Šteta od aspartama?

Aspartam ili E 951, zamjena za šećer ili umjetno zaslađivač. Sastoji se od dipeptidnog spoja fenilalanina i asparagina. Kemijska formula aspartama C14H18N2O5.
Aspartam je 200 puta slađi od šećera i najčešće je zaslađivač. Na ukrajinskom tržištu predstavljen je pod imenima kao što su: NutraSweet, Aspamiks, Enzimologa (Meksiko), Ajinomoto (Japan), Miwon (Južna Koreja).
Aspartam je najčešći dodatak koji se koristi u više od 5000 proizvoda, uključujući široku primjenu u sportskoj prehrani..
Razgrađuje se na temperaturama iznad 80 stupnjeva, stoga se ne koristi u proizvodima toplinski obrađenim. Aspartam je široko dostupan u proizvodima kao što su: jogurti, pića, žvakaće gume, slatkiši, pa čak i sportska prehrana..
Kad se aspartam razgradi, nastaju metanol i slobodni oblici aminokiselina. Kao što znate, aminokiseline nisu samo bezopasne, već su i vrlo korisne. Suprotno tome, metanol (drveni alkohol) vrlo je opasna tvar. Zbog toga se govori o toksičnosti aspartama. Ali činjenica je da se metanol u malim koncentracijama stvara u ljudskom tijelu u procesu života. Uz to, metanol je prisutan i u sokovima (oko 140 mg na 1 litru). Tijekom procesa transformacije oko 10% aspartama tvori metanol, pa je sadržaj u 1 litri soka više metanola od pića zaslađenog aspartamom.

Veliki broj studija koje su proveli napredni laboratoriji ustanovili su da količina aspartama koja ulazi u ljudsko tijelo ne smije prelaziti 50 mg po kg. U Europi je ta brojka čak i niža s 40 mg. Primjerice, za osobu tešku 70 kg dnevna maksimalna doza je 280 mg aspartama. Američkim pilotima koji su letjeli superbrzim zrakoplovima zabranjeno je konzumiranje dijetnih pića koja sadrže aspartam, jer to negativno utječe na kontrolu zrakoplova. Dokazano je da su piloti koji su konzumirali oko 2 šalice vruće čokolade imali ozbiljna oštećenja vida, jedva su mogli očitavati očitanja na uređajima, što bi moglo dovesti do ozbiljnih katastrofa. Razlog tome bio je toksični učinak metanola, produkta razgradnje aspartama, na živčani sustav, odnosno na vidni živac..

Talijanski su znanstvenici proveli zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da je aspartam polikarcinogena tvar, kada se konzumira s 20 mg po kg dnevno, što je znatno manje od 40 mg, što je naznačeno u Europi, a 50 mg iz SAD-a. Pokus je izveden na laboratorijskim štakorima i trajao je oko 129 dana. Nakon smrtnih slučajeva, trupovi su sakriveni uz naknadnu morfološku procjenu.
Štakori koji su dobivali aspartam u svakodnevnoj prehrani bili su značajno skloni tumorskim bolestima različitih organa, i to: leukemiji, limfomu.
Razlog tome bila je transformacija aspatrama u metanol, nakon čega je uslijedio prijelaz na formaldehid, koji je izuzetno kancerogen.
Još jedno vrlo zanimljivo istraživanje, koje su proveli južnoafrički znanstvenici, a rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu "Diet Nutrition", pokazalo je da aspartam ima vrlo loš učinak na samu biokemiju mozga. Smanjuje količinu serotonina koji je odgovoran za zdrav san, raspoloženje, apetit.
Aspartam može uništiti živčane veze, sinapse, što može dovesti do strašne Alzheimerove bolesti!
Vrlo je opasno koristiti aspartam za dijabetičare, jer može dovesti do retinopatije. Aspartam stvara malo kontrolirane razine šećera i na kraju može dovesti do kome.

Aspartam je zabranjen osobama koje imaju fenilketenuriju, zbog čega je proizvod napisan "Sadrži fenilalanin".

Dodatak hrani E951 (aspartam) - opasan ili ne

Zaslađivači se koriste u mnogim namirnicama. Jedan od njih je dodatak prehrani E951. Prehrambeni standardi europskih i azijskih zemalja predstavljaju ga kao siguran. U članku će se raspravljati je li opasno za tijelo i ima li potencijalnu štetu.

Što je E951

Službeni naziv ove tvari je aspartam. Uključeno u skupinu zaslađivača hrane. Služi kao pojačivač okusa, arome.

Što se tiče kemijske strukture, to je metilni ester fenilalanina i asparaginske kiseline. E 951 se ne nalazi u prirodi: sintetizira se u laboratorijskim uvjetima.

Standardna svojstva zaslađivača:

 • Bijela boja;
 • u normalnim uvjetima izgleda poput praha, praha ili malih granula;
 • nema miris;
 • okus je vrlo sladak, svijetao;
 • dobro se otapa u vrućoj vodi, nešto lošije - u hladnoj vodi i u alkoholu;
 • ne otapa se u mastima;
 • slabo upija vlagu.

Aditiv je pakiran u velike plastične vrećice. Uz to se stavljaju u kartonske kutije ili polipropilenske vrećice. Aspartam odobren za maloprodaju.

Gdje se koristi aditiv za hranu E951?

Okus tvari najbliži je šećeru, ali oko 200 puta slađi. Nema neugodan okus. To znači da se aspartam može dodavati jelima kao alternativa šećeru. Industrija koristi još jedno od svojih korisnih svojstava - niskokalorični sadržaj..

Evo nekoliko namirnica koje sadrže ovo zaslađivač:

 • gazirana pića s aromama i bojama;
 • različite vrste slatkiša;
 • sladoled (nije dopušteno dodavati E-951 vrstama mlijeka i vrhnja);
 • konzerve, džemovi i kolači;
 • senf;
 • kečap;
 • doručci i instant juhe;
 • jogurti;
 • instant napici za čaj i kavu;
 • alkoholna pića s udjelom etanola manjim od 15 posto.

E951 poboljšava okus i aromu citrusa. Stoga ga se može naći u napitcima od naranče i limuna, te sokovima i likerima..

Ova tvar se nalazi u sportskoj prehrani za sportaše. Prednost zaslađivača je u tome što smanjuje ukupan unos kalorija..

Aditiv se ne koristi u pripremi prehrambenih proizvoda koji zahtijevaju zagrijavanje. E951 se raspada od visoke temperature.

