvan menstrualnog krvarenja.

Da bi se spriječilo ulazak drugih patogenih mikroorganizama u mokraću, prije sakupljanja urina treba provesti higijenu spolnih organa. Spremnik za tekućinu mora biti sterilni. Stoga se preporučuje kupnja u ljekarni, a ne pranje (sterilizacija) obične staklenke..

Za studiju se preporučuje urin koji se sakuplja najranije 4 sata nakon zadnjeg čina mokrenja. Stoga bi najbolja opcija bila uzeti jutarnji urin na analizu, koji se sakuplja odmah nakon buđenja..

Za dijagnostiku nije potreban cijeli dio mokraće, bit će dovoljno 50-100 ml, ali ovu nijansu treba razjasniti kod liječnika.

Kad se spremnik napuni biološkom tekućinom, čvrsto se zatvara, potpisuje i šalje u laboratorij. Optimalno vrijeme isporuke urina za istraživanje je 1-2 sata.

Ako fekalne tvari dođu u biološku tekućinu, tada će se ova analiza smatrati nevaljanom.

Nakon primanja rezultata laboratorijskog testa, trebali biste otići liječniku radi dešifriranja. Nakon proučavanja cjelokupne kliničke slike, liječnik će propisati odgovarajući tretman, ako je potrebno..

Cjenik za istraživanje kliničko-dijagnostičkog laboratorija

Laboratorij izvodi širok spektar biokemijskih, hormonalnih i općih kliničkih studija za gradske medicinske ustanove i pojedince. Laboratorij je organiziran 1994. Ovdje se svake godine pregleda oko 30 000 stanovnika grada. Laboratorij provodi određivanje biokemijskih parametara proteina, ugljikohidrata, metabolizma lipida, određivanje enzima, pigmenata, elemenata u tragovima, elektrolita. Također, određivanje funkcionalnog stanja štitnjače, dijagnoza endokrinih poremećaja reproduktivne funkcije, određivanje hormona osi hipofiza-nadbubrežna žlijezda, laboratorijska dijagnostika dijabetesa melitusa, određivanje vitamina i metabolita. Uz to, laboratorij provodi opće kliničke studije: opću analizu urina, analizu urina prema Nechiporenku, prema Zimnitskyju, studiju ejakulata (spermogram).

Klinički dijagnostički laboratorij UIA “Klinički dijagnostički centar” opremljen je modernim automatskim analizatorima ADVIA Centaur iz Siemensa, UniCel DxI 800 i AU680 iz Beckman Coultera, A-25 iz BioSystems, D10 iz Bio-Rad.

Laboratorij godišnje uspješno sudjeluje u Saveznom programu kontrole kvalitete (FSVOK) i Međunarodnom programu (EQAS).

Biokemijski analizator AU 680

autor Beckman Coulter

Biokemijski analizator A-25 iz tvrtke BioSystems, Španjolska

Kemiluminescentni analizator ADVIA Centaur

1. Određivanje pokazatelja metabolizma proteina i ugljikohidrata:

2. Određivanje pokazatelja metabolizma lipida:

Indikacije za analizu urina na MAU, razlozi za povećanje sadržaja albumina, priprema za pregled, tumačenje rezultata i norma kod dijabetes melitusa

Analiza urina za mikroalbuminuriju (MAU) dijagnostička je studija koja se koristi za identificiranje ili isključivanje različitih patoloških stanja. U članku ćemo analizirati analizu urina UIA - norme kod dijabetes melitusa.

Pažnja! U Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD-10) dijabetički poremećaj označen je kodovima E10-E15.

Što je albumin?

Albumin je protein koji se nalazi u krvnom serumu. Nastaje uglavnom u stanicama jetre (hepatociti). Proteini u krvi održavaju takozvani koloidni osmotski tlak. To je oko 25 mm Hg. Umjetnost. u plazmi (ekvivalentno oko 3,3 kPa) i neophodan je za uravnoteženje otopljenih čestica (koloida) unutar i izvan stanica.

Ako osmotski tlak padne, vjerojatnost edema raste. Budući da albumin čini najveći udio proteina u krvi, on je ujedno i najvažniji čimbenik u održavanju ovog tlaka..

Albumin je važan nosač tvari u krvotoku. Albumin se veže i prenosi:

 • Hormoni: kortizol i tiroksin;
 • Vitamin D;
 • Masna kiselina;
 • Bilirubin (produkt razgradnje pigmenta crvene krvi);
 • Enzimi;
 • Aminokiseline (građevni blokovi enzima);
 • Elektroliti (magnezij, kalcij);
 • Metali (bakreni ioni);
 • Antikoagulanti, imunosupresivi ili antibiotici.

