24-satna analiza urina

6 minuta Autor: Lyubov Dobretsova 1194

 • Kakva je takva analiza
 • Indikacije za
 • Koje se komponente procjenjuju tijekom dnevne analize urina
 • Kako se pripremiti za analizu
 • Kontraindikacije
 • Zaključak
 • Slični Videi

Ako sumnjate na zaraznu bolest, upalne procese i druga patološka stanja, propisani su laboratorijski testovi pomoću kojih možete procijeniti ukupnu kliničku sliku. Jedna od najvažnijih studija je dnevna analiza urina..

Najčešće se ispitivanje propisuje pacijentima koji imaju simptome bubrežnih patologija i disfunkciju sustava za izlučivanje. Analiza se naziva svakodnevno zbog vremenskog razdoblja tijekom kojeg se sakuplja mokraća, odnosno dana.

Kakva je takva analiza

Ako je pacijentu dodijeljen dnevni test urina, uzimanje urina mora se vršiti tijekom svakog mokrenja tijekom 24 sata. Da biste to učinili, možete koristiti zasebne sterilne spremnike koji se prodaju u ljekarnama ili uobičajeni spremnik. Nakon svakog pražnjenja mjehura, pacijent treba napraviti bilješke koje će naznačiti je li bilo bolova tijekom pražnjenja, jesu li se boja i miris mokraće mijenjali tijekom dana.

Takva analiza propisana je i za odrasle pacijente i za novorođenu djecu, jer se pomoću nje može identificirati niz patoloških procesa. Najčešće se propisuje kako bi se utvrdilo funkcioniranje bubrega i kontrolirala koncentracija aktivnih komponenata, što može otkriti dijabetes melitus i razne urološke bolesti..

Indikacije za

U većini slučajeva liječnici propisuju uputnicu za analizu ako se sumnja na sljedeće bolesti i stanja:

 • upala ili disfunkcija bubrega, kronično zatajenje bubrega, pogoršanje funkcije filtracije;
 • bolesti mokraćnog mjehura kao što su cistitis i uretritis;
 • oksalurija. Glavna karakteristika patologije je prekomjerno oslobađanje soli. Eliminaciju oksalurije moguće je tek nakon utvrđivanja uzroka prekomjerne koncentracije mineralnih nečistoća u mokraći;
 • dijabetes melitus tip 1 ili 2. S ovom bolesti, pacijent će tijekom svih hospitalizacija morati davati urin kako bi liječnici mogli pratiti razinu glukoze u tijelu tijekom posljednja 24 sata;
 • noseći dijete. Trudnicama se propisuje ispitivanje radi utvrđivanja rada bubrega buduće majke. Kada se otkriju patologije, propisuje se odgovarajući tretman, koji će pomoći u sprječavanju razvoja teških komplikacija koje negativno utječu na stvaranje fetusa;
 • rehabilitacija nakon operacije uklanjanja bubrega.

U potonjem se slučaju propisuje sakupljanje urina kako bi se utvrdila učinkovitost preživjelog organa..

Koje se komponente procjenjuju tijekom dnevne analize urina

Zašto je potrebno sakupljati dnevni urin, pacijentu treba reći liječnik koji je naručio test. Glavna svrha ovog ispitivanja je utvrditi koncentraciju spojeva o kojoj ovisi rad sustava za izlučivanje i cijelog organizma u cjelini..

Pri dekodiranju dnevne analize procjenjuju se sljedeći pokazatelji:

 • količina izlučenog urina dnevno. U zdravoj ženi treba izlučiti od 1 do 1,7 litara za 24 sata, a kod jačeg spola - od 1 do 2 litre. Za dijete se količina dnevnog urina izračunava pojedinačno, ovisno o spolu, dobi i visini;
 • kreatinin. Za žene je optimalna koncentracija komponente od 5,4 do 15 mmol / l, a kod muškaraca razina tvari ne smije biti viša od 18 mmol / l. Ako koncentracija ove komponente prelazi dopuštene vrijednosti, to može biti znak dijabetesa melitusa, patologija štitnjače i unutarnjeg upalnog procesa zarazne prirode;
 • protein. Obično se dnevno treba osloboditi od 0,08 do 0,24 g. Testiranje može otkriti dnevni gubitak proteina;
 • urea. Prihvatljive vrijednosti za muškarce i žene su 260-580 mmol / L. Prekoračenje norme ukazuje na promjenu staničnog sastava krvi i može biti znak zatajenja bubrega, opijenosti tijela ili pretjerane konzumacije hrane s proteinima;
 • glukoza. Najveća dopuštena količina je 1,7 mmol. Veće stope ukazuju na razvoj dijabetesa;
 • oksalati, urati, fosfati. Količina soli određuje se ispitivanjem. Svakodnevna analiza otkriva prisutnost istih komponenata kao i opći test krvi;
 • hemoglobin. Ova komponenta mora biti odsutna;
 • kateholamini. Ovaj se pokazatelj procjenjuje samo ako postoji sumnja na onkološku patologiju, vegetativno-vaskularnu distoniju i arterijsku hipertenziju. Za odrasle, norma noradrenalina je 15-18 mcg, dopamin je 65-500 mcg, adrenalin je 0-25 mcg;
 • metanefrini i normametamefrini. Te su tvari krajnji produkt razgradnje nadbubrežnog hormona. Uobičajeno, metanefrin ne smije biti veći od 55% ukupnog volumena metaboličkih proizvoda adrenalina;
 • bakar. Ako koncentracija komponente prelazi 100 μg, to može biti znak proteinurije;
 • kalcij. Najčešće se procjena koncentracije ove komponente provodi ako je analiza dodijeljena dojenčadi. Sadržaj kalcija procjenjuje se ako se sumnja na rahitis, oštećenje koštanih struktura, poremećaj rada štitnjače.

U idealnom slučaju, urin bi trebao biti svijetlo žut. U mokraći ne smije biti bijelih krvnih stanica, crvenih krvnih stanica i trombocita. U prisutnosti ovih komponenti, pacijentu se propisuju dodatni testovi i pregledi kako bi se identificirali patološki procesi.

Kako se pripremiti za analizu

Da biste smanjili rizik od pogrešnog tumačenja rezultata, morate znati kako pravilno sakupljati dnevni urin za analizu. Liječnik koji je naručio test trebao bi reći pacijentu koja pravila treba poštivati ​​tijekom sakupljanja biomaterijala. 3 dana prije sakupljanja biomaterijala moraju se poštivati ​​sljedeće preporuke.

Potrebno je iz prehrane isključiti hranu koja može obojiti mokraću. To se prije svega odnosi na repu, mrkvu i bobičasto voće. Ograničite unos masne i pržene hrane. Također se trebate suzdržati od pretjerane konzumacije soli i šećera, tijekom dana morate popiti najmanje 2 litre filtrirane vode.

Trebali biste prestati koristiti lijekove. Ako ne možete bez uzimanja lijekova, o tome morate obavijestiti liječnika koji će odgonetnuti dnevnu količinu urina. Budući da će se za takvu biokemijsku analizu sakupljanje mokraće morati provoditi tijekom dana, pacijentu se preporučuje da uzme slobodan dan i odbije putovanje.