U proizvodnji lijekova koristi se kemijski spoj za poboljšanje okusa pastila, dražeja, dodataka prehrani i tableta za brzo otapanje.

Je li aditiv E951 opasan?

Najveća dopuštena koncentracija ovog zaslađivača u hrani je 100 mg do 2 g po kilogramu. Korisna svojstva E951:

 • smanjen sadržaj kalorija;
 • nema štetnog učinka na razinu glukoze u krvi;
 • ne dovodi do oštećenja zubne cakline.

Zaslađivač se smatra neutralnim za tijelo. Kada se konzumira u razumnim količinama, nema negativnih učinaka na zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je koliko se ovaj proizvod može konzumirati bez štete po zdravlje. Dopuštena stopa je 40 mg po kilogramu težine.

Zamjena za šećer brzo se apsorbira u probavnom traktu. Razlaže se na aminokiseline i metanol.

Postoji zabluda da je aditiv opasan za ljude, jer je izvor jednog od najjačih otrova - metilnog alkohola. Zapravo, kad se aspartam razgradi, nastaje taj otrovni alkohol. Međutim, njegova količina u E951 je zanemariva i ne utječe na osobu. Čak i uz značajno predoziranje, koncentracija metanola u krvi bit će mnogo niža od štetne za zdravlje.

Dodatak je štetan i opasan za osobe koje pate od rijetke nasljedne bolesti - fenilketonurije. Kod ove bolesti poremećena je razmjena esencijalne aminokiseline fenilalanina. Aspartam je strogo zabranjen za takve ljude, jer je izvor ove aminokiseline. Čak i mali unos fenilalanina u tijelo dovodi do teških posljedica. Zbog toga je pakiranje proizvoda koji sadrže ovu tvar označeno.

E951 je također zabranjen za trudnice. Njegov utjecaj na rastući fetus i na žensko tijelo nije u potpunosti proučen. Zaslađivač može izazvati alergijsku reakciju.

Neki kupci dijetetske hrane kažu da počinju dobivati ​​na težini kao posljedica konzumiranja proizvoda koji sadrže aspartam. To nije povezano s djelovanjem zaslađivača. Ovo je specifična individualna reakcija mozga. Kao odgovor na slatki okus proizvodi dopamin, hormon užitka. Ali aspartam zavarava tijelo: ugljikohidrati ne ulaze u njega. Tako se osoba može udebljati..

Gdje je zaslađivač dopušten?

E951 je odobren za upotrebu u gotovo svim zemljama. Nema podataka o njegovoj zabrani.

Aspartam je relativno sigurno zaslađivač za ljude. S fenilketonurijom i preosjetljivošću na alergene, ne može se koristiti. Kupci bi trebali pažljivo proučiti sastav proizvoda kako bi izbjegli potencijalnu štetu.

Pogledajte zanimljiv video o tome kako nastaje Cola:

Je li vam ovaj članak bio koristan? Podijelite sa svojim prijateljima!

Aspartam

Aspartam - zaslađivač, zamjena za šećer (dodatak prehrani E951). L-aspartil-L-fenilalanin metil razgrađuje se u ljudskom tijelu na metanol i dvije proteinogene aminokiseline: asparaginsku i fenilalanin.

Sadržaj

 • 1 Svojstva
 • 2 Primjena
 • 3 Povijest
 • 4 Metabolizam i sigurnost

Svojstva [uredi | uredi kod]

Aspartam je otprilike 160-200 puta slađi od šećera, bez mirisa i lako se topi u vodi. Unatoč činjenici da ovo zaslađivač, poput ugljikohidrata i bjelančevina, ima kalorijsku vrijednost od 4 kcal / g, potrebna je mala količina aspartama kako bi se stvorio slatkasti okus, pa se njegov udio kalorijskom sadržaju hrane ne uzima u obzir. U usporedbi sa šećerom, slatkasti okus aspartama sporiji je i traje dulje. Pri zagrijavanju aspartam se razgrađuje, pa nije prikladan za zaslađivanje hrane koja je termički obrađena.

Prijava [uredi | uredi kod]

Aspartam se prodaje na tržištu pod raznim robnim markama, i odvojeno i kao dio smjesa zamjenskih šećera. Aspartam je drugo najpopularnije zaslađivač i nalazi se u širokoj paleti hrane i pića, uključujući bezalkoholna pića, vruću čokoladu, gumu, bombone, jogurt, zamjene za šećer, vitamine, tablete protiv kašlja i još mnogo toga..

Također je dostupan u obliku tableta (1 tableta za slatkoću odgovara 3,2 g šećera) i koristi se za dijabetes melitus, pretilost i druge bolesti koje zahtijevaju ograničenje ili isključivanje upotrebe šećera.

Povijest [uredi | uredi kod]

Aspartam je 1965. otkrio James M. Schlatter, kemičar koji je radio za G. D. Searle & Company. Schlatter je sintetizirao aspartam tijekom istraživanja kako bi proizveo lijekove protiv čira. Slatki okus aspartama otkrio je slučajno kad je liznuo prst koji je dobio aspartam. SAD i Velika Britanija prve su koristile aspartam od 1981. godine. Trži se pod raznim robnim markama (npr. Equal, Spoonful), aspartam je najavljen kao alternativa šećeru koja štedi kilograme i službeno nije kancerogen (sumnja se da je prethodno korišteno umjetno zaslađivač, saharin).

Metabolizam i sigurnost [uredi | uredi kod]

Aspartam se u ljudskom tijelu razgrađuje na dvije aminokiseline (asparaginsku i fenilalanin), kao i metanol. Aminokiseline su sastavni dio proteina i uključene su u niz važnih biokemijskih procesa u tijelu; preporučeni dnevni unos fenilalanina iznosi 25 mg / kg / dan. Metanol je također otrov koji utječe na živčani i krvožilni sustav tijela. Toksični učinak metanola posljedica je takozvane "smrtonosne sinteze" - metaboličke oksidacije u tijelu do vrlo otrovnog formaldehida. Gutanje 5-10 ml metanola dovodi do teškog trovanja (jedna od mogućih posljedica je sljepoća), a 30 ml ili više - do smrti.

Veliki broj toksikoloških i kliničkih ispitivanja aspartama potvrđuje njegovu neškodljivost ako dnevna doza ne prelazi 50 mg po kilogramu tjelesne težine. U Europi je postavljen maksimum: 40 mg po kilogramu težine dnevno. Gotovo 40 mg / kg tjelesne težine za osobu od 70 kg znači oko 266 tableta sintetičkog zaslađivača ili 26,6 litara kole u jednom danu.