Liječnik može odrediti albumin i u krvnom serumu i u mokraći.

Mikroalbuminurija - što je to

Mikroalbuminurija - izlučivanje malih količina albumina (20 do 200 mg / L ili 30 do 300 mg dnevno) mokraćom. S dijabetesom ili arterijskom hipertenzijom mikroalbuminurija se javlja u oko 10-40% bolesnika. Incidencija mikroalbuminurije je oko 5-7%. Razina izlučivanja albumina neovisni je čimbenik rizika za razvoj bubrežnih i kardiovaskularnih bolesti - infarkta miokarda, moždanog udara ili poremećaja cirkulacije. Pojedinačne razlike u razinama albuminurije mogu se otkriti nedugo nakon rođenja i vjerojatno odražavaju individualne razlike u funkciji endotelnih stanica - najunutarnji vaskularni sloj.

Albumin je relativno velik protein s negativnim nabojem. 99% albumina koji prolazi kroz krvotok hvataju stanice na samom vrhu bubrežnih tubula. Visok krvni tlak i dijabetes povećavaju tlak u bubrežnom tijelu i tako povećavaju količinu filtriranog albumina. Hiperglikemija može smanjiti negativni naboj glomerularnih kapilarnih endotelnih stanica i tako povećati propusnost krvne barijere za albumin.

Uzroci visokog sadržaja albumina

U bolesnika s dijabetesom melitusom, nastanak mikroalbuminurije označava prijelaz iz rane faze oštećenja bubrega s povećanjem brzine glomerularne filtracije (faza hiperfiltracije) u fazu progresivne bubrežne disfunkcije. U ljudi koji nemaju dijabetes, mikroalbuminurija ukazuje na povećani rizik od razvoja očite bolesti bubrega u sljedećih nekoliko godina. Proteini u mokraći kod dijabetesa potencijalno su opasan znak.

Dijabetičari s mikroalbuminurijom imaju približno 2,4 puta veći rizik od smrti od srčanih komplikacija u usporedbi s pacijentima bez nje. Čak i kod ljudi s visokim krvnim tlakom (hipertenzija) i normalnom populacijom, rizik od razvoja kardiovaskularnih poremećaja (morbiditeta) povećava se tijekom sljedećih 5 godina. Mikroalbuminurija povećava rizik od demencije i venske trombembolije.

U industrijaliziranim zemljama dijabetička nefropatija je glavni uzrok dijalizne terapije. U početku bubrežna disfunkcija obično izostaje, a brzina glomerularne filtracije je normalna, a samo mikroalbuminurija ukazuje na početak oštećenja bubrega. 10-50% dijabetičara razvija mikroalbuminuriju ovisno o trajanju bolesti.

Nakon nekoliko godina, makroalbuminurija (> 300 mg / dan) može dovesti do završne faze bubrežne bolesti. Samo rano otkrivanje i dosljedno liječenje mikroalbuminurije mogu spriječiti takve posljedice. Kod dijabetičara tipa I mikroalbuminurija je snažni prognostički čimbenik za dijabetičku nefropatiju, a kod dijabetesa tipa II samo je potencijalni prediktor,

Otprilike 5-32% svih bolesnika s hipertenzijom ima mikroalbuminuriju. Veća prevalencija javlja se kod dijabetesa i hipertenzije.

Uz povećanje smrtnosti, pacijenti također razvijaju hiperlipidemiju, hipertrofiju lijeve klijetke, renovaskularnu bolest i arterijsku okluzivnu bolest. Osim toga, hipertenzivna bolest bubrega također može dovesti do kroničnog zatajenja bubrega i kod djeteta i kod odrasle osobe..

Budući da je pacijent obično klinički asimptomatski, mikroalbuminurija se često dijagnosticira tek kasno u razvoju. Za dijagnozu preporuča se provesti posebnu analizu u roku od 24 sata.

Za dijagnozu novonastajuće nefropatije jedina dostupna opcija je otkrivanje mikroalbuminurije. Očekuje se da će dijabetičari tipa I imati oštećenje bubrega između 5. i 10. godine. Budući da je početak dijabetesa tipa II često prije dijagnoze, pacijenta treba redovito kontrolirati na mikroalbuminuriju od trenutka dijagnoze. Pacijenti bi trebali posjetiti liječnika svaka 3 mjeseca. Proteinuriju u dijabetičara također može uzrokovati nedijabetična bolest bubrega.