Da biste pravilno prenijeli urin, morate se pridržavati ovih pravila. Prvo trebate pripremiti sterilnu posudu u kojoj će se čuvati prikupljeni materijal. Njegov volumen mora biti najmanje 2 litre. Poželjno je da spremnik bude dobro zatvoren. Najbolja opcija je kupnja posebne sterilne plastične posude koja se prodaje u svakoj ljekarni.

Pacijent treba odrediti vrijeme početka sakupljanja biomaterijala kako bi dan prošao. Ako će se prvo uzorkovanje biomaterijala provesti u 8 sati ujutro, tada se zadnji dio urina mora uzeti najkasnije do ovog vremena.

Prvi dio urina nakon buđenja ne sakuplja se, ali bilježi se vrijeme pražnjenja mjehura. Spremnik urina preporuča se čuvati u hladnjaku na srednjoj polici kako bi se izbjeglo smrzavanje. Poklopac mora biti dobro zatvoren.

Na dan davanja uzorka, sadržaj spremnika mora se temeljito izmiješati i prenijeti u 150-200 ml. uzorak u sterilnu posudu. Ovih se pravila moraju pridržavati svi pacijenti, bez obzira na dob, spol i zdravstveno stanje. Također ih je potrebno promatrati tijekom trudnoće..

Kontraindikacije

Postoje situacije kada je nemoguće proći takvu analizu. Ne preporučuje se prikupljanje urina za testiranje u sljedećim slučajevima:

 • nedavni odnos. Nakon spolnog odnosa, sadržaj proteina raste u uzorku, što će uzrokovati pogrešno dekodiranje;
 • menstruacija;
 • konzumacija alkoholnih pića prije ispitivanja. Konzumacija alkoholnih pića dovest će do činjenice da se rezultati ispitivanja neće podudarati u stvarnosti;
 • povećana tjelesna aktivnost dan prije;
 • stres i emocionalna nestabilnost.

Također, stručnjaci ne savjetuju provođenje analize na gripu, vrućicu i SARS, jer rezultat možda neće odgovarati stvarnosti..

Zaključak

Da bi ispitivanje pokazalo točan rezultat i pomoglo u procjeni kliničke slike, u laboratorij treba odnijeti samo materijal koji je pravilno uskladišten. Inače, tumačenje analize bit će nepouzdano, uslijed čega liječnik neće moći objektivno procijeniti stanje pacijenta..

Dnevni test urina kako sakupljati

Što znači odstupanje od norme?

Razlozi za odstupanje klasificirani su prema vrstama proteinurije:

 • glomerularni izgled ukazuje na povećanu propusnost bubrežnog filtra. Ova se patologija očituje kao rezultat nedovoljne opskrbe bubrega krvlju, razvoja kroničnog pijelonefritisa, vrućice;
 • tubularna proteinurija očituje se u vezi s oštećenom apsorpcijom proteinskih molekula. Ovaj je proces tipičan u prisutnosti oštećenja epitelnog tkiva;
 • ekstrarenalni oblik nastaje zbog patologija genitourinarnog sustava, u kojem je moguće da infekcija uđe u urin. Te bolesti uključuju cistitis, uretritis.


Odstupanje od normalnog pokazatelja može se pojaviti kao rezultat zatajenja srca, dijabetičke nefropatije, hematurije.

Indikacije za ispitivanje

Ako se uzima opći test urina od svih onih koji su se prvi put obratili klinici, tada moraju postojati određeni razlozi za prikupljanje dnevnog urina. Najčešće se svakodnevna analiza urina propisuje za bolesti kao što su:

 • bolest bubrega (pijelonefritis ili policistični);
 • dijabetes;
 • kronične infekcije mokraćnog sustava i genitalnih organa;
 • autoimune bolesti.

Urin za analizu, prikupljen tijekom dana, mora se predati nakon zadnjeg mokrenja. Analiza dnevnog urina radi se kako bi se utvrdila količina proteina, glukoze, oksalata i metanefrina u njemu. Normalni pokazatelji proteina u mokraći su 0,08-0,24 g, koncentracija nije veća od 0,14 g. Proteini se mogu povećati iz sljedećih razloga: razne bubrežne patologije (primarne i kronične), onkološke bolesti mokraćnog mjehura, crijevna opstrukcija, bolesti središnjeg živčanog sustava, karcinom, infektivni endokarditis itd..

Za određivanje koncentracije glukoze uzima se i urin za analizu. Najčešće se takva analiza provodi s endokrinim poremećajima i dijabetesom melitusom. Normalne vrijednosti glukoze ne bi trebale prelaziti 1,6 mmol u dnevnom sakupljanju urina. Povišena razina glukoze može ukazivati ​​na bolesti kao što su dijabetes melitus, kardiovaskularni poremećaji, bolesti nadbubrežne žlijezde, Cushingov sindrom itd. Ponekad se glukoza može povećati tijekom trudnoće ili nakon uzimanja kortikosteroidnih lijekova.

Oksalati se proučavaju kako bi se identificirale bolesti poput ciroze jetre, bolesti gastrointestinalnog trakta, osteoporoze, urolitijaze, nedostatka vitamina B6, pijelonefritisa, stroge proteinske prehrane koja može dovesti do poremećaja u radu tijela itd..

Pokazatelji oksalata u mokraći obično se razlikuju kod muškaraca i žena. Za žene su pokazatelji 230-625 mmol, za muškarce - od 20 do 60 mg dnevno.

Nadbubrežne žlijezde normalno proizvode hormone, koji u procesu propadanja tvore posebne tvari, od kojih je jedna metanefrin. Loše je i kada je količina metanefrina iznad normalne, i kada je njegova razina niska. To može ukazivati ​​na probleme s bubrezima ili srcem ili na prisutnost malignih tumora..

Značajke sakupljanja dnevnog urina za analizu

Kako prikupiti dnevni urin za analizu, liječnik koji vam treba reći i objasniti vam. Ako se iz nekog razloga to nije dogodilo, slijedite upute u nastavku..

Potrebno je sakupljati dnevni urin za analizu samo u "čistom" obliku, stoga, uoči ovog procesa, ne uzimajte diuretike. Nemojte mijenjati režim pijenja, odnosno ne smanjujte niti povećavajte količinu tekućine koju pijete dnevno. Svakodnevnu analizu biološke tekućine ili urina potrebno je prikupiti u posebnu posudu - posudu koju možete kupiti u ljekarni. Neke klinike same izdaju spremnik za urin zapremine 2,5 litre. Upravo u njemu morate mokriti 24 sata. Pri odabiru posude za sakupljanje urina, pokušajte nabaviti posudu s posebnim mjernim oznakama na zidovima. Tako će vam biti puno lakše odrediti koliko je tjelesne tekućine dnevno izlučilo vaše tijelo. Prvi urin treba pustiti u zahod. To je učinjeno iz razloga što se tijekom noći na površini genitalija skuplja određena količina sluzi, bakterija i raznih čestica. Oni mogu negativno utjecati na rezultate testa urina. Prije sakupljanja tekućine trebate se oprati, ali za to ne trebate koristiti sapun ili poseban gel za intimnu higijenu. Genitalije treba isprati čistom vodom. Da biste pravilno položili dnevni test urina, morate navesti točno vrijeme svakog mokrenja.

To je važno za procjenu rada bubrega. Potrebno je prikupiti urin točno 24 sata

Odnosno, ako je prvo mokrenje bilo u 5 sati ujutro, a izvodilo se u zahodu, tada, počevši od drugog (na primjer, u 6.30 sati), morate mokriti u unaprijed pripremljenu posudu do istog dana sljedećeg dana. Na taj ćete način ispravno prikupiti materijal za njegova daljnja klinička istraživanja..