Konzumacija proizvoda koji sadrže aminokiselinu fenilalanin kontraindicirana je kod ljudi s nasljednom fenilketonurijom, stoga u mnogim zemljama, uključujući Rusiju, proizvodi koji sadrže aspartam moraju imati upozorenje "Sadrži izvor fenilalanina".

Kao rezultat rada provedenog 2005. godine, talijanski su istraživači zaključili da je aspartam multipotencijalno kancerogeno sredstvo, čiji se učinak javlja svakodnevnom konzumacijom od 20 miligrama po kilogramu tjelesne težine, što je mnogo manje od preporučenog dopuštenog maksimuma od 50 mg / kg dnevno u Sjedinjenim Državama. Istraživači su dodavali aspartam u različitim dozama hrani štakora i promatrali svaku životinju dok nije spontano uginula. Pokus je trajao 159 tjedana. Nakon smrti, organi i tkiva svake životinje podvrgnuti su pažljivoj mikroskopskoj analizi. Životinje hranjene aspartamom pokazale su jasnu tendenciju razvoja različitih vrsta malignih bolesti, uključujući limfome, leukemije i više tumora različitih organa. Pretpostavlja se da je kriv jedan od metabolita aspartama - metanol koji se metabolizira u formaldehid. Istraživači kažu da su oboje potencijalni kancerogeni.

U analizi koju je u travnju 2008. objavio European Journal of Diet Nutrition (ISSN 0954-3007), južnoafrički su znanstvenici procijenili potencijalne učinke na mozak ne samo jednog od sastojaka aspartama, metanola, već i drugih elemenata (fenilalanina i asparaginske kiseline). U svojoj analizi učinaka fenilalanina, autori detaljno opisuju sposobnost ove esencijalne aminokiseline da poremeti kemiju mozga, uključujući njezinu sposobnost da smanji razinu ključnih moždanih kemikalija poput serotonina (što može negativno utjecati na različita područja, uključujući raspoloženje, ponašanje, spavanje i apetit). Autori također primjećuju da fenilalanin također ima sposobnost da poremeti metabolizam aminokiselina, rad živaca i hormonalnu ravnotežu u tijelu. Oni tvrde da aspartam može uništiti živčane stanice, što zauzvrat može uzrokovati Alzheimerovu bolest..

Postoji mišljenje da je aspartam opasan za dijabetičare. Retinopatija u dijabetičara može biti posljedica trovanja aspartamom. Aspartam doprinosi činjenici da razina šećera u krvi postaje nekontrolirana. Na konferenciji Američkog koledža liječnika bilo je izvještaja (koji nisu dokumentirani) da je prijelaz dijabetičara iz saharina u proizvode koji sadrže aspartam u konačnici doveo do razvoja kome..

Blundel i Hill uspjeli su pokazati da nehranjivo zaslađivač - aspartam u otopini - pobuđuje apetit. Spomenuti znanstvenici su u izvješću napisali:

“Nakon uzimanja aspartama, ispitanici su nastavili osjećati zaostalu glad, za razliku od uzimanja glukoze. Ovaj osjećaj je funkcionalan, dovodi do povećanog unosa hrane. ".


Tardoff i Friedman pokazali su da jaka glad može potrajati i sat i pol nakon uzimanja umjetnih zamjena za šećer.

Aspartam E 951: Kako se ne udebljati niskokaloričnom zamjenom šećera

Možda je teško pronaći prehrambeni dodatak istraživaniji od aspartama. Tvar je otkrivena 1965. godine, ali samo 16 godina kasnije dobila je službeno dopuštenje za upotrebu. Tijekom godina bilo je mnogo kliničkih ispitivanja proizvoda.

Više od 100 regulatornih tijela za standarde hrane iz različitih zemalja, uključujući Rusiju, pružilo je uvjerljivu bazu dokaza o odsustvu kancerogenih i mutagenih svojstava sintetičkih zamjena za šećer.

Naziv proizvoda

Aspartam je službeno ime aditiva za hranu (GOST R 53904-2010). Međunarodna varijanta - Aspartam.

 • E 951 (E - 951), europski kod;
 • N-L-a-aspartil-L-fenilalanin metil eter;
 • 3-amino-N- (a-karbometoksi-fenetil) sukcinaminska kiselina;
 • Equal, Canderel, Sukrasit, Sladex, Slastilin, Aspamiks, NutraSweet, Sanecta, Shugafri, Sweetly - komercijalna imena.

Vrsta supstance

Dodatak E 951 uključen je u skupinu zaslađivača hrane. Prema SanPiN 2.3.2.1293-03, može djelovati kao pojačivač okusa i arome.

Aspartam je metilni ester organskog spoja dviju aminokiselina: fenilalanina i asparaginske kiseline. Unatoč svojim prirodnim sastojcima, zaslađivač je proizvod kemijske sinteze. To daje razlog da ga se klasificira kao umjetni aditiv..

Enzimska metoda dobivanja tvari pomoću genetski modificiranih izvora (na primjer, bakterija Bacillus thermoproteolyticus) ne koristi se u industrijskim razmjerima zbog preniskog prinosa konačnog proizvoda.

Svojstva

IndeksStandardne vrijednosti
Bojabijela
Sastavfenilalanin (50%), asparaginska kiselina (40%), metanol (10%). Empirijska formula Cčetrnaest H18 N2 Opet
Izgledkristali, granule, prah
Mirisbez mirisa
Ukusbogato slatko
Sadržaj glavne tvari98-102%
Topljivostdobar u vrućoj vodi, gori u hladnoj vodi i alkoholima; nije topljiv u mastima
Gustoća materije1,377 g / cm3
Drugiima slabu higroskopnost; termički nestabilan; najstabilniji na pH 4-5, razgrađuje se s porastom temperature ili razine pH; sklon hidrolizi

Ambalaža

Dodatak E 951 pakiran je u polietilenske vreće od 25 kg. Nakon hermetičkog zatvaranja stavljaju se u vanjsku ambalažu:

 • kartonske kutije s unutarnjom polietilenskom oblogom;
 • bubnjevi od kartona za namotavanje;
 • vrećice od polipropilena.

Aspartam se može staviti u FIBC meke spremnike (velike vreće) zapremine 500, 750 kg.

Aditiv E 951 dopušten je za maloprodaju (SanPiN 2.3.2.1293-03, Dodatak 2). Spremnik za pakiranje odabire proizvođač. Sladilo se obično isporučuje u plastičnim limenkama ili vrećicama s folijom.

