Dijabetes tipa 1 i 2 natašte

Dijabetes melitus može uzrokovati razne poremećaje u tijelu.

Može se održavati lijekovima i nutritivnom terapijom..

Poznato je da post pomaže pacijentima s dijabetesom..

Posebna prehrana smanjuje razinu glukoze. Liječenje je posebno učinkovito u ranim fazama bolesti.

Možete li gladovati ili ne

Ova endokrina bolest ne može se u potpunosti izliječiti. Međutim, zahvaljujući modernoj medicini, liječnici su pronašli izlaz i smislili kako podržati tijelo..

Dijetalna hrana je od velike važnosti. Neki bi pacijenti trebali jesti dozvoljenu hranu ili se pridržavati ketogene dijete. Za druge je odbijanje hrane u redu..

Liječenje dijabetesa natašte nije prikladno za sve. Ova metoda terapije kontraindicirana je u mnogih bolesnika..

Vrijedno je shvatiti možete li gladovati s dijabetesom tipa 2. Liječnici o upotrebi takvih taktika terapije su dvosmisleni. Neki tvrde da liječenje dijabetesa tipa 2 natašte pomaže.

Terapija nije apsolutna kontraindikacija, ali pacijentima s vaskularnim patologijama, rakom i drugim komplikacijama (bolesti jetre, bubrega) zabranjeno je koristiti ovu metodu.

Odbijanje hrane prilično je učinkovito ako pacijent treba izgubiti na težini u slučaju bolesti. Ova metoda liječenja smanjuje akutne manifestacije bolesti.

Protivnici tehnike također su izrazili svoje mišljenje o tome zašto ne treba gladovati. Ovaj tretman može pogoršati stanje. Ako se post kod dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 izvodi pogrešno, tijelo pacijenta će se preustrojiti tako da umjesto ugljikohidrata troši masnoće.

Rezultat: Jetra izbacuje glukagon u tijelo. Ako pacijent ne primi dozu inzulina ili ne jede ugljikohidratnu hranu, razina glukoze će se povećati, usta će mirisati na aceton, a to ukazuje na to da je tijelo počelo razgrađivati ​​masti.

Krv pacijenta je otrovana acetonom, šećer mu je visok. U nedostatku ugljikohidrata pojavit će se hipoglikemija, što dovodi do kome, koja može biti fatalna.

Kako djeluje liječenje natašte

Odbijanje hrane bez znanja liječnika strogo je zabranjeno. Liječenje dijabetesa tipa 2 postom može završiti neuspjehom. Taktiku terapije odabire samo liječnik.

Kako liječenje djeluje:

 • Prva 3 dana prehrane bez ugljikohidrata dovest će do slabosti. Pacijenti se osjećaju preplavljeno. Počinje aktivna razgradnja masti. Tijelo koristi zalihe proteina i ugljikohidrata.
 • Unutarnji glikogen je uništen. Pokreće se mehanizam stvaranja ketona. Rezultat je miris acetona.
 • Postoje problemi s probavom. Moguća je emocionalna nestabilnost. Tijelo je pod stresom, pokušavajući se prilagoditi drugoj prehrani.
 • Nakon tjedan dana, tijelo će se potpuno obnoviti. Metabolizam se normalizira, koncentracija glukoze se smanjuje.

U prvim danima liječenja, koji se smatraju kritičnim, takvi pacijenti moraju biti pod stalnim nadzorom liječnika. Prva tri dana često završe glavoboljama, gubitkom svijesti, pa čak i komom.

Liječnici će moći pružiti prvu pomoć. To znači da tehnika zahtijeva prilagodbu..

Kako postiti od dijabetesa

Postoji nekoliko metoda posta kod dijabetesa tipa 2. Svatko od njih trebao bi započeti s jednodnevnim praksama..

Za to vrijeme pacijent se pomno prati. Mjere se pokazatelji šećera, promatra se njegovo opće stanje. Ako već prvog dana pacijent postane emocionalno nestabilan (nervozan, razdražljiv), pojave se slabost i glavobolje zbog pothranjenosti, tada mu je ovaj tretman kontraindiciran.

Osnovna pravila za ulazak u prehranu:

 • Ne bavite se samo-lijekovima. Nakon odabira ove metode liječenja, prvo se trebate posavjetovati s liječnikom.
 • Napravite testove kako biste bili sigurni da u tijelu nema ozbiljnih poremećaja.
 • Prije početka gladi kod dijabetes melitusa tipa 2 tijekom 3 dana, pacijent bi trebao jesti samo hranu biljnog podrijetla.
 • Početak terapije započinje klistiranjem za čišćenje. Važno je isprazniti želudac kako biste uklonili toksine, neželjene ostatke hrane.

Ovaj početak liječenja bolesti pripremit će tijelo pacijenta za tešku prehranu..

Za dijabetes tipa 1

Post liječi dijabetes, ali ne u ovom slučaju. Beskorisno je da pacijenti s bolešću tipa 1 koriste ovu terapiju..

Količina šećera u krvi pacijenta ostat će na povišenoj razini dok potrebna količina inzulina ne uđe u tijelo.

Čak i u nedostatku hrane, pacijenti će trebati primjenu inzulina. Ako ne stigne u pravo vrijeme, razvit će hiperglikemiju..

Za dijabetes tipa 2

Post 2 dijabetesa nailazi na dobre kritike. Pacijenti koji su podvrgnuti liječenju osjećaju se dobro nakon prvog tečaja.

Endokrinolozi vam savjetuju da se podvrgnete liječenju pod uvjetom da imate dovoljan unos vode. Zahvaljujući tome masne stanice se uništavaju, to pridonosi gubitku kilograma..

I, kao što znate, pretilost dovodi do metaboličkih poremećaja, što dovodi do razvoja dijabetesa.

odbijati hranu 5-7 dana. Tjedan dana prije početka terapije trebali biste se odreći pržene hrane i mesa. To će olakšati ulazak i izlazak iz postupka liječenja..

Veličine porcija se postupno smanjuju. Uklonite slatkiše i alkohol. Na kraju pripremnog tjedna pacijent treba potpuno napustiti ugljikohidrate, prebaciti se na biljnu hranu.

Na početku liječenja izvodi se klistir za čišćenje. Ne možete koristiti nikakve lijekove, trebao bi postojati samo klistir s biljnim odvarom.

Dnevno morate piti najmanje 2 litre vode, možete koristiti slabe biljne dekocije. Crni čaj, kava, kakao i druga pića su zabranjeni. Oni će uzrokovati mučninu. Čaj od kamilice ili mente idealan je.

Možete vježbati. Nemojte koristiti utege, tijelo je već oslabljeno, ne treba dodatno opterećenje.

Nemoguće je potpuno izliječiti dijabetes čak i postom. Ali ovakva će terapija pomoći da se bolest stavi pod kontrolu..