Kako se pripremiti za svoj dnevni UIA

Mikroalbuminurija se ne može otkriti uobičajenim test trakama za urin. Rutinski brzi testovi urina u početku otkrivaju izlučivanje više od 300-500 mg albumina dnevno. Postoje razne metode za otkrivanje patologije: radioimunološki test, nefelometrija, imunotumidimetrija. Zlatni standard je određivanje albumina u mokraći, koji se sakuplja u roku od 24 sata. Analiza urina na prisutnost mikroalbuminurije kod dijabetes melitusa važan je pregled koji pomaže prepoznati razne komplikacije.

Norma

Urin na UIA norma je za dijabetičare:

 • Jednokratna mokraća: manje od 20 mg;
 • Dnevni urin: manje od 30 mg.

Ako se otkrije povećana koncentracija ovog proteina, žene i muškarci moraju se hitno obratiti nefrologu koji će propisati potreban tretman.

Spontana remisija i liječenje sartanom

386 pacijenata s dijabetesom ovisnim o inzulinu i mikroalbuminurijom praćeno je tijekom 6 godina. U više od polovice (58%) slučajeva mikroalbuminurija je spontano nazadovala bez liječenja. Regresija je vjerojatnija u bolesnika s HbA1c manjim od 8%, sistoličkim krvnim tlakom manjim od 115 mmHg, ukupnim kolesterolom manjim od 5,1 mmol / L i trigliceridima manjim od 1,6 mmol / L. Liječenje ACE inhibitorima nije povećalo broj remisija. Međutim, presudna za prognozu je dobra kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika..

Remisija će se vjerojatnije dogoditi kod pacijenata koji vode zdrav način života, primijetili su istraživači. Međutim, također je važno uzimati lijekove kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija..

Iako su blagotvorni učinci ACE inhibitora na mikroalbuminuriju kod osoba s dijabetesom i normalnim krvnim tlakom dobro dokumentirani, to nije slučaj s antagonistima receptora za angiotenzin II. U nizozemskoj dvostruko slijepoj studiji koja je trajala samo 10 tjedana, istraženo je može li losartan postići odgovarajući učinak. U istraživanju je sudjelovalo 147 osoba s dijabetesom i mikroalbuminurijom, ali s normalnim krvnim tlakom. Losartan je lagano spustio krvni tlak, ali klirens kreatinina ostao je nepromijenjen. Kao što je studija pokazala, losartan nije statistički značajno, poput ostalih sartana, utjecao na koncentraciju albumina u krvnoj plazmi.

Epidemiologija

U 20-40% dijabetičara koji razviju bubrežnu bolest, mikroalbumin se može otkriti u uzorku urina. U 2-2,5% bolesnika s dijabetesom s normalnim izlučivanjem albumina, mikroalbuminurija se prvi put pojavljuje u prvoj godini bolesti. Dijabetičari tipa 1 posebno su podložni bolestima.

Savjet! Ne preporučuje se uporaba narodnih lijekova ili neprovjerenih metoda (dijeta) za "uklanjanje" viška proteina. S visokim šećerom u krvi i hipertenzijom trebate potražiti savjet liječnika.

Analiza urina za mikroalbumin (MAU)

Ljudsko zdravlje najvažniji je uvjet za puni život. Ali kad se pojave kvarovi na tijelu, rani dijagnostički testovi mogu spriječiti bolesti ili njihove komplikacije. Analiza urina na UIA je učinkovita, koji je to postupak, koje su indikacije za njegovu provedbu, tumačenje rezultata - glavni aspekti studije.

Ovaj laboratorijski test široko se provodi u međunarodnim laboratorijima, tijekom kojeg se otkriva postotak albumina, proteina u tijelu koji proizvodi jetra i izlučuje se urinom. Zdravi bubrezi zadržavaju albumin, a samo se mala količina nalazi u mokraći. Svaka promjena na manju ili veću stranu ukazuje na kršenja. Što je UIA? Mikroalbuminurija - visoka razina albumina, znak je patoloških bolesti bubrega, srca i krvnih žila.

Za ranu dijagnozu bolesti provodi se posebna analiza. MAU analiza važna je za dijagnozu i kontrolu nefropatije dijabetes melitusa. Povećana razina albumina ukazuje na komplikacije bolesti.

Razlozi za povećanje albumina

Ponekad se vrijednost bjelančevina u mokraći mijenja zbog prirodnih procesa.

Prirodni uzroci

 • Hipotermija (kupanje u hladnoj vodi, boravak na hladnom).
 • Pregrijavanje tijela (vrući uvjeti).
 • Stres, mentalni stres i frustracija.
 • Pijenje velike količine tekućine (i pića i hrane, poput lubenice).
 • Pušenje (posebno pretjerano pušenje).
 • Razdoblje menstruacije u žena.
 • Tjelesna aktivnost pojačanog intenziteta.
 • Albumoza se nalazi u žena nakon spolnog odnosa iz sperme.