Primjena

Glavni potrošač aspartama je prehrambena industrija.

Profil okusa aditiva E 951 što je bliži profilu saharoze, ali 200 puta slađi od prirodnih ugljikohidrata. Tvar nema metalni okus. Sadržaj kalorija aspartama je beznačajan i iznosi 4 kcal / g.

Najveća količina sintetičkog zaslađivača nalazi se u žvakaćim gumama i "osvježavajućim" slatkišima od metvice - do 6 g / kg. Za ostale proizvode, najveća dopuštena koncentracija tvari kreće se od 110 mg do 2 g / kg.

Aspartam se može naći u sljedećim namirnicama:

 • bezalkoholna pića s okusom;
 • slastičarstvo;
 • sladoled (osim vrhnja i mlijeka), smrznuti deserti;
 • konzerve, konfiguracija, konzervirano voće;
 • senf, kečap i ostali umaci;
 • suhi doručci, instant juhe;
 • jogurti, mliječni napitci;
 • aromatizirani čajevi, instant kava;
 • alkoholna pića do 15% alkohola, pivo, kokteli.

Popis još uvijek nije potpun. Zaslađivač E 951 sadrži oko 6000 proizvoda bez šećera ili sa smanjenim udjelom kalorija.

Aspartam nastoji naglasiti i pojačati aromu citrusa. To omogućuje dodavanje tvari sokovima i likerima od naranče, pecivima s okusom limuna i sličnim proizvodima..

Dodatak E 951 uključen je u proteinske napitke za sportsku prehranu. Tvar ne utječe na fizičke kvalitete sportaša. Koristite ga samo za poboljšanje okusa.

Značajni nedostaci uključuju tendenciju razgradnje aspartama tijekom toplinske obrade. Kao rezultat, slatkoća se praktički gubi, pojavljuje se kemijski okus..

Iz tog razloga, za pečenje muffina, slatkiša od brašna, dodatak E 951 koristi se samo u smjesi s drugim zaslađivačima (na primjer s stabilnijim acesulfam kalijem E 950).

Aspartam je odobren za uporabu u farmaceutskoj industriji za zaslađivanje i poboljšanje okusa lijekova: sirupa, dodataka prehrani, tableta za žvakanje i instant.

Prednosti dodavanja E 951 su očite:

 • nizak sadržaj kalorija, to omogućava pretilim ljudima da koriste drogu;
 • nema utjecaja na razinu glukoze u krvi (relevantno za bolesnike s dijabetes melitusom);
 • siguran za zubnu caklinu, ne hrani bakterije koje uzrokuju karijes.
Aspartam spada u farmakološku skupinu metaboličkih sredstava. Može se koristiti za enteralnu prehranu strogo na preporuku liječnika. Obično je tvar propisana za kontrolu tjelesne težine.

Dodatak E 951 može se naći u kozmetičkim pripravcima za njegu kože ruku i lica. Tvar nema biološku vrijednost. Upotrijebite aspartam za pojačavanje arome proizvoda.

Korist i šteta

Dodatak E 951 nije izvor hranjivih sastojaka za tijelo.

Aspartam se smatra neutralnim proizvodom. Kada se konzumira u dopuštenoj količini, sigurno je za zdravlje. Podnošljiva dnevna doza je postavljena na 40 mg / kg (FAO / WHO) ili 50 mg / kg (FDA).

Tijelo lako apsorbira aspartam. Tvar se brzo apsorbira iz tankog crijeva u krv, nakon čega se razgrađuje na komponente: aminokiseline i metanol.

Potonje je povezano s najraširenijim mitom o toksičnosti aditiva E 951. Metanol je jedan od najmoćnijih otrova, ali njegova količina u aspartamu vrlo je mala. Uz upotrebu najveće dopuštene količine zaslađivača (pa čak i uz značajno predoziranje), koncentracija opasnog alkohola bit će 25 puta manja od smrtonosne doze.

Dodatak se izlučuje putem bubrega u roku od 24 sata.

Aspartam je stvarna opasnost samo za ljude koji pate od fenilketonurije. Rijetka genetska bolest remeti metabolizam fenilalanina, esencijalne aminokiseline koja je dio zaslađivača E 951. Paketi proizvoda koji sadrže aspartam nedavno su dobili oznaku "Zabranjeno za pacijente s fenilketonurijom".

Neželjeno je koristiti kemijski dodatak za trudnice: učinak tvari na fetus nije dobro razumljiv.

Uz individualnu netoleranciju, aspartam može izazvati alergije.

Kako se plin propan koristi u prehrambenoj industriji i kako utječe na ljudsko zdravlje? Saznajte to čitajući naš članak.

Kako se dobiva dušikov oksid i gdje se koristi? O tome pročitajte ovdje.

Glavni proizvođači

Tvrtka Aspasvit (Moskovska regija) vodeći je ruski proizvođač zaslađivača na bazi aspartama. Tvrtka nema vlastitu sirovinsku bazu, dodatak E 951 dolazi iz inozemstva.

Najveći proizvođač aspartama je Holland Sweetener Company (Nizozemska). Tvrtka je dio kemijskog koncerna DSM, koji je nedavno proslavio stotu godišnjicu. Tvrtka ima proizvodne radionice u SAD-u, Velikoj Britaniji, Japanu i drugim zemljama.

Aditiv E 951 isporučuje:

 • Merisant Company (SAD);
 • OXEA GmbH (Njemačka);
 • Zibo Qingxin Chemicals Co., Ltd. (Kina).

Neki potrošači nadomjestaka šećera s niskim udjelom kalorija iznenađeni su kad primijete suprotan učinak uzimanja dodatka - brže debljanje. Znanstvenici to pripisuju prirodnom odgovoru tijela. Mozak reagira na slatke okuse oslobađanjem hormona zadovoljstva dopiamina. Zajedno sa šećerom u tijelo ulazi dovoljno kalorija za proizvodnju drugog hormona - leptina, koji šalje signal da je osoba sita.

Aspartam "zavara" mozak: slatki okus nije popraćen osjećajem sitosti. Tijelo počinje zahtijevati dodatne ugljikohidrate. Potreba za hranom se povećava, a s njom dolazi i višak kilograma..

Mitovi o aspartamu, korisna svojstva i kontraindikacije

Je li aspartam opasan? Mitovi o opasnostima aspartama. Svojstva, tvar u proizvodima. Upute za uporabu, usporedba s drugim zamjenama.