Mnoge pacijente zanima pitanje gdje pohraniti dnevni urin za analizu. Naravno, ovaj se proizvod sam po sebi ne može pokvariti, ali da bi se dobili pouzdani podaci, potrebno je spremnik s njim staviti u hladnjak ili bilo koje drugo hladno i tamno mjesto. Spremnik morate ukloniti prije svakog novog nagona za mokrenjem.

Pogledajmo sada još nekoliko nijansi što učiniti kada se prikupi sav potreban volumen biološke tekućine. Prije svakodnevnog ispitivanja urina, pripremite malu plastičnu posudu (250 ml) za prikupljanje urina. Dobro protresite veliku posudu, a zatim, prije nego se talog stigne smjestiti, ulijte malo urina u malu posudu. Zatvorite ga zatvorenim poklopcem - i možete uzeti analizu za istraživanje u laboratoriju.

Vrlo je važno pravilno pristupiti prikupljanju testova, pa se potrudite da tijekom dana uvijek budete kod kuće. Istodobno, ne trebate se pridržavati nijedne prehrane, jer liječnik mora procijeniti kako vaše tijelo radi u uobičajenim uvjetima.

Kada predajete materijal za kliničko istraživanje, izravno u laboratoriju, na obrazac upišite trenutni datum, svoj spol, dob i kategoriju težine. Ako je potrebno, zapišite i svoj datum rođenja. Uz ove podatke, morate navesti kada je sakupljanje dnevnog urina započelo, a kada završilo.

Indikacije za

Svakodnevno prikupljanje urina za detaljnu analizu provodi se samo ako postoje određene indikacije. Nema ih toliko puno, a svi su usmjereni na utvrđivanje uzroka nelagode pacijenta. Drugim riječima, takvo proučavanje biološke tekućine potrebno je samo u ekstremnim slučajevima..

Dakle, biokemijska analiza dnevnog urina propisana je u sljedećim slučajevima:

 1. Sumnja na prisutnost dijabetesa melitusa tipa 1 (ovisno o inzulinu) ili tipa 2 (ovisno o inzulinu) u pacijenta. Svakodnevna analiza urina na šećer provodi se u slučaju pritužbi na ustrajna suha usta, jak apetit, pojačano znojenje, vrtoglavicu, napade vrtoglavice. Svi ovi simptomi mogu ukazivati ​​na dijabetes melitus, pa bi se pacijent trebao hitno obratiti terapeutu ili endokrinologu kako bi dobio uputnicu za pretrage. U takvoj je situaciji klinička analiza dnevnog urina na sadržaj šećera jedan od najvažnijih dijagnostičkih postupaka..
 2. Sumnja na malignost bubrega.
 3. Itsenko-Cushingov sindrom, u kojem se svakodnevno provodi test urina na kortizol.

Analiza dnevnog urina na metanefrin propisana je u prisutnosti metaboličkih poremećaja. Neuroblastom ili feokromocitom mogu postati indikacije za njegovo ponašanje. Rjeđe se urin testira na metanefrin s čestim napadima arterijske hipertenzije..

Priprema i sakupljanje urina dnevno

Priprema za analizu sastoji se od:

 1. Poštivanje pravila osobne higijene. To će spriječiti znoj ili druge elemente da uđu u materijal. Ne koristite antibakterijske sapune ili druge higijenske proizvode. Ova nečistoća može doći u urin, a rezultat urina bit će nepouzdan..
 2. Dan prije sakupljanja urina ne preporučuje se jesti repu, mrkvu i ostalo povrće koje su prirodne boje. Mokraća može promijeniti boju.
 3. Uoči ne možete piti alkohol, čak ni u malim količinama. Iz prehrane treba isključiti začinjenu, slanu i masnu hranu..
 4. Osim toga, da biste dobili pouzdane rezultate, ne možete uzimati lijekove: antibiotike, uroseptici itd..
 5. Tekućina je dopuštena, ali samo voda bez plinova.
 6. Poželjno je da žene tijekom menstruacije uzmu testove nakon završetka, jer postoji velika vjerojatnost ulaska krvi u mokraću. Ako žena ima drozd ili druge bolesti genitalnih organa, tada prije uzimanja mokraće morate upotrijebiti tampon.
 • amiloidoza (kršenje metabolizma proteina);
 • šećerna bolest;
 • nefropatija, koja se očituje edemima nogu;
 • ishemija srca;
 • zatajenje bubrega.

Uz to, propisuje se kada pacijent uzima određene lijekove: aminoglikozide, ACE inhibitore, tiazidne diuretike i neke druge lijekove..

Mokraća u trudnica

Bilo kojoj ženi, koja je trudna, stalo je do uspjeha trudnoće - rođenja zdrave i jake bebe. Poziva se više testova kako bi se utvrdilo koliko je trudnoća normalna i postoji li prijetnja fetusu u vezi sa zdravljem majke. koje buduća majka prolazi tijekom trudnoće. Jedna od informativnih studija, uz pomoć kojih je moguće utvrditi odsutnost ili prisutnost određenih bolesti u trudnica, je analiza urina. Urin u trudnica je „test“ koji često postaje signal da se na vrijeme počne liječiti bolest, ako je prisutna, i time eliminira prijetnja normalnom razvoju djeteta i njegovom rođenju.

Žena u položaju morat će redovito raditi pretrage urina: jednom mjesečno do dvadesetog tjedna rađanja djeteta i dva puta mjesečno - nakon dvadesetog tjedna i do samog rođenja. Dakle, mokraća u trudnica je tvar, ispitujući koju liječnik može na vrijeme utvrditi potrebu za poduzimanjem odgovarajućih mjera za sprečavanje ili uklanjanje razvoja bolesti u majke. Urin u trudnica može puno reći o načinu života buduće majke, o njenoj prehrani, o tome postoji li potreba za hitnim liječenjem bilo koje bolesti.

Tijekom proučavanja mokraće trudnice procjenjuje se puno njenih svojstvenih karakteristika: i boja tekućine, i broj eritrocita i leukocita u njoj. te prisutnost bjelančevina i šećera u njima te prisutnost bakterija u mokraći. Uz pomoć analize urina čak možete utvrditi ima li trudnica toksikozu.

Na primjer, boja urina tijekom trudnoće. prema praksi, norma bi trebala biti slamnato-žuta u raznim nijansama. Glavna stvar je da urin nije zamagljen. ako sadrži oborine, pahuljice, to već može pokrenuti sumnju na odstupanja u zdravlju buduće majke. No, čak i uzimajući u obzir da urin trudnica treba biti obojan u žuto, može se promijeniti pod utjecajem nekih čimbenika. Tako, na primjer, neke namirnice, poput repe, jagoda, kupina, mogu promijeniti boju urina u ružičastu. Uzimanje nekih vitamina urin postaje svijetlo žut. Ali ako se boja urina promijeni u nedostatku proizvoda za bojanje, to može poslužiti kao signal za dodatne testove. Iako, naravno, normalna boja urina ne može biti apsolutni znak zdravlja trudnice.