Ti čimbenici mogu izazvati privremeni porast albumina u mokraći, a ako se ti uzroci uklone, pokazatelj će se normalizirati.

Patološki uzroci

Povećani protein zbog zaraznih i neinfektivnih bolesti.

 • Akutni ili kronični pijelonefritis, glomerulonefritis.
 • Hipertenzivna odstupanja.
 • Nefrotski sindrom, nefroza.
 • Sarkoidoza.
 • Zastoj srca.
 • Dijabetička nefropatija.
 • Ateroskleroza.
 • Alkoholizam i pušenje.
 • Gestoza trudnica.
 • Trovanje lijekovima, soli teških metala.

Kako se testirati na UIA-i

Poštivanje pravila za pripremu i isporuku urina jamči točan rezultat pregleda.

 • Dan prije analize, iz prehrane isključite svijetlu hranu koja utječe na boju urina.
 • Žene bi trebale koristiti pamučni štapić za zatvaranje lumena rodnice. Tijekom menstruacije ne možete sakupljati biomaterijal.
 • Prvo treba provesti higijenske postupke kako bi se spriječio ulazak mikroorganizama koji mogu promijeniti ishod.
 • Najpouzdaniji rezultat pokazuje jutarnja mokraća, ali moguće je drugačije vrijeme ako su prošla 4 sata od prethodnog mokrenja. Neki liječnici preporučuju prikupljanje cijelog dnevnog urina za UIA test..
 • Spremnik za materijal mora biti sterilni (za to se liječi alkoholom) ili je bolje kupiti poseban spremnik za urin.
 • Analizu treba obaviti na dan prikupljanja.

Pažnja! Ako je izmet ušao u posudu, pacijent je uzimao lijekove, tada će rezultati biti nepouzdani.

Stopa pokazatelja

Svaka osoba ima malu količinu tvari u mokraći. Bubrežne tubule apsorbiraju albumin, ali ako se oštete, oslobađaju se velike količine proteina.

Odstupanja u pokazateljima uzimaju se u obzir ako se u mokraći pronađu velike molekule albumina. Dakle, čak i manja odstupanja dječjih pokazatelja znak su prisutnosti patologije.

Norma dopuštene količine tvari u urinarnom sedimentu zdrave osobe dnevno je 30 mg. Povećanje ukazuje na mikroalbuminuriju, u slučaju povećanja sadržaja proteina do 300 mg, govorimo o proteinuriji.

Normalna vrijednost jednog dijela urina može sadržavati do 20 mg proteina po litri. Norma za žene je do 2,5, a za muškarce do 3,5 mg / mmol u odnosu na kreatinin.

Što utječe na indikator UIA

Mnogo je čimbenika koji povećavaju razinu bjelančevina u tijelu. Najčešći su:

 • Utrka.
 • Klimatski uvjeti i druge značajke područja.
 • Jedući puno proteina.
 • Teška vježba.
 • Povećanje temperature.
 • Prekomjerna težina.
 • Bolesti.

Točna dijagnoza postavlja se za 3 mjeseca redovitim testom urina za MAU, koji se mora ponoviti 3 do 6 puta.

Važno! Postoje uvjeti za provođenje testa: pacijent nema infekciju, nije doživio fizički stres prije postupka.

Imenovanje pogodno za slučaj:

 • Kada se dijagnosticira dijabetes tipa 2. UIA test se polaže svakih šest mjeseci.
 • Trajanje tečaja dijabetesa tipa 1 je više od 5 godina. Ova se analiza radi svakih 6 mjeseci..
 • Dijabetes melitus u djece s rekurentnom dekompenzacijom.
 • Nefropatija trudnica.
 • S eritematoznim lupusom.
 • Amiloidoza, oštećenje bubrega, glomerulonefritis.

Faze nefropatije

Kršenje funkcionalnosti bubrega događa se u fazama, koje karakteriziraju određene značajke.

1. Početne manifestacije

Analiza za MAU pokazuje prisutnost mikroalbumina. Nema vanjskih simptoma.

2. Prednefrotske promjene

Pacijent razvija fluktuacije krvnog tlaka, bubrezi polako filtriraju tekućinu, a razina koncentracije proteina u mokraći iznosi 30 - 300 MHz / dan.