Izlazak iz prehrane

Izlazak iz posta važan je dio procesa. Ne možete početi jesti svu hranu nakon završetka dijete. Sav posao bit će beskoristan.

Odbijanje hrane može ići dobro, a pogrešan izlaz može sve pokvariti..

Ispravan izlaz iz prehrane:

 • Prvog dana nakon posta počinju jesti hranu biljnog podrijetla. Samo voće nije dopušteno, poremetit će probavu. Prikladno je povrće, zelje.
 • Frakcijski obroci - 6-8 puta dnevno.
 • Postepeno povećavajte broj proizvoda. Dodajte mliječnu hranu, a zatim dodajte jaja. Sol se ne može koristiti.
 • Zatim dodajte meso, gljive.
 • Biljne masti uključuju se u prehranu najranije 4 dana od dana napuštanja prehrane.

Istraživanja su pokazala da je najbolje započeti s sokovima od povrća, a zatim dodati voće.

Trajanje dijete

21-dnevni post za dijabetes tipa 2 dobar je tretman. Podijeljeno je na 10 dana bez hrane i 11 dana izlaska iz prehrane..

Trajanje izlaska iz posta trebalo bi biti jednako trajanju samog postupka. Restorativni procesi u tijelu odvijaju se tijekom 1-3 mjeseca, ovisno o tome koliko je dijeta bila duga.

Prevencija i preporuke

Čak i nakon što se podvrgne liječenju, treba slijediti preventivne mjere. Oni mogu pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi bez upotrebe lijekova..

 • Nakon konačnog izlaska iz posta mora se paziti na pravilnu prehranu. Ne možete povećati količinu ugljikohidrata. Ne opterećujte gušteraču ponovo. Osnova prehrane trebala bi biti biljna hrana, mliječni proizvodi.
 • Osobe s dijabetesom trebale bi vježbati. Svakodnevno vježbanje pozitivno utječe na metaboličke procese. Tjelovježba pomaže bržem razgradnji masti.
 • Glavni čimbenik prevencije je prevencija mikrovaskularnih komplikacija bolesti.
 • Izbjegavajte depresiju i stresne situacije. Živčana iscrpljenost dovodi do upotrebe slatkiša koji sadrže puno ugljikohidrata i šećera, a to je izravan put do dijabetesa.

Poštivanje ovih pravila neće dopustiti pogoršanje simptoma bolesti. Prevencija je usmjerena na sprečavanje komplikacija.

Zbog ozbiljnih posljedica dijabetesa, pacijenti hitno trebaju preventivne mjere.

Post je kontraindiciran u bolesnika s lošim vidom, epilepsijom i drugim konvulzivnim poremećajima, ishemijom srca. Ovo je neizlječiva patologija, čiji se napredak može zaustaviti kompetentno provedenim postom..

Principi terapijskog posta za dijabetes melitus

U ovom ćete članku naučiti:

Treba odmah napomenuti da je post kod dijabetesa nekonvencionalan način liječenja ove bolesti. Liječnici kategorički odbacuju ovu metodu liječenja dijabetesa i ne prihvaćaju je u praksi. Međutim, među dijabetičarima postoji takvo mišljenje da, ako potpuno odbijete hranu, možete, ako ne u potpunosti izliječiti dijabetes, onda značajno poboljšati svoju dobrobit.

Oni koji pokušavaju primijeniti tehniku ​​na sebi, prvo moraju proučiti fiziološke procese koji se odvijaju tijekom posta, a zatim zaključiti ima li koristi od uzdržavanja od hrane ili će biti veće štete.

Moramo se sjetiti da je nemoguće gladovati beskonačno mnogo dana, bilo kojoj gladi prije ili kasnije prestaje. Sukladno tome, dijabetes je bio i nastavit će pratiti osobu tijekom cijelog života. Glad može postići samo smanjenje razine glukoze na minimalnu vrijednost. I to će se nastaviti sve dok osoba ne pojede hranu.

Potpuno isti učinak smanjenja glukoze u krvi može se postići i drugim mjerama: uzimanjem tableta, inzulina, dijetalnom terapijom i redovitim tjelesnim aktivnostima.

Zašto je post opasan??

Tradicionalna medicina post ne koristi kao lijek, praktički nijedna bolest. Medicinski post, koji traje više od dva dana, opasan je jer tijelo počinje dobivati ​​energiju i prehranu iz svojih skladišta i resursa. Glukoza u krvi znatno se smanjuje, dolazi do imobilizacije masti, razgradnje proteina (u koštanim mišićima, srčanom mišiću, koži itd.). Pojavljuje se nedostatak energije.

Budući da se tijekom posta u ljudskom tijelu događa puno bioloških reakcija razgradnje tvari, ketonska tijela jedan su od produkata metabolita glukoze i masti. Oni uzrokuju opijenost tijela. Prekomjernim padom šećera u krvi i pojavom ketonemije (ketona u krvi) može se razviti suprotno stanje dijabetesa - hipoglikemijska koma, što je strašno ako se medicinskoj skrbi ne pruži prijetnja smrću.

Još je opasnije post kod dijabetesa tipa 1, pri kojem gušterača uopće ne proizvodi inzulin, a rizik od hipoglikemijske kome je veći.

Uz razvoj hipoglikemije, post iscrpljuje imunološki sustav, osoba postaje ranjiva na zarazne bolesti. Imunodeficijencija može pridonijeti pojavi tumora.

Također provocira smanjenje mentalne aktivnosti, performansi, poremećenu srčanu aktivnost.

Mehanizam posta

U procesu gladovanja događa se puno promjena u unutarnjem okruženju ljudskog tijela. Ovo je stanje svojim kliničkim manifestacijama vrlo slično nadolazećoj hipoglikemiji. Dakle, promjene na tijelu izgledaju ovako:

  • Prva 3-4 dana moralno su vrlo teška za izgladnjelu osobu. Osoba se osjeća svladana. Također se primjećuju malaksalost, smanjena izvedba, vrtoglavica ili glavobolja. Ovu kliničku sliku karakterizira činjenica da se razina glukoze u krvi smanjila što je moguće niže. Rizik od gubitka svijesti i kome vrlo je velik..
  • Ako osoba i dalje gladuje, tijelo može koristiti samo pohranjene hranjive sastojke: ugljikohidrate iz jetre i mišića, bjelančevine iz tjelesnih tkiva, masti iz skladišta masti u obliku potkožne masti.
  • Masti u ljudskom tijelu se metaboliziraju i pretvaraju u ketonska tijela. Počinju cirkulirati u krvi i dovode do ketonemije, a bubrezi ih počinju aktivno uklanjati iz tijela, što dovodi do ketonurije (ketonskih tijela u mokraći). U ovoj fazi osoba ima izražen miris acetona iz usta, slabost, mučninu i povraćanje. Prisutnost ketonskih tijela u takvoj količini u tijelu pridonosi opijenosti i razvoju ketoacidotske kome.
  • Ako osoba i dalje posti, događaj se može razviti na dva načina. Jedna od njih je razvoj hipoglikemijske ketoacidotske kome, a druga opcija je potpuno uklanjanje ketona iz tijela putem bubrega. Ali, odsutnost ketonskih tijela u unutarnjem okolišu tijela i niska razina glukoze ne daju pravo reći da je post bio ljekovit, a dijabetes nadoknađen.