Boja mokraće u trudnice pokazatelj je pomoću kojeg žena može provesti neovisnu procjenu. Još jedan takav pokazatelj koji je vidljiv golim okom je dnevna stopa urina: tijekom trudnoće iznosi približno 800-1500 mililitara. Ali ostatak pokazatelja već će se mjeriti u laboratoriju, nakon isporuke trudne mokraće na analizu. Dakle, liječnik dobiva detaljnu i detaljnu studiju karakteristika, koje ili potvrđuju normu ili ukazuju na odstupanja..

U laboratoriju se, između ostalog, izračunava broj eritrocita i leukocita

Uobičajeno, eritrociti u mokraći trebaju biti odsutni, ako su, ipak, pronađeni, treba obratiti pažnju na njihov broj, jer eritrociti signaliziraju probleme s bubrezima. Ali normalni leukociti, mokraća u trudnica treba biti od 0 do 5 jedinica, njihov povećani broj postaje dokaz pijelonefritisa, cistitisa ili vaginitisa

Proteini u mokraći trudnice trebaju biti odsutni, inače postoji razlog za razgovor o oštećenom radu bubrega ili razvoju gestoze. Proteini se također mogu pojaviti u mokraći nakon intenzivnog napora ili stresa. Baš kao i proteini, tijekom trudnoće u mokraći nema glukoze: prisutnost šećera ukazuje na razvoj dijabetesa. U urinu trudnica proučava se prisutnost bakterija i gljivica u njemu: ako su pronađene u mokraći, postoji razlog za razgovor o prisutnosti infekcija mokraćnog sustava ili bubrega kod buduće majke. Dopušten je beznačajan sadržaj soli u mokraći, ali samo beznačajan: dovoljan porast može ukazivati ​​na bubrežne kamence.

Ispitivanje urina u trudnica postaje važan uvjet za određivanje normalnog razvoja trudnoće i odsutnosti opasnosti za plod zbog majčine bolesti. Analizirajući pokazatelje karakteristične za mokraću trudnice, liječnik može na vrijeme identificirati ovu bolest i spasiti ženu od njenog razvoja, a time i zaštititi fetus. Zbog toga je analiza mokraće toliko važna tijekom trudnoće, zbog čega se mora redovito uzimati i poštujući sve uvjete za sakupljanje mokraće.

Pogotovo forberemennost.net - Tatiana Argamakova

O čemu će reći dnevni test urina?

Urin je tekućina koju čovjek luči i sadrži određene kemikalije (natrij, kalij, urea, kreatinin i mnoge druge). Povećani ili smanjeni pokazatelji mogu ukazivati ​​na patologije unutarnjih organa. U svakom slučaju, samo liječnik treba tumačiti rezultate testa.!

Glukoza. Uobičajeno bi trebao biti manji od 1,6 mmol / dan. Provodi se uglavnom za kontrolu tekuće terapije dijabetesa melitusa. Analiza je također potrebna za dijagnosticiranje patologija štitnjače, nadbubrežnih žlijezda, disfunkcije gušterače. Visoka razina glukoze može signalizirati sljedeće bolesti:

 • dijabetes;
 • infarkt miokarda;
 • tireotoksikoza;
 • feokromocitom (tumor specifičnog nadbubrežnog tkiva);
 • akromegalija;
 • hiperplazija kore nadbubrežne žlijezde.

Protein. Uobičajeno, u dnevnoj analizi urina trebalo bi biti: izlučivanje - 0,08 - 0,24 g / dan. Propisuje se kada se pronađe u općoj kliničkoj analizi mokraće. I također uz rizik od razvoja zatajenja bubrega ili koronarne bolesti, dijabetesa melitusa, oštećene funkcije bubrega. Povećanje sadržaja proteina ukazuje na takva stanja:

 • rak mjehura;
 • crijevna opstrukcija;
 • hipertireoza;
 • patologija bubrega u pozadini drugih bolesti (dijabetes melitus, arterijska hipertenzija, maligne bolesti pluća, krvi, probavnih organa);
 • patologija bubrega kao neovisna bolest (pijelonefritis, lipoidna nefroza);
 • bolesti središnjeg živčanog sustava.

Metanefrin. To su krajnji produkti razgradnje nadbubrežnih hormona (kateholamini). Obično je dan 55% svih adrenalinskih proizvoda. U mokraći zdrave osobe može se malo povećati u stresnim situacijama. Neki tumori proizvode kolosalne količine hormona nadbubrežne žlijezde. Povećanje ovog pokazatelja za 10-100 puta može ukazivati ​​na razvoj neuroblastoma, feokromocitoma, ganglioneuroma. Povećanje pokazatelja za 2-10 puta signalizira prisutnost simblastoma, bubrežne hipertenzije, infarkta miokarda.

Oksalati. To su soli oksalne kiseline. Uobičajeno bi trebale biti za žene - 228 - 626 μmol / dan. za muškarce - 228 - 683 μmol / dan. Oni su proizvod međusobne izmjene oksalne kiseline. Indikacije za analizu mogu biti dijabetes melitus, osteoporoza, poremećaj rada paratireoidnih žlijezda, bolesti probavnog sustava, zatajenje bubrega.

Povećanje oksalata primjećuje se kada:

 • šećerna bolest;
 • osteoporoza;
 • urolitijaza;
 • nedostatak vitamina B;
 • ciroza jetre;
 • pijelonefritis.

Smanjenje oksalata primjećuje se kada:

 • rahitis i nedostatak vitamina D;
 • bolesti endokrinog sustava;
 • oštećena bubrežna funkcija.

Kreatinin. Obično muškarci imaju 7-18 mmol / dan. u žena, 5,3 - 16 mmol / dan. Krajnji produkt reakcije kreatin fosfata. Nastaje u mišićima, a zatim se pušta u krv.

Povišena očitanja ukazuju na dijabetes melitus, hipotireozu, akutne infekcije.

Smanjena očitanja ukazuju na anemiju, oštećenu bubrežnu funkciju.

Urea. Glavni je produkt razgradnje proteina koji sadrži dušik. Obično 250-570 mmol / dan.

Ketonska tijela (ketoni, aceton, KET). Pojava ketonskih tijela u dnevnom urinu može ukazivati ​​na prvu manifestaciju dijabetesa melitusa ili mokraćne kiseline (neuro-artrične) dijateze stupnja 1 u djece.

Nitrit. Stvoreni iz prehrambenih nitrata pod utjecajem bakterija u analizi treba Povećanje razine može ukazivati ​​na pernicioznu anemiju, hiperfunkciju štitnjače. Na pokazatelj može utjecati konzumacija hrane s visokim udjelom proteina, kao i značajna tjelesna aktivnost.

Određivanje sadržaja bjelančevina

Određena količina ukupnih proteina u mokraći može se naći u svake osobe. Tijekom trudnoće smatra se da je normalna vrijednost ovog pokazatelja koncentracija do 0,03 g / l. Povećanje ove brojke označava izraz "proteinurija".

Međutim, ovaj fenomen nije samo znak patološkog procesa (cistitis, uretritis, nefritis), već može imati i fiziološke razloge:

 • prevladavanje velike količine proteinske hrane u prehrani trudnice - mliječni proizvodi i mesni proizvodi;
 • jak stres;
 • moralna iscrpljenost zbog briga oko predstojećeg poroda.