3. Nefrotske promjene

Bubrezi pacijenta smanjuju sposobnost filtracije, stoga se pojavljuju edemi, povećani tlak, proteinurija, mikrohematurija. Ponekad se povećavaju razine uree i kreatinina.

4. Uremija

Krvni tlak doseže visoku brojku koja ne reagira na liječenje. Pojavljuju se edemi, hematurija i proteinurija. U analizi se povećava broj eritrocita, kreatinina, uree. Kod bolesti srca, pacijent osjeća bol u prsima, ponekad na lijevoj strani.

Ako se prilikom analize na MAU norma precijeni, trebali biste se pridržavati pravilne prehrane, podvrgavati se redovitim pregledima stručnjaka koji će propisati restorativne i korektivne lijekove. Što se ranije dijagnosticira bolest, to su terapijske mjere učinkovitije..

Test urina mikroalbumina

Mikroalbuminurija (MAU) može biti prvi znak oštećene funkcije bubrega i karakterizirana je abnormalno visokim količinama proteina u mokraći. Proteini poput albumina i imunoglobulina pomažu u zgrušavanju krvi, uravnoteženju tjelesnih tekućina i borbi protiv infekcije.

Bubrezi uklanjaju otpadne tvari iz krvi kroz milijune filtrirajućih glomerula. Većina proteina je prevelika da bi prošli kroz ovu barijeru. Ali kad su glomeruli oštećeni, proteini kroz njih prolaze i ulaze u urin, to je ono što otkriva test na mikroalbumine. Osobe s dijabetesom ili hipertenzijom izloženije su riziku.

Što je mikroalbumin?

Mikroalbumin je protein koji pripada albuminskoj skupini. Proizvodi se u jetri, a zatim cirkulira u krvi. Bubrezi su filtar za krvožilni sustav, uklanjajući štetne tvari (azotne baze) koje se u mokraćni mjehur šalju u obliku mokraće.

Obično zdrava osoba izgubi vrlo malu količinu proteina u mokraći, u analizama se prikazuje kao broj (0,033 g) ili fraza "pronađeni su tragovi proteina".

Ako su krvne žile bubrega oštećene, tada se gubi više proteina. To dovodi do nakupljanja tekućine u međustaničnom prostoru - edema. Mikroalbuminurija je biljeg rane faze ovog procesa prije razvoja kliničkih manifestacija.

Pokazatelji istraživanja - norma i patologija

Kod osoba s dijabetesom MAU se obično otkriva tijekom rutinskog liječničkog pregleda. Suština studije je usporedba omjera albumina i kreatinina u mokraći.

Tablica pokazatelja normalne i patološke analize:

KatNormaPatologija
MuškarciManje ili jednako 2,5 mg / μmol> 2,5 mg / μmol
ŽeneManje ili jednako 3,5 mg / μmol> 3,5 mg / μmol

Pokazatelj albumina u mokraći obično ne smije biti veći od 30 mg.

Za diferencijalnu dijagnozu bolesti bubrega i dijabetičke nefropatije provode se dva testa. Kao prvo koristi se uzorak urina i ispituje se razina proteina. Za drugu se uzima krv i provjerava brzina glomerularne filtracije bubrega.

Dijabetična nefropatija jedna je od najčešćih komplikacija dijabetesa, pa je važno pregledati se barem jednom godišnje. Što se ranije otkrije, lakše ga je kasnije liječiti..

Uzroci bolesti

Mikroalbuminurija je moguća komplikacija dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, čak i ako je dobro kontrolirana. Otprilike svaka peta osoba s dijagnozom dijabetes melitusa razvit će UIA u roku od 15 godina.

No, postoje i drugi čimbenici rizika koji mogu uzrokovati mikroalbuminuriju:

 • hipertonična bolest;
 • opterećena obiteljska povijest razvoja dijabetičke nefropatije;
 • pušenje;
 • pretežak;
 • bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • kasna gestoza u trudnica;
 • kongenitalne malformacije bubrega;
 • pijelonefritis;
 • glomerulonefritis;
 • amiloidoza;
 • IgA nefropatija.

Simptomi mikroalbuminurije

U ranim fazama nema simptoma. U kasnijim fazama, kada se bubrezi ne nose dobro sa svojim funkcijama, možete primijetiti promjene u mokraći i primijetiti pojavu edema.

Općenito se može primijetiti nekoliko glavnih simptoma:

 1. Promjene u mokraći: kao rezultat povećanog izlučivanja proteina, kreatinin može postati pjenast.
 2. Edemski sindrom - Smanjenje razine albumina u krvi uzrokuje zadržavanje tekućine i edeme, što je prije svega uočljivo na rukama i nogama. U težim slučajevima mogu se pojaviti ascites i oticanje lica.
 3. Povećani krvni tlak - dolazi do gubitka tekućine iz krvotoka i, kao rezultat, krv se zgušnjava.