  Stoga je vrijedno napomenuti da u najboljem slučaju post čovjeku neće donijeti niti korist niti štetu. Iako su rizici smrti zbog hipoglikemije vrlo visoki.

  Pravila koja treba znati gladna osoba

  Svaka je osoba samostalno odgovorna za svoje zdravlje. A ako se donese odluka o gladovanju, poželjno je upozoriti rodbinu i bliske ljude na svoju odluku. Postoje neka pravila koja bi gladna osoba trebala znati:

  • post se provodi u pozadini potpunog tjelesnog zdravlja;
  • dozvoljeno je piti vodu u neograničenim količinama;
  • trajanje posta od 2-3 dana do 7-10 dana;
  • ne možete se baviti teškim fizičkim radom ili bilo kakvom pretjeranom tjelesnom aktivnošću;
  • trebali biste izbjegavati uzimanje bilo kakvih lijekova;
  • zaštitite se od hipotermije;
  • morate početi postupno, jednako polako i izaći iz toga.

  Ta su pravila savjetodavne prirode i ni na koji se način ne temelje na pozivu na ovu metodu liječenja..

  Trening

  Prije posta nužno je slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare. Uklonite hranu bogatu ugljikohidratima i visokim glikemijskim indeksom. Treba jesti sljedeću hranu:

  • gotovo sve povrće, osim krumpira;
  • kaša: heljda, zobena kaša, smeđa riža i drugi;
  • kruh: cjelovito zrno, raž;
  • voće: jabuke, kruške i ostalo, osim: kakija, banana, grožđa i suhog voća.

  Ovakva dijeta trebala bi biti 3-5 dana prije posta. Vjeruje se da se pomoću ovih proizvoda tijelo čisti od toksina i toksina..

  Hrana za prehranu s malo ugljikohidrata

  Bit metode

  Bit metode je da je zabranjeno jesti bilo kakvu hranu u vrijeme medicinskog posta. Količina tekućine koju pijete trebala bi biti najmanje 30 ml na 1 kg tjelesne težine. Neki ljudi koji podržavaju post, kao način liječenja dijabetesa melitusa, vjeruju da izbjegavanje hrane pomalo pomaže u obnovi metabolizma i, ako ne do izlječenja, onda do poboljšanja dobrobiti dijabetičara.

  Zapravo, post može smanjiti razinu glukoze u krvi dok ne jedete. Naravno, ne može trajati cijeli život, stoga će razina glukoze u krvi nakon otpuštanja fluktuirati u svom uobičajenom rasponu. To znači da post nije panaceja i nije metoda liječenja koja bi se trebala prakticirati u modernom svijetu..

  Kod dijabetesa tipa 1 gušterača je iscrpljena i svaki put stvara sve manje inzulina. Naravno, post će pomoći organu da donekle odgodi iscrpljivanje inzulina. Ali, na isti način, možete odabrati dozu injektiranih injekcija inzulina, koja će pomoći gušterači da se nosi s fiziološkom glikemijom..

  Izlaz iz gladi

  Izlazak iz posta trebao bi biti spor. Postepeno, u malim obrocima, morate uvoditi hranu u svoju prehranu. Ispod su preporuke kojih se treba pridržavati gladna osoba:

  • morate početi jesti u malim obrocima, uvodeći jedan proizvod ili jelo u svoju prehranu;
  • preporučljivo je započeti uobičajenu prehranu s voćem i povrćem;
  • potrebno je polako povećavati porcije;
  • kako bi se izbjeglo opterećenje bubrega, proteinski se proizvodi ne mogu konzumirati u vrijeme izlaska iz posta;
  • trajanje izlaza trebalo bi biti približno jednako trajanju posta.

  Nakon izlaska iz posta, također je potrebno strogo poštivati ​​prehranu za bolesnike s dijabetesom melitusom..

  Zaključak

  Post nije službeno liječenje dijabetesa. U osnovi, sami dijabetičari to preporučuju, vjerujući i osiguravajući da se zdravstveno stanje i tijek bolesti značajno poboljšavaju.

  Post je prilično opasna metoda liječenja. To može dovesti do gubitka svijesti, kome i smrti. Uz to, tijelo na takav učinak reagira ogromnim stresom. Takvi stresovi dokazano utječu na stanje živčanog sustava. Pacijenti s teškim tijekom dijabetesa melitusa ili s prisutnošću komplikacija ove bolesti ne bi trebali uzimati u obzir ovu metodu utjecaja na svoje tijelo.

  Prije nego što odlučite u korist posta, potrebno je izvagati prednosti i nedostatke, jer takvi eksperimenti mogu završiti neuspjehom.

Terapija posta šećerne bolesti

Mišljenje profesora Stoleshnikova o ljekovitom postu kod dijabetesa i alternativnom stajalištu.

Mišljenje profesora Stoleshnikova

Kod dijabetesa je apsorpcija glukoze u tkivima oslabljena. Kao rezultat, glukoza se nakuplja u tkivima, uzrokujući im štetu. Iz ovoga se može zaključiti da je post najfiziološki lijek za dijabetes..

Prvo, post omogućuje oporavak vlastitih tjelesnih stanica koje proizvode inzulin..

Drugo, tijelo uči koristiti alternativni izvor energije. Budući da su u zanemarenom stanju bolesnici s dijabetesom prisiljeni doći na ovaj, masni način iskorištavanja energije. Ali tada je ovo već manifestacija bolesti - ozbiljnog stanja koje se naziva "ketoza". Od pacijenata s uznapredovalim dijabetesom mirišu na aceton. Poput usta izgladnjele osobe, ali to su dvije različite stvari..

Treće, tijelo dijabetičara tijekom posta uči da lako podnosi hipoglikemiju. Odnosno, nesvjestice povezane s naglim padom obično povišenog šećera u krvi dijabetičara.

Dijabetičari se često prekriže s popisa gladi. Kažu da ne podnose nizak nivo šećera, a post im je kontraindiciran. Odgovor je jednostavan. Tijekom gladovanja, tijelo prelazi s metabolizma ugljikohidrata, na kojem je sav njihov dijabetes, na metabolizam masti. Tijekom posta živite na masnim kiselinama, a sav šećer u krvi jednostavno postaje besmislen. Kako postaje nepotreban, vaša gušterača koja proizvodi inzulin ima hipotetsku šansu da se popravi..

Alternativno gledište

Zbog objektivnosti smatram potrebnim iznijeti sljedeća gledišta. Navode se u MAXIM-u 12. travnja 2018. i na Wikipediji u članku "Terapijski post". Pitanje koja se od internetskih publikacija na koga oslanjala, ostavimo otvoreno.

