Kamenje u gušterači

Kamenje u gušterači komplikacija je kroničnog pankreatitisa. U medicini se naziva pankreatolitijaza.

Bolest se prema različitim izvorima dijagnosticira u 25-60% bolesnika s pankreatitisom. Glavna probavna funkcija gušterače je stvaranje soka gušterače za probavu i asimilaciju hrane. Sok teče kanalom žlijezde u tanko crijevo. U zdrave osobe ovaj je kanal gladak i ujednačen, ali u bolesnika s kroničnim pankreatitisom zbog dulje upale u kanalu stvaraju se sužavajući ožiljci.

Zbog toga sok gušterače ne izlazi dobro, u kanalu se pojavljuju kamenčići koji blokiraju kanal i uzrokuju jaku bol.

Što je?

Formacije uključuju kemijske komponente: kalcijeve soli - kalcijev ortofosfat i karbonat, primjese soli aluminija i magnezija. Sadrže organske tvari - kolesterol, proteinske elemente, čestice epitelnih membrana i leukocite. Kalcifikacije gušterače su bijele ili žućkaste boje..

Kamenje u kanalima gušterače pokazuje različite veličine i oblike, oni su pojedinačni i višestruki. Veliki pojedinačni kamenci češće se nalaze u glavi gušterače, mali višestruki - u repu i malim kanalima. Parenhim gušterače također prolazi kalcifikaciju.

Bolesti gušterače izravno su povezane s patologijama u žučnom sustavu i žučnom mjehuru. Sastav žučnih kamenaca, mehanizam nastanka, razlikuje se od kalcifikacija gušterače. Žučni kamenci nastaju kao rezultat neispravnosti jetre i žučnog mjehura, viška kolesterola u tijelu i nedostatka žučnih kiselina.

Sastav kamenja u žučnoj kesi, struktura formacija ovise o uzrocima pojave, uvjetima rasta i razvoja.

Razlozi za stvaranje kamenaca

Da bi se kamenci stvorili u gušterači, potrebno je da se odjednom konvergira nekoliko provocirajućih čimbenika:

 1. Stagnirajući fenomeni koji su posljedica tumora, cista ili kamenca zajedničkog žučnog kanala (zbog toga dolazi do zadebljanja sekrecije gušterače i taloženja proteinskih frakcija);
 2. Poremećaj hormonskog i ionskog metabolizma, uslijed čega se mijenja kemijski sastav soka gušterače;
 3. Impregnacija proteinske mase kalcijevim solima;
 4. Prisutnost upalnih procesa u dvanaesniku, gušterači i bilijarnom traktu.

Treba napomenuti da se kamenje stvara u kanalu gušterače i u njegovom parenhimu. Zajedno s povećanjem njihove veličine, prolazak soka gušterače kroz kanal se pogoršava i pogoršava se njegova stagnacija. Kao rezultat sve većeg pritiska, kanali se počinju rastezati i širiti. U tkivima gušterače nastaju mrtva područja koja s vremenom prolaze kroz kalcifikaciju. Oštećenja se javljaju na egzokrinim područjima gušterače i na tkivima otočića.

Proizvodnja inzulina se smanjuje, gušterača počinje proizvoditi sve manje enzima. A ako su kamenci nastali dovoljno dugo, to može dovesti do razvoja simptomatskog dijabetesa melitusa ili sekundarnih oblika ove bolesti.

Simptomi

Ozbiljnost simptoma ovisi o stupnju razvoja i lokalizaciji kamenaca - mogu se nalaziti u kanalima ili parinhematoznom sloju žlijezde. U svim slučajevima bol je glavni simptom stvaranja kamenaca. Bol u pankreatolitijazi može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Po prirodi boli, sagorijevanje, u obliku kolike, pokriva trbuh i donji dio leđa, daje lopatici. Napadi mogu biti svakodnevni ili rijetki, nekoliko puta mjesečno ili čak godišnje.

Ostali simptomi stvaranja kamenaca:

 • povećana bol tijekom obroka i palpacijom;
 • napadaji mučnine i povraćanja žuči;
 • osvjetljenje izmeta i prisutnost neprobavljene masti u njima (steatoreja - masna stolica);
 • obilno saliviranje;
 • trbuh izgleda napuhnuto;
 • opća slabost, znojenje.

S dugim tijekom pankreatolitijaze u pozadini smanjenja sekretorne funkcije gušterače, proizvodnja inzulina se smanjuje. Uz tipične znakove pojavljuju se i simptomi dijabetes melitusa - suha koža, neodoljiva žeđ, poliurija, miris acetona iz usta. Migracija kamena iz gušterače u žučni kanal uzrokuje razvoj opstruktivne žutice.