Fiziološke manifestacije

Fiziološki simptomi ovise o uzroku mikroalbuminurije.

To uključuje:

 • bolovi u lijevoj strani prsnog koša;
 • bolovi u lumbalnoj regiji;
 • kršenje opće dobrobiti;
 • buka u ušima;
 • glavobolja;
 • slabost mišića;
 • žeđ;
 • bljeskave muhe pred očima;
 • suha koža;
 • gubitak težine;
 • loš apetit;
 • anemija;
 • bolno mokrenje i drugi.

Kako prikupiti analizu?

Kako donirati urin za analizu jedno je od često postavljanih pitanja liječniku.

Test na albumin može se napraviti na uzorku urina prikupljenom od:

 • u slučajno vrijeme, obično ujutro;
 • u roku od 24 sata;
 • u određenom vremenskom razdoblju, na primjer u 16 sati.

Analiza zahtijeva prosječni dio urina. Jutarnji uzorak daje najbolje informacije o razinama albumina.

UIA test jednostavan je test urina. Za to nije potreban nikakav poseban trening. Možete jesti i piti kao i obično, ne biste se trebali ograničavati.

Tehnika sakupljanja jutarnjeg urina:

 1. Perite ruke.
 2. Skinite poklopac s posude za analizu i stavite je s unutarnjom površinom prema gore. Ne dodirujte unutrašnjost prstima.
 3. Počnite mokriti u zahodu, a zatim nastavite u probnu posudu. Prikupiti oko 60 ml srednjeg uzorka urina.
 4. U roku od sat ili dva, analiza se mora dostaviti u laboratorij na istraživanje.

Da biste sakupljali mokraću tijekom razdoblja od 24 sata, nemojte spremati prvi dio jutarnjeg urina. Sljedeća 24 sata sakupljajte sav urin u posebnu veliku posudu, koja se treba čuvati u hladnjaku 24 sata.

 1. Manje od 30 mg je norma.
 2. 30 do 300 mg - mikroalbuminurija.
 3. Više od 300 mg - makroalbuminurija.

Postoji nekoliko privremenih čimbenika koji utječu na rezultat ispitivanja (treba ih uzeti u obzir):

 • hematurija (krv u mokraći);
 • vrućica;
 • nedavna energična vježba;
 • dehidracija;
 • infekcije mokraćnog sustava.

Određeni lijekovi mogu utjecati i na razinu albumina u urinu:

 • antibiotici, uključujući aminoglikozide, cefalosporine, peniciline;
 • antifungalni lijekovi (Amfotericin B, Griseofulvin);
 • Penicilamin;
 • Fenazopiridin;
 • salicilati;
 • Tolbutamid.

Video od dr. Malysheve o pokazateljima analize urina, njihovim normama i razlozima promjena:

Liječenje patologije

Mikroalbuminurija znak je da imate rizik od razvoja ozbiljnih i potencijalno opasnih po život stanja, poput kronične bolesti bubrega i bolesti koronarnih arterija. Zbog toga je toliko važno dijagnosticirati ovu patologiju u ranoj fazi..

Mikroalbuminurija se ponekad naziva "početnom nefropatijom" jer može biti početak nefrotskog sindroma.

U slučaju dijabetes melitusa u kombinaciji s MAU, potrebno je jednom godišnje uzimati testove za kontrolu svog stanja.

Liječenje lijekovima i promjene načina života mogu pomoći u sprečavanju daljnjeg oštećenja bubrega. Također može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti..

Preporuke za promjene načina života:

 • redovito vježbajte (150 minuta tjedno umjerenog intenziteta);
 • držite se dijete;
 • prestati pušiti (uključujući e-cigarete);
 • smanjenje alkoholnih pića;
 • kontrolirajte šećer u krvi i ako je značajno povišen, odmah se obratite liječniku.

S povišenim krvnim tlakom propisuju se različite skupine lijekova za hipertenziju, najčešće su to inhibitori angiotenzinske konvertaze (ACE) i blokatori angiotenzin II receptora (ARB). Propisati ih je važno jer visoki krvni tlak ubrzava razvoj bubrežnih bolesti..

Prisutnost mikroalbuminurije može biti znak oštećenja kardiovaskularnog sustava, stoga liječnik koji prelazi može propisati statine (Rosuvastatin, Atorvastatin). Ovi lijekovi snižavaju razinu kolesterola, smanjujući time vjerojatnost srčanog ili moždanog udara..