 • Nutricionist prve kategorije Rudolf Vorobiev, autor knjige "Prehrana: mitovi i stvarnost": "U nizu bolesti i patoloških stanja potpuno odbijanje prehrane dovodi do značajne štete po zdravlje, a može dovesti i do smrti. Tako, na primjer, kod dijabetes melitusa, s potpunim odbijanjem hrane tijekom 24–48 sati, pacijent može pasti u hipoglikemijsku komu, što je životno opasno stanje i može dovesti do smrti. ".
 • U „Popularnoj medicinskoj enciklopediji“ koju je uredio akademik B.V. Petrovsky, također se preporučuje suzdržavanje od samoliječenja postom: „Naglo smanjenje količine unosa hrane moguće je samo u stacionarnim uvjetima u iznimnim slučajevima i u određenim medicinskim ustanovama pod nadzorom medicinskih stručnjaka s iskustvom u takvom liječenju... Ova se metoda ne može preporučiti za široku medicinsku upotrebu, a još više za samoliječenje. Potpuno izgladnjivanje, posebno tijekom mnogih dana, izuzetno je opasno. Opisani su slučajevi smrti ljudi koji koriste ovu metodu. Uzroci smrti bili su manifestacije latentnog dijabetesa melitusa, iznenadni zastoj srca, nesposobnost tijela da prijeđe na asimilaciju hrane nakon gladi. Uz to, metoda može nanijeti ozbiljnu štetu zdravlju i prouzročiti značajne, ponekad ireverzibilne poremećaje u jetri, mozgu itd. Tolerancija na post je individualna, ne može svaki organizam biti podvrgnut ovom ozbiljnom testu. Samo-liječenje glađu treba smatrati jednom od najštetnijih vrsta izopačenosti hrane, koja nema nikakve veze s nutritivnom terapijom. ".
povratak na sadržaj ↑

Pa je li moguće gladovati s dijabetesom?

Pitanje je ozbiljno i tome se mora pristupiti u skladu s tim. Kome vjerovati privatna je stvar svih, ali vrijedi imati na umu obje točke gledišta. Vrijedno je uzeti u obzir da Stoleshnikov opisuje sve vrste pogrešaka u postu i njihove potencijalne posljedice. Dakle, zasigurno postoji racionalno zrno u riječima svakog od protivnika. Na primjer, šef odjela poliklinike, s kojim sam razgovarao o ovom pitanju, priznao je da je stajalište Stoleshnikova ispravno.

Uzimajući u obzir oba gledišta, razumijete da su iskušenje i rizik izuzetno visoki. Na jednoj strani ljestvice šansa je za potpuni lijek za bolest. A s druge strane - vjerojatnost preranog napuštanja ovog smrtnog svijeta. Što uraditi?

Podignite vlastitu edukaciju, prikupite informacije o toj temi i potražite kompetentne stručnjake. Oni koji bi mogli razumno objasniti svoje stajalište po ovom pitanju. A ako se donese pozitivna odluka, nadgledajte terapijski post kod dijabetesa.

Možete započeti s malim i isprobati Diet Like Fasting. Prema autorima, to može pomoći riješiti se stanja preddijabetesa i vratiti razinu šećera u krv na normalu..

U svakom slučaju, posavjetujte se s liječnikom prije nego što se odlučite za post. Primite njegov blagoslov i po mogućnosti upute kako se ponašati u slučaju nepredviđenih situacija. Svakako zatražite njegovu podršku..

Terapija posta dijabetesa tipa 2 i njegovi rizici

Nedavno malo istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da isprekidan post kod dijabetesa tipa 2 može preokrenuti progresiju bolesti. Autor studije, dr. Jason Fung, izjavio je da ova metoda zapravo djeluje. Je li to istina ili nije?

Općenito, isprekidan post za kontrolu težine i gubitak kilograma daleko je od novog. Ali obično zdravi ljudi s normalnom osjetljivošću na inzulin probaju to sami..

Sama studija objavljena je u situacijskom izvješću British Medical Journal-a iz 2018. godine. Sudjelovali su tri muškarca u dobi od 40 do 67 godina. Počeli su istodobno vježbati post i to povremeno 10 mjeseci..

Kao rezultat toga, prema autoru, svo troje uspjelo je odustati od inzulina nakon mjesec dana. Za jednog od ispitanika post je bio toliko učinkovit da mu injekcije nakon pet dana više nisu trebale..

Međutim, Fangova tvrdnja da se dijabetes tipa 2 na ovaj način može preokrenuti proturječi stajalištima drugih endokrinologa s kojima je Healthline razgovarao..

Je li moguće uopće gladovati s dijabetesom tipa 2??

Nedavno su liječnici razmišljali o prednostima gladi za dijabetičare, ali na ovom području nećete naći kliničke preporuke..

Post je dobar za mršavljenje;

Gušterača počinje proizvoditi manje inzulina, smanjujući vjerojatnost hipoglikemije;

Usput se smanjuje volumen želuca i pojedena količina.

Ali ovo je previše ekstreman postupak, upozoravaju endokrinolozi.!

Dijabetes melitus tipa 2 i terapija natašte

Prema statistikama WHO-a, 90 do 95% slučajeva dijabetesa u svijetu stečeno je dijabetesom tipa 2. Poznato je da se razvija zbog neuravnotežene prehrane, neaktivnog načina života i pretilosti..

Velika količina masnog tkiva čini pacijentovo tijelo imunim na vlastiti (endogeni) inzulin, koji je dizajniran za kontrolu razine glukoze u krvi. Visoke razine glukoze su smrtonosne (hiperglikemija) i mogu dovesti do zatajenja bubrega, ketoacidoze, gubitka vida itd..

Kao rezultat, jedini adekvatni tretman za dijabetes melitus je vježbanje, kontrola ugljikohidrata iz hrane i cjeloživotne injekcije inzulina..

U studiji dr. Fanga, dva pacijenta s dijabetesom tipa 2 koristila su post svaki drugi dan u tjednu. Treći je subjekt postio tri puta tjedno. Ovih dana smili su piti niskokalorična pića: čaj, crnu kavu, pileću juhu. Noću neka malokalorična hrana.

Točnije, sva tri ispitanika, osim povišenog šećera u krvi, nisu imala većih zdravstvenih problema..

Za dijabetičare su često karakteristični sistemski poremećaji:

Koronarna bolest srca;

Patologija organa vida itd..

Izbjegavanje hrane kao liječenja izravno je opasno po život!

Također, post za dijabetes tipa 2 nema smisla ako se vaš indeks tjelesne mase već normalizirao i ako dobro kontrolirate šećer..

Koja je opasnost medicinskog posta za dijabetičare?

Svi stručnjaci koji su komentirali Healthline pozvali su na oprez u tumačenju nalaza takve anegdotske studije.