Uvjeti za prikupljanje biološke tekućine jednostavni su i ne razlikuju se puno od svih gore navedenih pravila

Trudnici je važno kontrolirati mokraću, uoči sakupljanja mokraće, izbaciti slanu i kiselu hranu iz prehrane, ograničiti konzumaciju mesa

Glavna indikacija za određivanje razine ukupnih bjelančevina u dnevnom urinu je dijagnoza tako opasne bolesti za buduću majku kao gestoza, koja se javlja s edemom

Prije svakog pražnjenja mjehura, vanjski spolni organi moraju se oprati, svi dijelovi urina sakupljaju se u veliku spremnik unaprijed pripremljenu. Ujutro sljedećeg dana sakuplja se posljednji obrok, mjeri se ukupni volumen, a zatim se urin ulije u posebnu malu posudu u količini od 100-150 ml i preda na analizu.

Naravno, provođenje stalnih pregleda nije baš ugodan pratilac trudnoće, ali pozitivni aspekti razdoblja čekanja na rođenje djeteta izgladit će te osjećaje - morate imati na umu da se mnoge promjene u zdravstvenom stanju lako mogu dijagnosticirati stanjem mokraće

Na kraju svega navedenog, želio bih napomenuti da je vrlo važno darovati urin za istraživanje provjerenim modernim laboratorijskim centrima

Kako prikupiti urin tijekom dana

Kao i kod sakupljanja biološke tekućine za opću analizu, također postoje jasni zahtjevi za svakodnevnim ispitivanjem urina, čije nepoštivanje dovodi do netočnih konačnih podataka i, prema tome, do pogrešne dijagnoze.

Zbog toga je, uoči sakupljanja urina, ženi potrebno:

 • pripremite spremnik za biomaterijal - to može biti poseban spremnik kupljen u ljekarni ili obična velika staklena posuda koju treba dobro dezinficirati;
 • iz prehrane izuzeti slanu, začinjenu i dimljenu hranu, kao i hranu koja može utjecati na boju mokraće (mrkva, rabarbara, trešnja, repa).

Bolje je sakupljati biološku tekućinu u plastičnoj posudi, možete je kupiti u ljekarni ili u trgovini medicinskom opremom

U prodaji su posebni kompleti koji uključuju spremnik s oznakama u litrama, spremnik za mokrenje i prijenos biološke tekućine u veliku posudu, stabilizator urina (20% otopina klorovodične kiseline) i plastičnu čašu za uzimanje biomaterijala iz velike posude.

Da bi pravilno položila dnevni test urina, trudnica treba:

 1. Ispraznite prvi jutarnji urin u zahod, ali svakako zabilježite točno vrijeme mokrenja.
 2. Izvršite temeljitu higijenu vanjskih spolnih organa prije svakog mokrenja.
 3. Nakon svakog pražnjenja mjehura dodajte dobivenu tjelesnu tekućinu u pripremljenu veliku posudu..
 4. Zabilježite cijelu količinu potrošene tekućine u roku od 24 sata (uključujući prve obroke, sokove, čaj).
 5. Biomaterijal čuvati na hladnom i tamnom mjestu (temperatura ne smije prelaziti +8 stupnjeva).
 6. Na primjer, posljednje prikupljanje urina trebalo bi pasti na prvo propušteno, na primjer - ako je mokrenje započelo u 7.00, a ovaj dio nije unesen u posudu, postupak sakupljanja mora biti završen u 7.00 sljedećeg dana.
 7. Sakupljena biološka tekućina mora se predati što je prije moguće nakon zadnjeg pražnjenja mjehura, jer u suprotnom rezultati ispitivanja mogu biti netočni.

Ovisno o vrsti studije, ili se veliki spremnik dostavlja u laboratorijski centar, ili se potrebna količina ulije u manji spremnik - to se mora dogovoriti s laborantima.

A sada želimo dosljedno razmatrati studije koje se provode iz dnevnog urina.

Količina urina

Dnevna količina urina. Zdrava osoba dnevno izluči oko 1500 ml urina. Međutim, ta količina može varirati u prilično širokom rasponu, čineći otprilike 3/4 ukupne količine tekućine popijene tijekom dana. Porcija jutarnjeg urina je 150-200 ml. Povećanje ili smanjenje dnevnog volumena urina važan je klinički pokazatelj.

Poliurija - povećanje (preko 2000 ml) dnevne količine urina u fiziološkim uvjetima uočava se u trećem tromjesečju trudnoće, nakon završetka menstruacije, uz nedostatak proteinske hrane. Poliurija se uočava kod nekih bubrežnih bolesti, dijabetes melitusa, epilepsije, histerije, bolesti srca u razdoblju konvergencije edema, alimentarne distrofije, a posebno je izražena u bolesnika s insipidusnim dijabetesom (4-6 litara i više dnevno). Poliuriju treba razlikovati od učestalosti mokrenja, što je uzrokovano drugim uzrocima, poput upale mjehura.

Oligurija - smanjenje dnevne količine urina (manje od 500-300 ml). U zdravih ljudi oligurija se može pojaviti kada je pijenje ograničeno, znojenje, fizički napor, rad u vrućim radionicama itd. Oligurija se opaža kod bubrežnih bolesti poput glomerulonefritisa, kroničnog zatajenja bubrega, pijelonefritisa, nefrotskog sindroma itd. Sistemski eritemski lupus, DIC sindrom, zarazne bolesti (kolera, dizenterija, trbušni tifus, malarija), teške bolesti trauma, djelovanje lijeka, trovanje olovom, živinim kloridom, arsenom, terpentinom.

Anurija je potpuni prestanak mokrenja. Ovo je vrlo zastrašujući simptom, koji može biti uzrokovan teškim oštećenjem bubrega (akutni nefritis, transfuzija nekompatibilne krvi, akutno zatajenje bubrega), trbuhom u trbuhu, akutnim peritonitisom, bubrežnom kolikom, kateterizacijom uretera, šokom. Kod niza bolesti događa se samo kašnjenje, a ne potpuni prestanak mokrenja.

Ishuria - zadržavanje mokraće u mjehuru kao rezultat oslabljenog mokrenja. Uzrok ischurije mogu biti lezije prostate u muškaraca (upala, adenom, rak), suženje (sužavanje) uretre, poremećena kontraktilna funkcija mokraćnog mjehura.

Danju se većina urina izlučuje danju - 75-80% od ukupnog broja. Povećanje volumena noćnog obroka simptom je koji se javlja kod određenih bolesti bubrega, hipertrofije prostate, insipidusa dijabetesa. Prevladavanje noćnog izlučivanja urina naziva se nokturija..

B.M.Lifshits, B.I. Sidelnikova

Minimalni mjesečni dječji doplatak u 2018. godini

U regijama i mjestima u kojima se utvrđuju regionalni koeficijenti nadnice, visina naknada određuje se pomoću tih koeficijenata.

Minimalni dodatak za njegu u 2018. godini (od 1. veljače) za nezaposlene (domaćice) i samostalne poduzetnike:

 • za prvo dijete - 3142,33 rubalja. (u siječnju 2018. - 3.065,69 RUB);
 • za drugu i sljedeću djecu - 6284,65 rubalja. (u siječnju 2018. - 6.131,37 RUB).

Minimalni dodatak za njegu u 2018. godini za zaposlene osobe mlađe od 2 godine ili s niskim plaćama:

 • za prvo dijete (prije 1. svibnja 2018.) - 3795,60 rubalja. (Minimalna plaća (9489 rubalja) x 40%);
 • za prvo dijete (nakon 1. svibnja 2018.) - 4.465,20 rubalja. (Minimalna plaća (11 163 rubalja) x 40%);
 • za drugu i sljedeću djecu - 6284,65 rubalja.