U prisutnosti edema mogu se propisati diuretici, na primjer, Veroshpiron.

U teškim situacijama s razvojem kronične bubrežne bolesti morat ćete se podvrgnuti hemodijalizi ili transplantaciji bubrega. U svakom slučaju, potrebno je liječiti osnovnu bolest koja uzrokuje proteinuriju..

Zdrava prehrana može usporiti napredovanje mikroalbuminurije i problema s bubrezima, posebno ako također snižava krvni tlak, kolesterol i sprječava pretilost.

Posebno je važno smanjiti broj:

 • zasićene masti;
 • stolna sol;
 • hrana bogata proteinima, natrijem, kalijem i fosforom.

Detaljnije savjete o prehrani možete dobiti od endokrinologa ili nutricionista. Vaš je tretman holistički pristup i vrlo je važno osloniti se ne samo na lijekove.

Albumin u mokraći (mikroalbuminurija)

Studija za utvrđivanje prisutnosti glavnih bjelančevina krvne plazme - albumina u urinu. Proteini ove određene skupine prije svega počinju ulaziti u urin s bubrežnom bolešću. Njihova pojava u urinu jedan je od najranijih laboratorijskih pokazatelja nefropatije..

Mikroalbumin u mokraći, mikroalbuminurija (MAU).

Mg / dan (miligram dnevno).

Koji se biomaterijal može koristiti za istraživanje?

Kako se pravilno pripremiti za studij?

 • Uklonite alkohol iz prehrane 24 sata prije studije.
 • Izbjegavajte uzimanje diuretika 48 sati prije sakupljanja urina (prema dogovoru s liječnikom).

Opći podaci o studiji

Albumin je protein topiv u vodi. Oni se sintetiziraju u jetri i čine većinu serumskih bjelančevina. U tijelu zdrave osobe mokraćom se izlučuje samo mala količina najmanjeg albumina, mikroalbumina, budući da su bubrežni glomeruli neoštećenog bubrega nepropusni za veće molekule albumina. U početnim fazama oštećenja staničnih membrana bubrežnog glomerula, sve se više mikroalbumina izlučuje mokraćom; kako lezija napreduje, počinje se oslobađati sve veći albumin. Taj se postupak dijeli u faze prema količini izlučenih bjelančevina (od 30 do 300 mg / dan, ili od 20 do 200 mg / ml u jutarnjem dijelu urina, smatra se mikroalbuminurijom (MAU), a više od 300 mg / dan - proteinurijom). MAU uvijek prethodi proteinuriji. Međutim, u pravilu, kada se kod pacijenta otkrije proteinurija, promjene na bubrezima već su nepovratne i liječenje može biti usmjereno samo na stabilizaciju procesa. U fazi MAU, promjene na bubrežnim glomerulima i dalje se mogu zaustaviti uz pomoć pravilno odabrane terapije. Dakle, mikroalbuminurija se razumijeva kao izlučivanje albumina mokraćom u količini koja premašuje fiziološku razinu njegovog izlučivanja, ali prethodi proteinuriji..

U razvoju nefropatije (i dijabetičke i uzrokovane hipertenzijom, glomerulonefritisom) razlikuju se dva razdoblja. Prva je pretklinička, tijekom koje je gotovo nemoguće otkriti bilo kakve promjene na bubrezima pomoću tradicionalnih kliničkih i laboratorijskih metoda istraživanja. Druga je klinički izražena nefropatija - uznapredovala nefropatija s proteinurijom i kroničnim zatajenjem bubrega. U tom se razdoblju već može dijagnosticirati bubrežna disfunkcija. Ispada da se samo određivanjem mikroalbumina u mokraći može otkriti početni stadij nefropatije. U nekim bubrežnim bolestima MAU se vrlo brzo pretvara u protenuriju, ali to se ne odnosi na dismetaboličke nefropatije (DN). UIA može prethoditi manifestaciji DV-a nekoliko godina.

Budući da su DN i kronično zatajenje bubrega (CRF) sada prvi u pogledu prevalencije među bubrežnim bolestima (u Rusiji, Europi, SAD-u), definicija MAU u bolesnika s dijabetesom melitusom tipa I i II (DM) najznačajnija je.

Rano otkrivanje DN je izuzetno važno jer je dokazano da je moguće usporiti razvoj DN i bubrežnog zatajenja. Jedini laboratorijski kriterij koji omogućuje visok stupanj pouzdanosti za prepoznavanje pretkliničkog stadija DN je MAU..

Preporučljivo je propisati test mikroalbumina u urinu kod početnih znakova nefropatije u trudnica, ali u nedostatku proteinurije (za diferencijalnu dijagnozu).