 1. Dom
 2. Kulinarski časopis
 3. Jedi zdravo
 4. Mitovi o aspartamu, korisna svojstva i kontraindikacije

Opis

Aspartam je niskokalorično umjetno zaslađivač koji je gotovo 200 puta slađi od šećera. Ova je tvar slučajno otkrivena 60-ih godina prošlog stoljeća. Danas je aspartam druga najpopularnija zamjena za šećer na svijetu i aktivno se koristi u proizvodnji hrane i lijekova. Odobren je za upotrebu u više od stotinu zemalja širom svijeta.

Mitovi o opasnostima aspartama

Aspartam se na tržištu pojavio kao dodatak prehrani tek 1981. godine. Prošao je mnoštvo testova koji su dokazali njegovu potpunu sigurnost. No, 15 godina kasnije, u tisku se pojavio članak da je uporaba aspartama povezana s povećanjem broja tumora na mozgu. U tom je trenutku nastala panika oko ovog zaslađivača. Ljudi su se bojali. Trebalo je proći mnogo godina da se razbije mit o karcinogenosti aspartama i njegovim nuspojavama.

Američki Nacionalni institut za rak posebno je objavio informaciju prema kojoj je rast broja tumora na mozgu započeo već 1973. godine, odnosno puno prije pojave aspartama na tržištu. Uz to, ova je bolest najčešće dijagnosticirana kod ljudi starijih od 70 godina koji nisu bili glavni potrošači proizvoda s aspartamom u sastavu.

Brojne studije nisu otkrile povezanost aspartama s rakom, poremećajima u ponašanju, lošim zdravljem ili čak glavoboljama na koje su se potrošači često žalili. Kao što se pokazalo tijekom testova, glavobolje su se pojavile kod uznemirenih i sumnjičavih ljudi i nisu povezane s količinom aspartama u proizvodu..

Tijekom njegove upotrebe, aspartam je toliko temeljito proučen da daljnja istraživanja jednostavno nemaju smisla. Kao i kod bilo kojeg dodatka prehrani, ako je aspartam odobren za upotrebu u hrani i pićima, tada je siguran..

Pretvara li se aspartam u otrov?

Za razliku od ostalih sintetičkih zaslađivača, aspartam se u tijelu u potpunosti metabolizira tijekom probave. Razgrađuje se na tri sastojka: asparaginska kiselina, fenilalanin i metanol.

Asparaginska kiselina i fenilalanin uobičajene su aminokiseline koje se nalaze u proteinima i imaju važne funkcije u živčanom sustavu. Obje aminokiseline su potrebne našem tijelu, a mogu se dobiti samo hranom. Sastav jedne litre gaziranog pića s aspartamom sadrži zanemarivu količinu tih tvari. Mnogo više asparaginske kiseline i fenilalanina nalaze se u uobičajenoj hrani poput mesa, ribe, jaja i mlijeka..

Toliko kontroverzi oko sigurnosti zaslađivača izaziva treća komponenta - metanol, koji se oslobađa tijekom razgradnje aspartama. Činjenica je da je ovo sladilo termički nestabilno. Neki vjeruju da je upravo to razlog preporuke za konzumaciju soda ohlađene. Ali to nije slučaj. Hlađenje samo poboljšava okus pića, a u tijelu se stvara metanol, bez obzira pijete li hladnu ili toplu soda..

Metanol je jak otrov koji se pretvara u formaldehid. Postoji zabluda da se potonji nakuplja u tijelu i dovodi do bolesti. Da je to istina, svi bismo već odavno bili mrtvi, jer se metanol nalazi u povrću i voću koje jedemo svaki dan. Štoviše, od njih dobivamo metanol (i formaldehid), višestruko više nego proizvodi od aspartama u sastavu.

Da biste premašili sigurnu dozu metanola, morate piti više od 30 litara sode aspartama dnevno. Slažete se, ovo je nestvaran iznos.

Svojstva aspartama

Aspartam je popularan kao zamjena za šećer zbog svog nultog glikemijskog indeksa. To omogućava ljudima koji boluju od dijabetesa melitusa da konzumiraju tu supstancu. Uz to, proizvodi od aspartama nemaju kalorija, što omogućuje da se zaslađivač uključi u dijetu za mršavljenje..

Izvana, tvar su bijeli kristali. Aspartam je dobrog okusa, sličan onome šećera, bez neugodnih nijansi i aftertastea. Slatkoća aspartama razvija se sporije, ali duže traje u ustima. To je glavno svojstvo zbog kojeg je tvar uključena u sastav žvakaćih guma..

Ova zamjena za šećer komercijalno je dostupna u obliku tableta, praha ili tekućine. Aspartam je dio smjesa za zamjenu šećera. Tvar je često uparena s acesulfamom kalijem. Ova kombinacija poboljšava okus i povećava omjer slatkoće gotovog proizvoda..

Ovo zaslađivač se prodaje pod imenima: Milford Suss Aspartame, Novasweet, NutraSweet, Canderel, NatraTaste, AminoSweet, Equal. Dio smjesa: Sladis, Slastin.

Primjena aspartama

Aspartam se aktivno koristi:

 • u prehrambenoj industriji za proizvodnju dijetetskih proizvoda i općih proizvoda
 • u slastičarstvu za dijabetičare
 • u žvakaćoj gumi
 • u lijekovima da im daju slatkast okus. Na primjer, vitaminski kompleksi sadrže
 • aspartam, uključujući one namijenjene djeci
 • u sportskoj prehrani za poboljšanje okusa bjelančevina

Aspartam u proizvodima

Proizvodi od aspartama mogu se naći na policama bilo koje trgovine. Tvar je dio:

 • bezalkoholna i slaba alkoholna pića
 • žvakaće gume i pastile
 • čokolada, slatkiši, lizalice
 • jogurti, grickalice od skute
 • sladoled
 • žele
 • instant pića: vruća čokolada, kava, kakao, čaj
 • preljevi za slastice

Proizvodi s aspartamom imaju različit okus od onih sa šećerom, s većom slatkoćom, neki slatkiši.

Blagodati aspartama

Aspartam nema hranjivu i energetsku vrijednost, nema ljekovito djelovanje. Prednosti ove tvari svode se na sigurnu upotrebu kao zaslađivač i nadomjestak šećera za dijabetes i druge metaboličke poremećaje..

Korisna svojstva aspartama:

 • ima nulti glikemijski indeks
 • može se koristiti u borbi protiv prekomjerne težine, jer sadrži malo kalorija
 • ne uništava zubnu caklinu
 • nije kancerogen

Upute za uporabu aspartama

Iako se aspartam uglavnom koristi u industrijskim proizvodima, može se koristiti i u domaćoj kuhinji. Budući da ova zamjena za šećer nije pogodna za termičku obradu, koristi se u hladnim jelima. Na primjer, aspartam se dodaje rashlađenim pićima, slasticama, mliječnim proizvodima, salatama.