Pereira također ukazuje na oskudnost kliničkih podataka o toj temi. Glavna opasnost medicinskog posta za dijabetičare je, naravno, hipoglikemija. Nizak nivo šećera u krvi može brzo dovesti do hipoglikemijske kome i smrti.

Doktorica Erin Wright sa Sveučilišta Florida, pak, primjećuje da je dijeta kod dijabetesa prilično česta..

Međutim, dr. Wright napomenuo je da bi trebalo proširiti istraživanje posta kod dijabetesa tipa 2. To će vam pružiti preciznije preporuke..

Zaključak

Potencijalna šteta terapije natašte za dijabetičare znatno je veća od hipotetske koristi, što činjenicama slabo potkrepljuje. Ne pokušavajte izliječiti dijabetes glađu i ne izlažite svoje tijelo upitnim eksperimentima.!

Je li moguće gladovati s dijabetesom?

Vodile su se žestoke rasprave o prednostima i opasnostima medicinskog posta. Pristalice ove prakse tvrde da ona može pomoći u normalizaciji metabolizma i riješiti se kroničnih bolesti. Protivnici govore o opasnim posljedicama s kojima je ispunjeno čak i kratkotrajno odbijanje jesti. Kako shvatiti - tko je u pravu i posti li štetno za dijabetes?

Dijabetes tipa 1

Službena medicina ne preporučuje post kod dijabetesa tipa 1. S autoimunim oblikom bolesti previše je teško predvidjeti odgovor tijela na potpuni nedostatak hranjivih sastojaka. Tijekom posta povećava se rizik od razvoja hipoglikemije, što može rezultirati komom i smrću.

Ipak, neki sljedbenici prakse koriste ga za dijabetes tipa 1, unatoč službenoj zabrani. Njihova je logika sljedeća: s privremenim odbijanjem jesti, uzrok fluktuacija razine glukoze nestaje. No, čak i u fazi dekompenzacije, sa stabilnom razinom glukoze u rasponu od 8-10 mmol / L, uz redovite injekcije "dugog" inzulina, ova je praksa opasna za tijelo.

Dijabetes tipa 2

Post za dijabetes tipa 2 koristi se kao medicinska praksa. Stroga dijeta ili potpuno odbijanje jesti dovodi do sljedećih posljedica:

 1. pacijentova se tjelesna težina smanjuje;
 2. probavni trakt i gušterača dobivaju privremeni "odmor", nakon čega rade bolje;
 3. smanjuje volumen želuca, što omogućuje u budućnosti smanjenje količine konzumirane hrane;
 4. znakovi endokrinih poremećaja privremeno se zaustavljaju.

Post kod dijabetesa tipa 2 pomaže smršaviti, a više od 90% ljudi s ovom bolešću suočava se s problemom prekomjerne tjelesne težine. Uz dugotrajno odsustvo hrane

metabolizam ugljikohidrata zamjenjuje se metabolizmom lipida: umjesto glukoze, tijelo koristi vlastite rezerve masti kao izvor energije.

Ali post može imati i suprotan učinak. Ako pacijent psihološki nije spreman za takvu prisilnu apstinenciju i to doživljava kao ozbiljan stres, nakon završetka prakse budi brutalni apetit. Važno je zapamtiti da post nije samo iznenadno odbijanje jesti. Zahtijeva prethodnu pripremu i pravilno (po mogućnosti profesionalno) upravljanje..

Tko ne bi trebao biti gladan?

Dijabetes često dovodi do raznih sistemskih poremećaja. Zbog njih čak i kratkotrajni nedostatak hrane može biti opasan po zdravlje..

Kod dijabetesa ne biste trebali gladovati ako imate:

 • patologija organa vida;
 • mentalni poremećaji;
 • progresivna ateroskleroza;
 • koronarna bolest srca;
 • bolest krvnih žila.

Neželjeno je koristiti ovu praksu kod bolesnika s nedovoljnom tjelesnom težinom (BMI ispod 18,5). U ovom je slučaju zaliha masnog tkiva u tijelu premala..

Ženama je zabranjeno gladovanje tijekom trudnoće i dojenja. Ova mjera ograničava opskrbu bebe hranjivim sastojcima, što dovodi do patologija rasta i razvoja..

Ako tijelo ima bilo kakve kronične bolesti, tijekom razdoblja odbijanja jesti, mogu se pogoršati. Obično se preporučuje potpuno prestati uzimati lijekove tijekom cijelog trajanja tečaja čišćenja. Ako vam je ova mjera neprihvatljiva, prije početka terapije svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom..

Što je važno znati?

Prije početka tečaja čišćenja morate slijediti štedljivu prehranu - jedite uglavnom biljnu hranu, bez soli, šećera i začina. Uoči posta, crijeva morate očistiti klistirkom. Ovaj se postupak može izvoditi tijekom vježbanja..

Za početnike je bolje započeti s kratkim vremenskim okvirom - 24 sata svakih 7 dana. Za to odvojite najtiši dan u tjednu - na primjer, slobodan dan. Nakon savladavanja prakse možete vježbati 3 i 5-dnevni post..

Tijekom tečaja čišćenja trebate piti puno tekućine. Korisna čista voda za piće bez plina. Možete koristiti topljenu vodu; mineralna voda je nepoželjna zbog velike količine soli. Zabranjeno je piti kavu, jaki crni čaj i slatka gazirana pića.

Ako pušite, poželjno je napustiti ovu naviku tijekom razdoblja detoksikacije. Korisno je malo tjelesne aktivnosti - šetnja na svježem zraku, gimnastika, joga. Ali kada se pojave ozbiljna slabost i vrtoglavica, motorička aktivnost mora biti ograničena..

Aktivni proces razgradnje masti dovodi do pojave neugodnog mirisa acetona koji dolazi iz tijela. To je normalno i posljedica je povećane koncentracije ketonskih spojeva koji se proizvode u jetri. Otprilike 4-6 dana prakse, tzv. ketonska kriza, nakon čega se metabolički procesi stabiliziraju.

Dijabetes melitus i post: za i protiv

Post kod dijabetesa jedan je od oblika liječenja bolesti bez lijekova. Na Internetu možete pronaći puno recenzija da je odbijanje hrane pomoglo normalizirati razinu glukoze u krvi i poboljšalo stanje gušterače. Je li tako? Koji oblik posta liječi dijabetes tipa 1 ili tipa 2?

Može li post smanjiti šećer u krvi

Norma šećera u krvi je od 3,9 do 5,5 mmol / l, bez obzira na dob ili spol pacijenta. Za dijabetičare je prihvatljivi maksimum 7,2 mmol / l.

U nedavnoj prošlosti pacijentima s dijabetesom bilo je zabranjeno jesti kruh, voće, slatkiše i drugu hranu koja uzrokuje nagli skok šećera u krvi. Trenutno je ova preporuka revidirana - utvrđen je mehanizam unosa glukoze u različite vrste bolesti..