Veličina maksimalnog dodatka za njegu djeteta do 1,5 godine u 2018. ovisi o majčinoj zaradi za dvije kalendarske godine, ali ne više od 24.536 rubalja 57 kopejki - (755.000 718.000) / 730 x 30,4 x 40% = 24 536,57 str.). Maksimalni doplatak za njegu djece u 2017. godini iznosio je 23 120,66 rubalja.

24-satna analiza urina tijekom trudnoće

Bilo koja žena koja očekuje rođenje djeteta brine se o uspješnom završetku trudnoće. Kako bi se kontrolirao tijek razdoblja rađanja djeteta, pozivaju se brojni dijagnostički testovi koje buduća majka mora poduzeti.

Jedna od najinformativnijih metoda je analiza urina. Rezultati ovog testa omogućuju kvalificiranim stručnjacima da točno dijagnosticiraju patološki proces, pravovremeno započnu s mjerama liječenja i eliminiraju prijetnju od komplikacija koje mogu utjecati na djetetovo zdravlje. Trudnica mora redovito skupljati urin za pregled - mjesečno do 20. akušerskog tjedna, jednom u dva tjedna - od 21., tjedno - od 27. do samog rođenja.

Uz opću kliničku analizu, medicinski stručnjaci često prepisuju dodatne testove urina - ova biološka tvar može karakterizirati način života trudnice i njezinu prehranu. Da bi se izvela ova vrsta analize, biološki se materijal mora prikupiti u roku od 24 sata..

U našem članku želimo vam reći kako ispravno sakupljati dnevni test urina tijekom trudnoće, u kojim se slučajevima provodi takva studija i koji njezini pokazatelji ukazuju.

Opća analiza urina za dijabetes kako prikupiti, norma i dekodiranje


Kada se dijagnosticira ili tijekom analize razine kompenzacije ili dekompenzacije kod dijabetes melitusa i njegovih ranih ili kasnih komplikacija, ne provodi se samo krvni test, već i urinski test na šećer i aceton.

Takvi se testovi u pravilu moraju provoditi u različitim fazama bolesti, a ne samo prilikom dijagnosticiranja.

Neki dijabetičari koriste test samokontrole urina, u kojem se uzima jedan uzorak, a razina šećera u krvi određuje pomoću test traka. Međutim, ne može se nazvati točnim. Zašto? O ovome ćemo vam sigurno reći, ali malo kasnije..

Vrste testova urina za dijabetes

Dijabetičari moraju obaviti nekoliko vrsta testova:

 • Općenito ili opće kliničko
 • Biokemijski
 • Analiza urina prema Nechiporenku (pri određivanju mikroalbuminurije)
 • prema Zemnickom
 • analiza sadržaja ketonskih tijela i glukoze u dnevnom urinu itd..

Opće indikacije urina (OAM)

Propisan je ne samo za dijabetičare, već i za određeni broj pacijenata koji su iz jednog ili drugog razloga došli u bolnicu (na primjer, na liječničkom i socijalnom pregledu). Potrebno je radi provođenja vanjskog pregleda samog uzorka, kao i procjene stanja mokraćnog sustava, predviđanja tijeka bolesti, praćenja mogućih komplikacija kod dijabetesa itd..

Dovoljno je da zdravi ljudi prođu takvu anketu ne više od 1 puta u 1 - 2 godine ili prije nekih važnih događaja u životu: prvog odlaska u vrtić, školu, zavod, prilikom stjecanja dozvole, prilikom zapošljavanja ili prolaska medicinsko-socijalnog pregleda ( ITU) itd..

Koji se parametri koriste za dešifriranje konačnih rezultata OAM-a

Uzorak se analizira u dvije faze prema njegovom izgledu i zaostalim komponentama koje su ušle u urin kao rezultat metaboličkih procesa. Tako ocjenjuju:

Svakodnevna analiza urina: pravila prikupljanja, tumačenje rezultata

Svakodnevna analiza urina, odnosno laboratorijska studija dnevno prikupljene mokraće, omogućuje dobivanje podataka o stanju tijela i metaboličkim procesima koji se u njemu događaju. Analiza se u pravilu provodi kao dio razjašnjavajuće dijagnoze, ali tijekom trudnoće može se propisati i u preventivne svrhe..

Obično odrasla osoba proizvede oko 1-2 litre urina dnevno. Njegova količina ovisi o dobi, režimu pijenja, temperaturi okoline, kao i prisutnosti patologija.

Priprema za analizu

Pri propisivanju analize, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će vam reći kako se pravilno pripremiti, kako sakupljati dnevni urin za analizu i gdje uzeti analizu. Činjenica je da se pravila za pripremu i prikupljanje materijala mogu razlikovati ovisno o tome koji se pokazatelj istražuje. Nakon primanja rezultata, samo će stručnjak, na temelju cjelovitih dijagnostičkih podataka, moći dešifrirati što pokazuje ovaj ili onaj pokazatelj.

Uoči studije, poželjno je prestati jesti hranu koja može promijeniti boju mokraće (na primjer, repu, borovnice itd.), Kao i jesti masnu, slanu, začinjenu hranu i alkohol. Općenito, uobičajenu prehranu, poput režima pijenja, ne treba mijenjati - uz neke iznimke. Dakle, prije analize dnevnog urina na kateholamine, ne preporučuje se jesti mliječne proizvode, banane, čokoladu, sir. Prije ispitivanja na oksalate - kiselu hranu.

U slučaju uzimanja lijekova, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom o potrebi otkazivanja za vrijeme pripreme za analizu. Konkretno, tri dana prije ispitivanja kateholamina, poželjno je ne uzimati lijekove koji sadrže kofein, etanol, nitroglicerin, teofilin.

Osim toga, uoči prikupljanja dnevnog urina za analizu, potrebno je isključiti značajni fizički i psiho-emocionalni stres, pušenje, djelovanje podražaja boli.

Analiza urina je nepoželjna tijekom fizioterapije, nakon invazivnih postupaka, kao i za žene tijekom menstruacije.

Ako je potrebno svakodnevno sakupljati mokraću od dojenčeta, upotrijebite posebno dizajnirane vrećice za urin iz kojih se urin odvodi u jednu posudu.

Unaprijed biste trebali pripremiti posudu u koju će se sakupljati biološki materijal. Posebnu posudu za dnevni urin možete kupiti u ljekarni ili u laboratoriju kad zakazujete sastanak za analizu, prikladan je za upotrebu, jer ne zahtijeva nikakvu prethodnu obradu. Ako to nije moguće, trebali biste pripremiti staklenu posudu od tri litre: temeljito je operite, a zatim sterilizirajte na pari i osušite. U nekim slučajevima (naznačeno od strane liječnika prilikom slanja na analizu) u spremnik je potrebno dodati konzervans koji se također kupuje u ljekarni ili izdaje u laboratoriju.

Prikupljanje dnevnog urina za analizu

Na dan prikupljanja materijala, prvi se jutarnji urin ne sakuplja, već se pušta u zahod. Sav ostatak urina tijekom dana i prvi jutarnji urin sljedećeg dana sakuplja se u jedan spremnik, koji tijekom sakupljanja materijala treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu na temperaturi od 4 do 8 ° C (ne može se zamrzavati).