Aspartam se smatra sigurnim sve dok se poštuju dnevne potrebe. U Europi se smatra da je maksimalna doza 40 mg po kg tjelesne težine dnevno, u SAD-u - 50 mg / kg.

Kada koristite aspartam, morate se voditi sljedećim preporukama:

 • koristiti samo hladno, jer zagrijavanjem tvar gubi svojstva
 • nemojte jesti na prazan želudac
 • preporučena pojedinačna doza je 18-36 mg na 250 ml tekućine

Izrada jogurta s aspartamom

Aspartam se dodaje fermentiranim mliječnim proizvodima kao zaslađivač. Ovo je dobra opcija kada trebate smanjiti ili eliminirati unos šećera..

Za pripremu jogurta trebat će vam:

 1. 1 litra mlijeka
 2. 1 g starter kulture ili 100 ml prirodnog jogurta
 3. aspartam po ukusu

Mlijeko se prethodno prokuha, a zatim ohladi na 37-40 stupnjeva. Kad se mlijeko ohladi na željenu temperaturu, dodajte mu kiselo tijesto (ili prirodni jogurt), temeljito promiješajte.

Budući jogurt stavlja se na toplo mjesto 8 sati. Fermentirani mliječni napitak možete pripremiti u aparatu za jogurt ili u multivarku na odgovarajući način. Nakon isteka vremena jogurtu se doda aspartam, sve se pomiješa i stavi u hladnjak na zrenje na dva sata.

Nuspojave i kontraindikacije

Aspartam se ne smije koristiti kada:

 • fenilketonurija
 • epilepsija
 • preosjetljivost na tvar

Aspartam ili ksilitol

Aspartam je umjetno sintetizirana tvar, ksilitol je klasificiran kao prirodno zaslađivač. Obje zamjene šećera široko se koriste u prehrambenoj industriji za zdravu prehrambenu industriju. Osobito se često aspartam i ksilitol dodaju žvakaćim gumama i gaziranim sokovima.

SvojstvaAspartamKsilitol
Koeficijent slatkoće1801
Sadržaj kalorija na 100 g400243
Glikemijski indeks07
Toplinska obradaNemoguće
Negativan učinak na zubeNeNe

Prema tablici, aspartam je više od ksilitola pogodan za prehranu ljudi s endokrinim bolestima i prekomjernom težinom..

 • nulti glikemijski indeks
 • hrana s aspartamom sadrži zanemarivu količinu kalorija
 • puno više slatkoće
 • kratak vijek trajanja
 • povećava apetit i žeđ
 • nemogućnost toplinske obrade
 • povoljno djeluje na stanje usne šupljine
 • nježno utječe na probavu
 • djeluje koleretički
 • djeluje laksativno
 • tvar se može dodavati toplim napicima i kuhati s njom u raznim jelima

Aspartam ili stevija

Oba zaslađivača učinkovita su i sigurna alternativa šećeru. Prema karakteristikama stevije, aspartam je prikladniji za upotrebu u svakodnevnom životu. Usporedba svojstava aspartama i stevije može se vidjeti u tablici:

SvojstvaAspartamStevia
Koeficijent slatkoće180300
Sadržaj kalorija na 100 g4000
Glikemijski indeks00
Toplinska obradaNemoguće
Negativan učinak na zubeNeNe

Značajke aspartama uključuju:

 • nedostatak okusa
 • niska cijena
 • nemogućnost toplinske obrade
 • viši stupanj slatkoće
 • nula kalorija
 • može se koristiti u toplim obrocima i pićima
 • specifičan okus

Stevija se smatra sigurnijom jer je prirodna i tradicionalno se koristi. Ali ovo je stereotip, jer prirodni proizvodi često štete zdravlju više nego umjetno sintetizirani aditivi za hranu. Aspartam je tijekom godina upotrebe prošao mnoga ispitivanja, dokazujući njegovu sigurnu uporabu u proizvodima.

Zamjene za šećer. Je li aspartam opasan?

Jedna od najpoznatijih zamjena za šećer je aspartam. Zapravo, aspartam je masna kiselina koja nastaje sintezom asparaginske kiseline i fenilalanina. U sastavu proizvoda može se naznačiti kao dodatak hrani E951.

Sadržaj kalorija aspartama.

Aspartam ima isti sadržaj kalorija kao i ugljikohidrati, tj. 4 kcal / g, ali ovo sladilo je 200 puta slađe od običnog šećera, pa ga treba koristiti u mnogo manjim količinama.

Sadržaj aspartama u proizvodima i njegove opasnosti.

Prema prosječnoj dnevnoj dozi od 40 mg po kilogramu tjelesne težine, aspartam se smatra sigurnim čak i za djecu i trudnice, prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane. Na primjer, u jednoj limenci dijetalne koke, oko 180 mg aspartama, odnosno da biste premašili dnevnu dozu, trebate popiti 12-16 limenki.

Zagrijavanjem, aspartam podliježe razaranju, razgrađuje se na aminokiseline i molekulu metanola, za koji se zna da je otrovna tvar za ljude. Općenito, onda bi ovdje bilo preporučljivo ne koristiti proizvode koji sadrže aspartam za pečenje ili piti samo ohlađenu sodu (koja definitivno nije negdje prije bila zagrijana), ali nije sve tako jednostavno...

Ako pijete hladnu sodu s aspartamom, to vas neće spasiti od metanola, aspartam će u svakom slučaju proći hidrolizu, ali već unutar tijela.

Zanimljiva činjenica: Diet Pepsi pojavio se na američkom tržištu bez aspartama ("bez aspartama"), ali ovaj proizvod nikada nije stigao u Rusiju.)

Nije sve loše...

U nekim se proizvodima metanol nalazi i u obliku spremnom za piće. Dopušteni (sigurni) udio metanola u vinima, ovisno o zemlji, kreće se od 50 do 1000 mg / litri (ovdje se mora reći da vino sadrži etanol, a on neutralizira učinak metanola). U istim sokovima od povrća i voća već u vrijeme prešanja nalazi se visok udio metanola, a tijekom skladištenja koncentracija se povećava.