Prva vrsta bolesti ovisna je o inzulinu - stanice gušterače ne proizvode inzulin ili su umrle. Ugljikohidrati su dopušteni, ali uz odgovarajuće doze ovog hormona.

Druga vrsta je ta da se inzulin proizvodi, ponekad i pretjerano. No, stanice tijela nisu u mogućnosti komunicirati s glukozom, metabolizam je poremećen. Ne može proći u tkiva, što dovodi do nakupljanja ugljikohidrata u krvi. Kod ove vrste dijabetesa glavni je temelj liječenja prehrana siromašna ugljikohidratima i s ograničenim unosom glukoze..

Preporuke endokrinologa su sljedeće - uravnotežena prehrana, unos inzulina za bolest ovisnu o inzulinu.

S nedostatkom prehrane kod dijabetičara i zdravih ljudi, tijelo počinje tražiti rezerve energije u vlastitim masnim naslagama. Masti se razgrađuju u jednostavne ugljikovodike.

Simptomi nedostatka glukoze:

 • mučnina;
 • slabost;
 • znojenje;
 • dvostruki vid;
 • agresija;
 • pospanost;
 • zbunjenost svijesti;
 • nesuvisli govor.

Ovo je opasno stanje za bolesnika s dijabetesom. Može doći do kome i smrti..

Prva pomoć u ovom slučaju je jedenje. Dijabetičarima se savjetuje ponošenje nekoliko slatkiša ili tableta glukoze.

Prednosti i nedostaci posta u liječenju dijabetesa

Uobičajena medicina ne prepoznaje liječenje dijabetesa postom kao učinkovitu tehniku ​​koja može poboljšati stanje pacijenta. Nedostatak hrane stresno je za tijelo. Emocionalni stres kontraindiciran je za dijabetičare.

Prednosti posta kod dijabetesa:

 • tjelesna težina se smanjuje;
 • odmaranje sustava gastrointestinalnog trakta, gušterača;
 • kod dijabetesa tipa 2, ograničenje prehrane je oblik liječenja;
 • pomaže smanjiti volumen želuca, što pomaže u smanjenju ukupnog unosa hrane nakon završetka dijete.

Tehnika ima nekoliko nedostataka. Protiv posta kod dijabetesa:

 • nedokazana učinkovitost;
 • visok rizik od razvoja hipoglikemije;
 • stres za tijelo;
 • povećana razina ketona u tijelu;
 • pojava mirisa acetona i njegova prisutnost u mokraći.

Kako postiti za različite vrste

Autori tehnika posta preporučuju ograničenja u prehrani, potpuno odbijanje hrane i vode radi smanjenja razine glukoze u krvi. Reklamiran je kao učinkovit način liječenja dijabetesa. Možete započeti s jednodnevnim vježbanjem.

 • Što se događa sa živčanim sustavom za vrijeme posta
 • Koliko dugo možete prvi put gladovati
 • Vitamini za vrijeme posta: koje možete piti, a koje ne

S 1 vrstom

Kod vrste bolesti ovisne o inzulinu, stanice gušterače ne proizvode inzulin, hormon koji pospješuje apsorpciju glukoze iz krvi. Stanice ne dobivaju prehranu i pacijent osjeća najjači osjećaj gladi i nekontroliranih napada apetita.

Količina glukoze u krvi ne ovisi o ozbiljnom ograničenju hrane ili suhom postu. Prisutan je sve dok pacijent injekcijom ne ubrizga inzulin.

Liječnici ne preporučuju izgladnjivanje takvih pacijenata. Da bi se smanjio šećer, morat će se davati inzulin čak i ako nema hrane. To provocira razvoj hipoglikemije. A jedini način liječenja stanja je povisiti razinu šećera u krvi jedući ili injekcijom..

S tipom 2

Post za dijabetes tipa 2 je dijetna opcija. Endokrinolozi preporučuju terapijske tečajeve odbijanja hrane, pod uvjetom da se unosi dovoljno vode. Potiče mršavljenje. Prekomjerna težina provocira metaboličke poremećaje i pridonosi razvoju bolesti.

Stručnjaci preporučuju pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 dugo - 5-7 dana - epizode odbijanja jesti. Razina šećera nakon acidotske krize smanjuje se tek 5-6. Dana posta. Najbolji izbor tijekom razdoblja bez hrane je nadgledati medicinsko osoblje.

Pravilna priprema za post započinje 1 tjedan prije čišćenja tijela. Trebali biste se odreći teške, pržene hrane, mesa. Postupno smanjujte veličinu porcije, iz prehrane uklanjajte slatkiše i alkohol. Na dan ulaska u post napravite klistir za čišćenje.

U početnoj fazi osjećat će se miris acetona, promjene u pretragama krvi i urina. Potrebno je piti vodu u količini od najmanje 2 litre i slabe biljne dekocije. Svaka hrana treba biti izuzeta. Lagana tjelovježba nije zabranjena.

U početnim fazama - dan ili dva - moguća su gladna nesvjestica. Pacijentima s dijabetičkim statusom savjetuje se pročišćavanje tijela u bolnici.

Izlaz iz posta je isti broj dana kao i period odbijanja da se samo jede. Na početku se uvode sokovi, lagana biljna hrana. Proteinska jela počinju ulaziti u prehranu tek tjedan dana nakon završetka terapije.

U tom razdoblju treba raditi klistiranje za čišćenje. Odbijanje jesti negativno utječe na pokretljivost crijeva..

Kontraindikacije za terapiju

Dijabetički status kontraindikacija je za dugotrajno odbijanje hrane. Zabranjeno je obavljanje medicinskog posta za sljedeće skupine bolesnika:

 • s kardiovaskularnim patologijama različitog stupnja;
 • s neurološkim bolestima;
 • s mentalnim poremećajima;
 • djeca mlađa od 18 godina;
 • s patologijama mokraćnog sustava;
 • trudnice i dojilje.

Dijabetes je posebna bolest. Nemoguće ga je izliječiti, ali uzeti pod kontrolu, živjeti normalnim životom, rađati djecu je u moći bilo kojeg pacijenta. Slijedite dijetu, uzimajte propisane lijekove - inzulin, glukofag - podvrgavajte se periodičnom pregledu i uživajte u životu.

Zašto dijabetičari ne bi trebali gladovati?

Liječenje bolesnika s bolešću poput dijabetesa može se odvijati i tradicionalno i neklasično. Neki od liječnika mogu navesti činjenice da je uz pomoć posta moguće normalizirati i kontrolirati razinu glukoze u krvi pacijenta (dok će kontrola biti dugotrajna), dobrobit pacijenta prirodno će se poboljšati. Međutim, postoji još jedna strana koja tvrdi da je dijabetičarima, naprotiv, zabranjeno gladovanje. Konvencionalna medicina ne dopušta post i ne dopušta ga kao liječenje dijabetičara. Drugi liječnici argumentiraju blagodati posta dokazanim činjenicama: nakon završenog tijeka posta hiperglikemijski napadi mogu potpuno nestati.