Čemu služi istraživanje?

 • Za ranu dijagnozu dijabetičke nefropatije.
 • Za dijagnozu nefropatije kod sistemskih bolesti (sekundarna nefropatija) koja se javlja kod produljene hipertenzije, kongestivnog zatajenja srca.
 • Za praćenje bubrežne funkcije u liječenju različitih vrsta sekundarne nefropatije (prvenstveno DN).
 • Za dijagnozu nefropatije tijekom trudnoće.
 • Otkrivanje ranih stadija nefropatije uslijed glomerulonefritisa, upalne i cistične bolesti bubrega (primarna nefropatija).
 • Provjera oštećenja bubrežne funkcije kod autoimunih bolesti kao što su sistemski eritemski lupus, amiloidoza.

Kad je studij zakazan?

 • Za novootkriveni dijabetes melitus tipa II (a zatim svakih 6 mjeseci).
 • S dijabetesom melitusom tipa I koji traje više od 5 godina (jednom u 6 mjeseci - obavezno).
 • S dijabetesom melitusom u djece u ranoj dobi, s labilnim tijekom dijabetesa melitusa (česte dekompenzacije: ketoza, dijabetička ketoacidoza, hipoglikemija), nakon 1 godine od početka bolesti.
 • S produljenom, posebno nekompenziranom arterijskom hipertenzijom, kongestivnim zatajenjem srca, popraćenim specifičnim edemom.
 • Tijekom trudnoće, sa simptomima nefropatije (ako analiza urina ne pokazuje proteinuriju).
 • U diferencijalnoj dijagnozi ranih stadija glomerulonefritisa.
 • Sa sistemskim eritematoznim lupusom, amiloidozom za ranu dijagnozu specifičnih oštećenja bubrega koja prate ove bolesti.

Što znače rezultati?

Referentne vrijednosti: 0 - 30 mg / dan.

Razlozi za povećanje razine mikroalbumina:

 • dismetabolička nefropatija,
 • nefropatija uzrokovana hipertenzijom, zatajenje srca,
 • refluksna nefropatija,
 • zračna nefropatija,
 • rani stadij glomerulonefritisa,
 • pijelonefritis,
 • hipotermija,
 • tromboza bubrežnih vena,
 • policistična bolest bubrega,
 • nefropatija trudnoće,
 • sistemski eritematozni lupus (lupus nefritis),
 • amiloidoza bubrega,
 • multipli mijelom.

Smanjenje razine mikroalbumina nije dijagnostički značajno.

Što može utjecati na rezultat?

Povećava se izlučivanje albumina mokraćom:

 • dehidracija,
 • teška tjelesna aktivnost,
 • dijeta s visokim udjelom proteina,
 • bolesti koje se javljaju s porastom tjelesne temperature,
 • upalne bolesti mokraćnog sustava (cistitis, uretritis).

Izlučivanje albumina mokraćom smanjuje se za:

 • višak hidratacije,
 • dijeta s niskim udjelom proteina,
 • uzimanje inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enalapril itd.),
 • uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova.
 • Opća analiza urina s mikroskopijom sedimenta
 • Ukupni proteini u mokraći
 • Kreatinin u dnevnom urinu
 • Urea u dnevnom urinu
 • Glikirani hemoglobin (HbA1c)
 • Rehbergov test (endogeni klirens kreatinina)

Tko naručuje studiju?

Nefrolog, terapeut, endokrinolog, urolog, liječnik opće prakse, ginekolog.

Književnost

 • Keane W. F. Proteinurija, albuminurija, rizik, procjena, otkrivanje, eliminacija (PARADE): stajalište Nacionalne zaklade za bubrege / W. F. Keane, G. Eknoyan // Amer. J. Bubrežni dis. - 2000. - sv. 33. - P. 1004-1010.
 • Mogensen C. E. Prevencija dijabetičke bubrežne bolesti s posebnim osvrtom na mikroalbuminuriju / C. E. Mogensen, W. F. Keane, P. H. Bennett [i sur.] // Lancet. - 2005. - sv. 346. - R. 1080-1084.
 • Saudi J Kidney Dis Transpl. 2012. ožujka; 23 (2): 311-5. Ambulantno praćenje krvnog tlaka u djece i adolescenata s dijabetesom melitusom tipa 1 i njegov odnos prema dijabetičkoj kontroli i mikroalbuminuriji. Basiratnia M, Abadi SF, Amirhakimi GH, Karamizadeh Z, Karamifar H.

Pročitajte Više O Uzroka Dijabetesa