Izvor: Časopis za sastav i analizu hrane. Utjecaj uvjeta skladištenja na sadržaj metanola u sokovima od voća i povrća. Tajvan2008

Svježe cijeđeni sok od naranče sadrži 145 mg / l metanola (samo 3 sata nakon prešanja, čuvanje na 30 ° C), rajčica 240 mg / l metanola.

Lanac korištenja metanola u našem tijelu jednostavno i izgleda Tako

metanol —-> formaldehid ——-> mravlja kiselina ——> CO2 + H2O

Cijela opasnost od metanola leži u činjenici da se on pretvara u formaldehid, koji je pak toksičan, sa smrtonosnom dozom od 40 mg / kg. Od 100 mg aspartama nastaje približno 10,88 g mg metanola, odnosno u aspartamu oko 10% metanola.

Postoji verzija da se formaldehid (E240) nakuplja u tijelu, pa je svaka njegova konzumacija opasna. Da je to slučaj, svi bismo davno umrli od nakupljanja ovog formaldehida u ranom djetinjstvu, s obzirom na to koliko voća / povrća / vina i kole konzumiramo u svom životu. Ako je tijelo naučilo sintetizirati formaldehid iz metanola, samo da bi ga se riješilo. U svakom slučaju, ako ne planirate piti 20 ili više konzervi dijetalne koke dnevno, ne biste se trebali bojati aspartama.

Zašto se formula Diet Pepsi promijenila u SAD-u??

Unatoč brojnim studijama o sigurnosti aspartama, u SAD-u su zaslađivač u Diet Pepsi aspartamu promijenili u sukralozu i sada na limenke pišu "sada bez aspartama".

Najvjerojatnije se ovdje kombiniraju marketing i ekonomija. Prvo, sukraloza (E955) je 3 puta slađa od aspartama, pa ovom zaslađivaču treba 3 puta manje, što proizvodnju čini jeftinijom. Kao drugo, na limenke sada možete pisati "sada bez aspartama" (sada bez aspartama) kako biste svoj proizvod ponovno ponudili onim ljudima koji ne vjeruju istraživanjima o sigurnosti aspartama..

Osobno ne vidim ništa strašno u zaslađivačima, ako, kako se kaže - "znam kada u svemu treba stati". Zamjene šećera u pravilu se koriste u "nezdravoj hrani", "brzoj hrani", sode, slatkišima i drugoj, daleko od najzdravije hrane. Naravno, dodavanje sugzama takvim proizvodima ne čini ih zdravijima, ali možda privlačnijima za neke koji "mršave", a također smanjuje troškove proizvodnje, možda.

Postoji još jedna kategorija ljudi koja koristi zamjenu šećera za domaće pečene proizvode ili umjesto šećera u čaju. Možda je na ovaj način lakše, ali opet, ovo smatram određenom prehrambenom navikom - "jedi i pij slatkiše", što možeš odbiti, uz određenu želju i motivaciju.

Je li zaslađivač aspartam štetan za ljudsko tijelo?

Pozdrav svima! Nastavljam temu o raznolikosti zamjenskih rafiniranih šećera. Vrijeme je za aspartam (e951): kakvu štetu donosi zaslađivač, koji proizvodi sadrže i koje metode utvrđivanja je li moguće za trudnice i djecu.
Danas nam kemijska industrija nudi brojne mogućnosti da izbjegnemo konzumaciju šećera, a da sebi ne uskratimo svoje omiljene slatkiše. Jedno od najpopularnijih zaslađivača među proizvođačima je aspartam, koji se koristi samostalno i u kombinaciji s ostalim sastojcima. Od svoje sinteze, ovo zaslađivač često je napadnuto - pokušajmo shvatiti koliko je štetno i kako utječe na tijelo..

Aspartam: upute za uporabu

Zaslađivač aspartam sintetička je zamjena šećera 150 do 200 puta slađa od njega. To je bijeli prah, bez mirisa i lako topiv u vodi. Označeno na naljepnicama proizvoda E 951.
Nakon ulaska u tijelo, vrlo se brzo apsorbira, metabolizira u jetri, uključujući u reakciji transaminacije, a zatim se izlučuje putem bubrega.

Sadržaj kalorija

Sadržaj kalorija aspartama poprilično je visok - čak 400 kcal na 100g, međutim, za postizanje slatkog okusa ovog zaslađivača potrebna je tako mala količina da se pri izračunavanju energetske vrijednosti ove brojke ne uzimaju u obzir kao bitne.

Neosporna prednost aspartama je njegov bogati slatkasti okus, lišen nečistoća i dodatnih nijansi, što mu omogućuje samostalnu upotrebu, za razliku od ostalih umjetnih zaslađivača..
Međutim, termički je nestabilan i razgrađuje se zagrijavanjem. Besmisleno ga je koristiti za pečenje i druge slastice - izgubit će slatkoću.
Danas je aspartam odobren u SAD-u, brojnim europskim zemljama i Rusiji. Maksimalna dnevna doza 40 mg / kg dnevno

Povijest zaslađivača aspartama

Zaslađivač je otkriven slučajno, 1965. godine, dok je radio na farmaceutskom lijeku dizajniranom za borbu protiv čira na želucu - kemičar James Schlatter samo je oblizao prst.
Međuprodukt sintetiziranog aspartama bio je metilni ester dipeptida dviju aminokiselina: asparaginske i fenilalanin. Ispod vidite fotografiju formule.

Tako je započela promocija nove zamjene šećera na tržištu čiji je opseg u 20 godina iznosio više od milijardu dolara godišnje. Od 1981. godine aspartam je licenciran u Velikoj Britaniji i SAD-u.
Istodobno su započela brojna ispitivanja i dodatne studije o sigurnosti ovog zaslađivača. Također ćemo shvatiti kako je i što točno aspartam zapravo štetan..


Ako znate dovoljno o aspartamu, preporučujem vam da se upoznate s drugim sličnim umjetnim zaslađivačima:

Zašto je aspartam štetan?

Uvijek su se u znanstvenom svijetu vodile rasprave o neškodljivosti aspartama, koje se ne zaustavljaju do danas. Svi službeni izvori jednoglasno izjavljuju da je netoksičnost, ali neovisne studije govore suprotno, navodeći mnoge poveznice sa znanstvenim radovima različitih svjetskih institucija.

Tako je 2013. objavljen članak južnoafričkih znanstvenika u vezi s učinkom različitih komponenata aspartama na ljudsko tijelo s vrlo razočaravajućim zaključcima..