Zašto dijabetičari ne bi gladovali? Što se događa s tijelom?

U slučaju pothranjenosti ili štrajka glađu, dijabetičar čita procese koji usporavaju pojavu dijabetesa. Kad dijabetičar razgradi ugljikohidrate u tijelu, razina šećera raste. Kad dijabetičar gladuje, hrana ne ulazi u probavni trakt, pa razina šećera u krvi ne raste, a može se čak i smanjiti. Ne zaboravite da će se tijekom štrajka glađu osobe koja ima dijabetes dogoditi promjene u tijelu..

 1. U tom su razdoblju uključene sve rezerve masti, bjelančevina i ugljikohidrata. To je zbog nedostatka izvora energije koji ulazi u tijelo pacijenta.
 2. Jetra postaje aktivna zbog glikogena.
 3. Tijelo u potpunosti uklanja sve toksine iz sebe, pod uvjetom da pacijent pije puno mirne vode.
 4. Šećer u krvi se smanjuje.
 5. Dovoljan je jedan tjedan da se osoba može prilagoditi novim uvjetima. U tom se razdoblju stabiliziraju svi metabolički procesi..
 6. U prvim danima štrajka glađu, tijelo će zahtijevati hranu, a pacijent se može osjećati blago loše.
 7. Dopuštena je pojava mirisa acetona iz usta pacijenta.

Nažalost, nije potpuno poznato do čega dovodi gladovanje osobe sa dijabetesom melitusom. Na to nema jedinstvenog odgovora, jer je svaki organizam jedinstven. Odluku o gladovanju ili ne treba donijeti tek nakon savjetovanja s liječnikom. Ako je moguće, trebali biste biti pod njegovim nadzorom tijekom posta..

Osnovna pravila

Dijabetes je jedna od najozbiljnijih bolesti. Stoga je suhi post strogo zabranjen osobama s dijabetesom tipa 1. Za ostale vrste ove bolesti post se može provoditi samo nakon savjetovanja s liječnikom koji liječi i isključivo pod njegovim nadzorom. Liječnik će moći nacrtati cijeli program: koliko dana je dopušten štrajk glađu, koje pretrage treba poduzeti prije i nakon ovog događaja. Ne preporučuje se post dulji od 14 dana.

Prije početka postupka, svakako biste trebali pripremiti svoje tijelo za to. Preporučljivo je svakodnevno vršiti nadzor razine glukoze u krvi, kao i piti puno negazirane čiste vode (preporučuje se ne manje od 2,5 litre dnevno).

Ne zaboravite da ljudi koji postiju dijabetes, bez nadzora liječnika, mogu nanijeti nepopravljivu štetu tijelu. Ako je iz određenih razloga pacijentu dodijeljen štrajk glađu, mora jesti samo biljnu hranu 3 dana prije početka dijete. Preporučuje se piti najmanje 40 g maslinovog ulja dnevno.

Prednosti i nedostatci

Prednosti posta kod dijabetičara uključuju:

 • Smanjen šećer u krvi;
 • Stabilizacija metabolizma ugljikohidrata i masti;
 • Gubitak težine;
 • Ovisnost o smanjenoj količini hrane.

Mane dijabetesa natašte - koncentracija glukoze u krvi se smanjuje, postoji rizik od hipoglikemijske kome, opće se stanje pogoršava, probava pati, tijelo je pod stresom.

Odbijanje hrane kod dijabetesa dopušteno je samo u ranim fazama bolesti. Strogo je zabranjeno da ljudi s bolešću tipa 1 gladuju. To može izazvati ozbiljne promjene u tijelu pacijenta..

1 komentar

Nisam znala da post za dijabetičare čak može biti koristan. Baka ima dijabetes tipa 2. Kad zaboravi jesti, započinje napad. Zbog toga oni koji pate od takvih napada nose sa sobom hranu kako bi po potrebi brzo obnovili razinu šećera u krvi. U tim se uvjetima post čini upitnim. To je vjerojatno razlog zašto ga tradicionalna medicina ne preporučuje..

Dijabetes i post

Dijabetes je bolest koja dramatično mijenja čovjekov život. Pojavljuje se kada tijelo doživi akutni nedostatak inzulina ili ga ne prihvati. Ako govorimo o drugoj vrsti ove bolesti, tada nije potrebno svakodnevno davanje hormona, ali da bi se održao normalan životni standard i zdravlje, pacijent mora uložiti napore: slijediti dijetu, vježbati. Koristiti će i dijabetes tipa 2 natašte.

Terapija postom za dijabetes melitus tipa 2: gladovanje dijabetičara

Liječnici se slažu da je glavni razlog za razvoj bolesti pretilost i nepravilna prehrana. Post rješava dva problema odjednom: pomaže smanjiti težinu i, zbog odbijanja slatkiša, dovodi razinu šećera u krv na normalu.

Prestajanjem unosa hrane smanjuje se stres na unutarnjim organima poput jetre i gušterače. Sustavi i organi počinju raditi bolje, a to često dovodi do potpunog nestanka simptoma dijabetesa, omogućujući bolesnoj osobi da živi punim životom i osjeća se sretnom.

Ako se trajanje posta postigne na dva tjedna, tada se u tijelu mogu dogoditi značajne promjene na bolje:

 • probavni organi prestaju doživljavati kolosalno opterećenje zbog stalnih grickalica i štetnih proizvoda koji u njih ulaze;
 • poboljšava metabolizam, pomažući u borbi protiv pretilosti;
 • obnavlja se funkcionalnost gušterače;
 • tijelo lakše podnosi manifestacije hipoglikemije;
 • smanjuje se vjerojatnost razvoja komplikacija kod dijabetesa tipa 2;
 • svi organi i njihovi sustavi počinju raditi skladno;
 • dijabetes prestaje napredovati.

Budući da je trajanje posta dugo, tijekom njega je potrebno redovito piti vodu, no neki praktičari tvrde da će rezultati terapije biti bolji ako uvedete nekoliko "suhih" dana kada u tijelo ništa ne ulazi izvana - čak ni voda.

Učinkovitost posta kod dijabetes melitusa

O učinkovitosti terapije još se raspravlja, jedina alternativa koju liječnici nude dijabetičarima su tablete koje uklanjaju povišeni šećer u krvi. Ako pacijent ne pati od patologija krvožilnog sustava i drugih akutnih bolesti, post će pomoći da se bolest nosi na „zdraviji“ način.

Post je učinkovit jer tijelo počinje koristiti vlastite rezerve za preradu masti i drugih hranjivih tvari kad više nisu dostupne izvana. Inzulin - hormon proizveden u pozadini unosa hrane - tijelo proizvodi tijekom gladi zbog unutarnjih "depoa". Istodobno se oslobađaju troske i druge štetne tvari koje se nakupljaju nepravilnom prehranom. Da bi postupak čišćenja tekao brže, odbijanje hrane trebalo bi biti popraćeno pijenjem najmanje 2-3 litre vode dnevno..