U nekim je slučajevima sav prikupljeni urin potrebno dostaviti u laboratorij, u drugima je dovoljan mali dio. U potonjem slučaju, nakon primanja posljednjeg (sljedećeg jutra) obroka, zabilježite volumen prikupljenog materijala, a zatim, lagano protresući, promiješajte, ulijte 50-100 ml u malu posudu i prenesite ga u laboratorij što je prije moguće.

Ako je potrebno svakodnevno sakupljati mokraću od dojenčeta, upotrijebite posebno dizajnirane vrećice za urin iz kojih se urin odvodi u jednu posudu.

Dešifriranje glavnih pokazatelja: norma i odstupanja

Tijekom biokemijske analize u dnevnom urinu određuje se kvantitativni sadržaj kreatinina, glukoze, proteina, oksalata, uree, hormona - ovisno o razlogu studije.

Analiza urina je nepoželjna tijekom fizioterapije, nakon invazivnih postupaka, kao i za žene tijekom menstruacije.

Volumen

Obično odrasla osoba proizvede oko 1-2 litre urina dnevno. Njegova količina ovisi o dobi, režimu pijenja, temperaturi okoline, kao i prisutnosti patologija. Ako se oslobodi manje od 0,5 litre dnevnog urina, oni govore o oliguriji, ako je više od 3 litre - o poliuriji.

Uzroci oligurije mogu biti fiziološki (nedovoljni unos tekućine, intenzivna tjelesna aktivnost) i patološki, na primjer, stagnacija mokraće ili zatajenje bubrega.

Poliurija može biti posljedica disfunkcije štitnjače, jetre, pogoršanja filtracijske funkcije bubrega.

Protein

Uobičajeno, količina bjelančevina ne smije prelaziti 140 mg / dan, nakon značajne tjelesne aktivnosti - ne više od 250 mg / dan. Izlučivanje više od normalnog proteina mokraćom naziva se proteinurija.

Funkcionalna proteinurija prati vrućicu, hipotermiju, kongestivno zatajenje srca i neke akutne bolesti. Takva proteinurija prolazi nakon uklanjanja etiološkog čimbenika i normalizacije stanja tijela..

Po porijeklu proteinurija je:

 • prerenalni - povećanje koncentracije proteina u plazmi;
 • bubrežni - uzrokovani bubrežnim patologijama;
 • postrenalno - uzrokovano bolestima mokraćnog sustava.

Istraživanje proteina u dnevnom urinu propisano je za sumnje na endokrine poremećaje (dijabetes melitus, hipertireoza itd.), Benigne ili maligne tumore mokraćnog sustava i jetre, kardiovaskularne bolesti, infektivni endokarditis, kao i za kršenje crijevne motilitete, predoziranje lijekom.

Uoči prikupljanja dnevnog urina za analizu, potrebno je isključiti značajni fizički i psiho-emocionalni stres, pušenje, djelovanje podražaja boli.

Gubitak velike količine bjelančevina u mokraći obično je posljedica disfunkcije glomerularnog filtra. Povećani sadržaj proteina u dnevnom urinu primjećuje se kod oštećenja bubrežnih tubula, glomerulonefritisa, dijabetičke nefropatije, nefrotskog sindroma, limfoproliferativnih ili mijeloproliferativnih bolesti, infekcija mokraćnog sustava, novotvorina u mokraćnom sustavu, kongestivnog zatajenja srca, pretjeranog fizičkog napora.

Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu precijeniti rezultat dnevnog testa urina na bjelančevine (lažno pozitivni rezultati), a inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin mogu podcijeniti.

Glukoza

Analiza šećera u mokraći (kako se definicija razine glukoze naziva u svakodnevnom životu) u pravilu se provodi sa sumnjom na dijabetes melitus, tireotoksikozu, feokromocitom, Itsenko-Cushingovu bolest, infarkt miokarda, pristupanje sekundarnoj bakterijskoj infekciji u slučaju opsežnih opeklina ili ozljeda.

Normalno, razina glukoze u mokraći ne smije prelaziti 1,6 mmol dnevno..

Oksalati

Analiza soli oksalne kiseline (oksalati) u dnevnom urinu obično se propisuje kada se u općoj analizi urina dobije povećani pokazatelj. Uobičajeno je oko 650 mmol dnevno.

Povećani sadržaj oksalata u mokraći opaža se kod urolitijaze, upalnih procesa probavnog trakta, malignih novotvorina kostiju, endokrinih patologija. Smanjena razina oksalata u dnevnoj mokraći može ukazivati ​​na nedostatak vitamina D u tijelu..

Kortizol

Kortizol je hormon kore nadbubrežne žlijezde odgovoran za stvaranje tjelesne reakcije na stres i uključen je u metabolizam ugljikohidrata. Budući da se ne izlučuje pri svakom mokrenju, test kortizola zahtijeva 24-satni urin. Norma je 100-380 nmol / dan.

Posebnu posudu za dnevni urin možete kupiti u ljekarni ili u laboratoriju kada zakazujete sastanak za analizu, prikladan je za upotrebu, jer ne zahtijeva nikakvu prethodnu obradu.

Povećanje razine kortizola u mokraći može ukazivati ​​na patologiju kore nadbubrežne žlijezde, hiperkortizolizam i Itsenko-Cushingovu bolest. Propadanje - za Addisonovu bolest, cirozu jetre, hipotireozu, tumor hipofize.

Kateholamini

Kateholamine (fiziološki aktivne tvari u krvi) karakterizira kratko razdoblje postojanja. Intermedijarni metaboliti kateholamina uključuju metanefrine, normetanefrine. Pri analizi dnevnog urina na kateholamine, metanefrine i konačne metabolite, vjerojatnost dobivanja lažno pozitivnih rezultata značajno je smanjena.

Analiza dnevnog urina na kateholamine provodi se kao dio dijagnoze neoplazme nadbubrežne žlijezde.

Kalcij

Analiza dnevnog urina na kalcij koristi se za dijagnozu rahitisa u novorođenčadi, patologija koštanog tkiva, hipofize, štitnjače.

Stope ovog pokazatelja ovise o dobi. Za odrasle su normalne vrijednosti od 2,5 do 7,5 mmol / dan, za djecu - ne više od 10,5 mmol / dan.

YouTube videozapis vezan uz članak:

Obrazovanje: 2004-2007 "Prvo kijevsko medicinsko učilište", specijalnost "Laboratorijska dijagnostika".

Pronašli ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

74-godišnji australski stanovnik James Harrison darivao je krv oko 1000 puta. Ima rijetku krvnu grupu čija antitijela pomažu preživljavanju novorođenčadi s teškom anemijom. Tako je Australac spasio oko dva milijuna djece..

Milijuni bakterija rađaju se, žive i umiru u našim crijevima. Mogu se vidjeti samo pri velikom uvećanju, ali ako bi se okupili, stali bi u redovitu šalicu za kavu..

Tijekom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vata. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku kad se pojavi zanimljiva misao nije tako daleko od istine..

Mnogi su se lijekovi u početku prodavali kao lijekovi. Primjerice, heroin se prvotno prodavao kao lijek protiv kašlja. A kokain su liječnici preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti..

Čak i ako čovjeku srce ne kuca, još uvijek može živjeti dulje vrijeme, što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov "motor" zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snijegu.