Da budemo pošteni, potrošači također nisu zadovoljni kvalitetom i djelovanjem ovog zaslađivača. Samo u Sjedinjenim Državama, aspartam je primio stotine tisuća žalbi od FDA. A to je gotovo 80% svih zahtjeva potrošača na aditive za hranu.
Što točno otvara mnoga pitanja?

Kontraindikacije

Jedina službeno priznata kontraindikacija za upotrebu je bolest fenilketonurije - za ljude koji pate od nje, aspartam je zabranjen. Za njih je stvarno opasan, uključujući i smrt..

Nuspojave

U međuvremenu su mnoga neovisna ispitivanja potvrdila da dugotrajna upotreba tableta ovog zaslađivača uzrokuje glavobolju, zamagljen vid, zujanje u ušima, nesanicu i alergije..

Slučajevi raka mozga zabilježeni su kod životinja testiranih na zamjenu šećera. Dakle, možete vidjeti da aspartam ima više štete nego koristi, kao što je slučaj sa saharinom i ciklamatom..

Zaslađivač E 951 i gubitak kilograma

Poput ostalih umjetnih zaslađivača, i aspartam ne izaziva osjećaj sitosti, odnosno proizvodi koji ga sadrže provociraju osobu da upije sve više i više porcija.

 • Šećerna pića ne utažuju žeđ, već je naprotiv umutite, jer u ustima ostaje gusti slatki okus.
 • Jogurti s aspartamom ili dijetalni slatkiši također ne doprinose gubitku kilograma, jer se ne pojavljuje serotonin, koji je odgovoran za osjećaj sitosti i zadovoljstva zbog jedenja slatke hrane..

Dakle, apetit se samo potiče, a količina hrane, dakle, povećava. Što dovodi do prejedanja i ne ispuštanja suvišnih kilograma, kako je planirano, već do debljanja.

Metanol je rezultat razgradnje aspartama

Ali to nije najgora stvar kada se koristi aspartam. Činjenica je da se u našem tijelu zaslađivač razgrađuje na aminokiseline (asparaginska i fenilalanin) i metanol.

A ako je postojanje prve dvije komponente nekako opravdano, pogotovo jer se također mogu naći u voću i sokovima, tada prisutnost metanola do danas izaziva žustre rasprave. Ovaj monohidrični alkohol smatra se otrovom i ne postoji način da se opravda njegovo postojanje u hrani..
Razgradnja aspartama na štetne tvari događa se čak i uz malo zagrijavanje. Dakle, dovoljno je da se termometar podigne na 30 ° C da se zaslađivač pretvori u formaldehid, metanol i fenilalanin. Sve je to otrovno, izuzetno opasno za ljudsko zdravlje..

Mogu li aspartam koristiti trudnice i dojilje

Unatoč gore opisanim neugodnim činjenicama, danas je aspartam dozvoljen za upotrebu u više od 100 zemalja svijeta za djecu i za trudnice i dojilje..
Dužnosnici kažu da je to najviše istraženo i najsigurnije sintetičko zaslađivač koji su ljudi ikad koristili. Međutim, ne bih preporučio upotrebu ni budućim majkama, ni dojiljama, ni djeci..

Smatra se da je glavna korist aspartama u tome što si ljudi s dijabetesom bez straha za život zbog naglog skoka inzulina mogu priuštiti desert ili slatko piće, jer je GI (glikemijski indeks) ovog zaslađivača nula.

Gdje se nalazi zaslađivač aspartam

Koja hrana sadrži ovu zamjenu za šećer? Danas u trgovačkoj mreži možete pronaći više od 6000 naziva proizvoda koji u svom sastavu sadrže aspartam..

Evo popisa ovih vrhunskih namirnica:

 • slatka soda (uključujući coca cola light i zero),
 • voćni jogurti,
 • žvakaća guma,
 • slatkiši za dijabetičare,
 • sportska prehrana,
 • niz lijekova,
 • vitamini za djecu i odrasle.

I također u takvim nadomjescima šećera kao što su: Novasvit i Milford.
Maksimalna dopuštena razina aspartama E 951, koju je odobrila FDA (Američka uprava za hranu i lijekove), konzumirana dnevno, je 50 mg / kg tjelesne težine.
Proizvodi, uključujući izravno kućansko zaslađivač, sadrže ga nekoliko puta manje. Sukladno tome, dopušteni dnevni unos aspartama može se izračunati na temelju maksimalne vrijednosti koju utvrđuju FDA i WHO od 50 mg / kg tjelesne težine ili 40 mg / kg.

Metode za određivanje aspartama u hrani

U industriji postoji niz arbitražnih metoda analize za određivanje koncentracije određene tvari u proizvodu (za kontrolu u slučaju neslaganja), a na temelju toga izdavanje potvrde o sukladnosti.

Spektrofotometrijska metoda

Dakle, prisutnost aspartama u gaziranim bezalkoholnim pićima utvrđuje se nakon njihove proizvodnje..
Analize pomoću spektrofotometra, kolorimetra i vaga.

Kromatografska metoda

Potrebno za pojašnjenje vrijednosti koncentracije zaslađivača.
Tekući kromatograf koristi se kao glavna oprema za analizu.

Što još trebate znati o aspartamu

Kombinacije nadomjestaka šećera

Ova zamjena za šećer može se koristiti u kombinaciji s drugima, na primjer, često se nalazi kombinacija aspartama acesulfama kalija (sol).

Proizvođači ih često sastavljaju, budući da "duet" ima visoki koeficijent slatkoće jednak 300 jedinica, dok odvojeno za obje tvari ne prelazi 200.

Obrazac za puštanje

Zaslađivač aspartamom može biti:

 • kao tablete, npr. milford (300 kartica),
 • u tekućini - Milford Suss, jer je vrlo topljiv.

Aspartam u sportskoj prehrani (proteini)

Ako i dalje sumnjate u to zaslađivač, možete kupiti proizvode koji ga ne sadrže..
Žvakaća guma bez aspartama ili proteina za sportaše prodaje se ne samo na Internetu na specijaliziranim web mjestima, već i u supermarketima. Aspartam u sportskoj prehrani ne utječe na rast mišića, jer ga tijelo ne apsorbira i dodaje se samo radi poboljšanja okusa bezukusnih proteina.
Hoćete li koristiti aspartam kao zaslađivač, ovisi o vama. U svakom slučaju, trebali biste pročitati znanstvene članke o ovoj temi kako biste dobili potpuniju sliku i konzultirali kvalificiranog nutricionista.

S toplinom i pažnjom, endokrinolog Dilyara Lebedeva

S toplinom i pažnjom, endokrinolog Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Pročitajte Više O Uzroka Dijabetesa