Terapija pomaže vratiti metaboličke procese u njihovu normalnu brzinu, što je važno za dijabetičare. Njihov metabolizam narušen je loše formuliranom prehranom i bolestima. Pravilno funkcionirajući metabolizam omogućuje vam gubljenje suvišnih kilograma bez radikalne promjene prehrane. Razina glikogena sadržana u tkivima jetre opada, a kada se opskrbe masnim kiselinama, one se pretvaraju u ugljikohidrate.

Neki gladni ljudi prestaju se pridržavati ove metode, počinju doživljavati nove, čudne senzacije. Mnogi su ljudi suočeni s mirisom acetona koji se emitira iz usta. Ali razlog tome je u ketonskim tijelima koja se stvaraju tijekom njega. To sugerira da se razvija hipoglikemijsko stanje, koje predstavlja prijetnju životu dijabetičara, posebno kada je riječ o dijabetesu tipa 1. Dijabetičari tipa II lakše podnose ograničenja hrane.

Pravila posta za dijabetes

Da bi post bio koristan, morate se pridržavati strogih pravila. Kao i svaki drugi tretman, od pacijenta je potrebna dosljednost, osjetljivost na njegovo stanje, strpljenje.

U prvoj fazi morate posjetiti liječnika i testirati se. Dijabetičar pokazuje dugotrajni post, koji je moguć samo uz dobro opće zdravstveno stanje. Prosječno trajanje posta je dva tjedna. Ne uspijevaju svi brzo doći do ovog roka - u početku morate početi s nekoliko dana kako biste tijelu dali vremena da se navikne na novo stanje. Čak i 3-4 dana bez hrane poboljšat će zdravlje i normalizirati razinu šećera u plazmi..

Ako je dijabetičar prekomjerne tjelesne težine, a postoje brojne popratne bolesti, onda je bolje početi se pridržavati ove metode pod liječničkim nadzorom. U idealnom slučaju, takvim bi pacijentom istovremeno trebali upravljati terapeut, endokrinolog i nutricionist. Tada je moguća kontrola nad svim pokazateljima. Sam pacijent može redovito mjeriti razinu glukoze kod kuće..

Važne su pripremne mjere, uspostavljanje tijela za štrajk glađu. Priprema znači:

 • jesti hranu na bazi biljnih proizvoda, tijekom posljednja tri dana prije posta;
 • dodavanje 30 grama ulja sjemenki masline u hranu;
 • navikavanje na svakodnevnu upotrebu tri litre pročišćene vode;
 • klistir posljednjeg dana prije početka štrajka glađu za uklanjanje ostataka hrane i suvišnih tvari koje onečišćuju jednjak.

Jednako je važna i psihološka priprema. Ako pacijent dobro razumije što će mu se dogoditi tijekom terapije, razina stresa bit će niža. Ako je psiho-emocionalno stanje napeto, osobu će neprestano privlačiti da tjeskobu i strahove utapa hranom - kao najlakši i najpristupačniji način za uživanje i radost. Prekidi su neizbježni za one koji se nisu postavili da slijede pravila i postignu pozitivan rezultat.

Izlaz iz gladi

Ova se tehnika razlikuje po tome što je potrebno ne samo pravilno unijeti, već i pravilno izaći. Ako se to ne učini, tada će se svi znakovi dijabetesa opet brzo vratiti, a rezultat će propasti..

Pravila za izlazak iz štrajka glađu su jednostavna:

 • najmanje tri dana zabranjeno je jesti masnu, dimljenu, prženu hranu;
 • jelovnik prvog tjedna trebao bi se sastojati uglavnom od juha, tekućih pirea, prirodnih sokova, mliječnih proizvoda i sirutke, dekocija povrća i druge hrane koja je lako probavljiva;
 • tada u jelovnik možete unijeti kašu, meso na pari i juhe u mesnoj juhi;
 • nemoguće je naglo povećati unos hrane - u početku će biti dovoljno unijeti dva obroka dnevno, postupno dovodeći količinu do pet ili šest malim obrocima;
 • veći dio prehrane trebao bi se sastojati od povrća salata i juha, orašastih plodova i voća, kako bi učinci štrajka glađu trajali što dulje.

Morate izaći iz posta za isti broj dana koliko je trajao. Tako možete povećati njegovu učinkovitost i smanjiti težinu tijeka bolesti..

Smatra se da za održavanje rezultata morate redovito posezati za takvom terapijom, ali nije potrebno svaki put se dugo ograničavati u hrani i hranjivim sastojcima. Dijabetičari trebaju štrajkovati glađu samo dva do tri dana..

Kada se odlučujete za dugi štrajk glađu, morate shvatiti da će njegova učinkovitost biti veća od učinkovitosti od 2-3 dana. To je zbog činjenice da se terapeutski učinak pojavljuje tek treći ili četvrti dan čišćenja tijela. U to vrijeme nastupa acidotska kriza. Ljudsko tijelo počinje koristiti unutarnje rezerve za održavanje života, prestajući čekati hranu izvana.

Prekomjernu težinu pacijenta najbolje je ukloniti u prvim danima, ali olujni vodovi nastaju zbog ispuštanja vode, soli i glikogena. Težina koja slijedi tijekom sljedećih dana je potkožna masnoća, koja je jedan od najgorih neprijatelja bolesnih ljudi..

Upozorenje

Unatoč očitim prednostima tehnike, postoje situacije u kojima je početak ili nastavak posta nemoguć..

To su napadi hipoglikemije. Za ljude koji imaju dijabetes u anamnezi ovo je stanje kobno. Stoga morate znati njegove simptome kako biste na vrijeme poduzeli mjere i zaštitili se.

Hipoglikemiju karakterizira činjenica da u tijelu nedostaje glukoze. Daje znakove, zbog čega pacijent osjeća mučninu, slabost, vrtoglavicu, pospanost, osjećaj podvojenosti u onome što vidi, promjene raspoloženja, nekoherentnost govora i zamućenje svijesti. Simptomi se mogu vrlo brzo nakupiti i završiti komom i smrću. Da biste se izvukli iz hipoglikemijske krize, morate jesti slatkiše, žlicu meda ili tabletu glukoze. Da biste spriječili razvoj napada, u svakodnevno piće možete dodati malo šećera ili meda..

Ne koristite ovu tehniku ​​čišćenja ako imate sljedeća odstupanja:

 • kardiovaskularne patologije;
 • mentalni poremećaji;
 • neurološke patologije;
 • bolesti genitourinarne sfere.

Zabrana se odnosi i na trudnice i dojilje, kao i na osobe mlađe od 18 godina.

Suvremeni način života i neograničena količina hrane koja se može kupiti potiču rast dijabetičara širom svijeta. Svatko od njih može ublažiti stanje, jedan od učinkovitih načina je vježbanje posta.

Pročitajte Više O Uzroka Dijabetesa