Kad kihnemo, naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce staje.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti operaciju pacijenta ako puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba se mora odreći loših navika i tada, možda, neće trebati operaciju..

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati mnogo su rjeđe pretili..

Koristimo 72 mišića da izgovorimo i najkraće i najjednostavnije riječi..

Najviša tjelesna temperatura zabilježena je kod Willieja Jonesa (SAD), koji je primljen u bolnicu s temperaturom od 46,5 ° C.

Redovitim posjetom solariju šansa za dobivanje raka kože povećava se za 60%.

Prema statistikama, ponedjeljkom se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. budi oprezan.

Prema istraživanju, žene koje tjedno popiju nekoliko čaša piva ili vina imaju povećani rizik od razvoja raka dojke..

Ljevičari imaju kraći životni vijek od dešnjaka.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svijetu, kojoj se čak ni gripa ne može mjeriti..

Kompleksi daljinskih medicinskih pregleda prije putovanja inovativan su razvoj koji vam omogućuje optimizaciju troškova tvrtke za neproizvodne predmete, kao i.

Zašto svakodnevno rade test urina?

Urin koji izlučuje ljudsko tijelo u roku od 24 sata je dnevni urin. Dnevna analiza urina smatra se visoko informativnom, jer će stručnjak koji će raditi s dnevnim urinom moći dobiti sve podatke potrebne za procjenu stanja ljudskog tijela. Sav urin prikupljen tijekom dana može puno "reći" o abnormalnostima u radu unutarnjih organskih sustava.

Od čega je građen urin?

Urin zdrave osobe je otopina koja se sastoji od 96-97% obične vode i 3-4% kemikalija:

 • kreatinin (izlučuje se iz krvi),
 • urobilin (on je taj koji urinu daje žućkastu boju),
 • kalij,
 • natrij,
 • urea,
 • kao i solna i hipurna kiselina itd..

Zašto sakupljati dnevni urin?

Potrebno je prikupiti dnevni urin za analizu kako bi liječnik mogao procijeniti omjer gore navedenih elemenata ili dijagnosticirati patologiju (nedostatak ili višak elementa ili skupine tvari).

Stalni kompleks studija u laboratorijskim uvjetima omogućuje kvalitativnu procjenu ne samo kemijskih karakteristika mokraće, već i pokazatelja mikrobiološkog i biokemijskog stanja.

Učenje ispravnog sakupljanja urina

Da bi liječnik koji je prisustvovao dobio najtočnije informacije iz analiza, morate biti u mogućnosti pravilno sakupljati dnevni urin! Postoji niz preporuka koje treba slijediti:

 • nekoliko dana prije analize trebali biste potpuno prestati pušiti i pića koja sadrže alkohol, kao i jela koja sadrže puno masti, soli,
 • možete svakodnevno napraviti test urina samo ako ne uzimate lijekove (čak ni vitamine). Ako je moguće, vrijedi biti daleko od njih jedan dan, prije sakupljanja dnevnog urina.,
 • Dnevna količina urina neće stati u malu posudu koja se prodaje u ljekarnama. Možete pitati postoji li spremnik za sakupljanje dnevnog urina ili za to upotrijebite običnu staklenku od tri litre (nakon pranja i sterilizacije),
 • prije uzimanja sljedećeg dijela mokraće, svakako se morate oprati,
 • ženama tijekom menstruacije ili u prisutnosti očitih iscjedaka iz rodnice ne preporučuje se prikupljanje dnevnih analiza. Napokon, pokazatelji će biti iskrivljeni.
 • prvi se jutarnji urin ne uzima za analizu, zadnji bi trebao biti dio urina prikupljen ujutro sljedećeg dana.

Normalni volumen mokraće zdrave osobe varira između 800-2000 ml, ali ti se pokazatelji mogu razlikovati ovisno o sezoni, količini ispijene tekućine, stanju bubrega itd..

Pokazatelji na koje vrijedi obratiti pozornost

Najčešće se uzima dnevni test urina na proteine, šećer, sol ili kortizol, jer njihova prisutnost ukazuje na ozbiljne probleme s bubrezima:

 • prisutnost proteina u analizama ukazuje na moguću prisutnost bolesti kao što su dijabetes melitus, zatajenje bubrega, bolest mokraćnog mjehura ili nefropatija. Normalna količina bjelančevina je 0,08 - 0,24 g dnevno,
 • dnevnu analizu urina na sol propisuje ljekar koji postoji ako postoji sumnja na prisutnost bolesti poput bubrežnog zatajenja, bubrežnih kamenaca, sarkoidoze, ciroze itd. U mokraći zdravog muškarca, koja se dnevno izlučuje, treba biti 20-60 mg soli. Za žene je pokazatelj 20-54 mg dnevno.,
 • kortizol u dnevnom urinu ukazuje na prisutnost Itsenko-Cushingovog sindroma, Addisonove bolesti, disfunkcije hipofize. Slobodni kortizol može se izlučiti urinom iz tijela. Ovisno o tome koliko je kortizola pronađeno u dnevnom urinu, možete prosuditi ukupnu količinu dnevnog hormona u tijelu. Analiza urina za kortizol radi se kako bi se isključile gore spomenute bolesti ako se pacijent žali na stalni umor, pretilost gornjeg dijela tijela ili redovite menstrualne nepravilnosti. Slobodni kortizol trebao bi se osloboditi iz krvi u rasponu od 28,5 - 213,7 mcg za 24 sata.

Biogeni amini - kateholamini i njihove normalne vrijednosti

Analiza urina na kateholamine propisana je ako postoji sumnja na prisutnost tumora, arterijske hipertenzije, VSD-a, ortostatske hipotenzije, pretilosti. Norma noradrenalina (jedan od amina kateholamina) za osobu stariju od 15 godina je 15-80 mcg, norma dopamina je 65-500 mcg, adrenalin je 0-25 mcg.

Stope trudnoće i ispitivanja

Budući da je trudna, žena se može osjećati loše nakon savjetovanja s liječnikom i od nje se traži da uzme uzorak dnevnog urina za analizu. Dijagnostika mokraće u trudnica provodi se prilično često, jer vam omogućuje unaprijed da vidite razvoj patologija u radu ženskog tijela.

Često traže svakodnevni test mokraće tijekom trudnoće, jer se bubrezi ne nose uvijek s povećanim opterećenjem.

Koliki bi trebao biti dnevni urin tijekom trudnoće? Stopa varira unutar 60-80% količine tekućine koja se pije dnevno. Ako ginekolog primijeti pojavu edema, preporučuje svakodnevnu analizu izlučenog urina (kako bi se barem približno odredila količina tekućine koja se zadržava u tijelu). Prije prikupljanja dnevnog urina za ispitivanje, trudnica mora prestati uzimati vitamine i lijekove najmanje jedan dan. Kako pravilno sakupljati dnevni urin trudnice? - preporuke su iste kao i za bilo koju drugu osobu.

Svakodnevno mokraću pravilno skladištimo

Za analizu možete dati samo urin koji ste pravilno pohranili. Spremnik treba smjestiti na hladno mjesto zaštićeno od sunca. Idealna temperatura za čuvanje je 4-9 0 C (donja polica hladnjaka je izvrsno mjesto). Razlog netočne, netočne dijagnoze može biti upravo pacijentov nemaran stav prema uvjetima skladištenja analiza..

Pročitajte Više O Uzroka Dijabetesa