Komplikacije pankreatolitijaze su opasne. Ako kamen dulje vrijeme blokira kanale, akutni pankreatitis razvija se infekcijom tkiva žlijezde. Često se na pozadini kamenja pojavljuju gnojni apscesi i ciste. U prisutnosti velikih kamenaca, postoji visok rizik od krvarenja u kanalu ili parynchemi žlijezde s naknadnom smrću tkiva.

Dijagnostika

Posljednjih godina suvremena medicina može prepoznati slučajeve stagnacije kamenja u gušterači u ranoj fazi razvoja i propisati potrebno liječenje. To je zbog razvoja suvremenih tehnologija u medicinskom polju. Gušterača se može lako dijagnosticirati, a uz standardne pretrage (urin i krv), liječnik može propisati:

 1. Ultrazvučni pregled (ultrazvuk omogućuje duboko uvid u strukturu organa i sadržane kamence);
 2. MRI i CT - sposobnost određivanja stanja organa i lokalizacije kamenaca;
 3. Rentgensko promatranje cijele trbušne šupljine s mogućnošću pregleda u različitim šupljinama;
 4. Da bi se utvrdila prohodnost organa, propisan je endoskopski retrogradni postupak kolangiopankreatografije.

Suvremene tehnologije danas su toliko razvijene da se gušterača lako ispituje i otkriva prisutnost kalcifikacija i mikroskopskih kamenaca u tkivima i kanalima, koji se nazivaju pijeskom..

Komplikacije

Najčešće komplikacije kalkulusa gušterače su:

 • kronični pankreatitis;
 • upalni proces u masnom tkivu oko gušterače;
 • apscesi i cistične izrasline ovog organa;
 • povreda kamena (razvija se stvaranjem kamenaca u kanalima gušterače);
 • krvarenje u lumen kanala gušterače (s lokalizacijom kamenaca u kanalima).

Pankreatolitijaza može pridonijeti nastanku nekroze gušterače - nekroze tkiva gušterače, koja se može dogoditi uslijed uzimanja obilnih količina hrane (posebno masne) i alkohola.

Kako se riješiti kamenja?

Za uklanjanje kamenaca iz gušterače koriste se lijekovi, endoskopske tehnike i kirurški zahvati.

Bez obzira na odabranu metodu, terapija uvijek započinje konzervativnim metodama. Dogodi se da su ove aktivnosti dovoljne da mali kamenčići napuste kanal i presele se u crijeva.

Specijalist može propisati sljedeći plan liječenja:

 1. Ako su kamenci mali, tada se bolest uklanja lijekovima. Koriste lijekove za otapanje formacija i poboljšanje metaboličkih procesa. Konzervativno liječenje je upotreba Chenodiola ili Ursodiola. Pomažu u otapanju žuči i uklanjanju formacija.
 2. Kamenje se drobi. Ovo je nježna tehnika koja se izvodi ambulantno. Liječenje se naziva ekstrakorporalna litotripsija udarnog vala. Postupak se izvodi u općoj anesteziji. Liječnik određuje mjesto kamenja, a pacijent trbuhom leži na emiteru. Pod utjecajem udarnih valova kamenje se drobi u roku od 45 minuta. Nakon toga, u stanju praha, uklanjaju se iz gušterače samostalno ili uz pomoć endoskopa..
 3. Kamenje je moguće ukloniti kirurški ako su napadi boli dugotrajno poremećeni, funkcije gušterače oslabljene, bol se ne može suzbiti ni na koji način, pojave se simptomi upalnog procesa u organu, bolesnik je iscrpljen ili liječenje lijekovima nije donijelo nikakve rezultate. Tijekom operacije krši se integritet sluznice gušterače. Oni mogu izrezati njegov dio ili preusmjeriti sloj začepljenog kanala, odnosno izvršiti zaobilaznicu.
 4. Provoditi nekirurški tretman. Postupak se naziva endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija. Male formacije uklanjaju se endoskopom. Ako su kamenci veći od centimetra, tada se kanal malo zareže i kamen se gurne u crijevo.

Nakon liječenja, pacijent se mora pridržavati svih propisa liječnika kako bi izbjegao recidiv..

Lijekovi

Da bi se eliminirali kamenci u gušterači, koji su mali i pravilnog su oblika, koriste se sljedeće taktike liječenja:

 1. Ublažavanje boli - prepišite Papaverin, Acetaminophen, Baralgin, koji ublažavaju bol i ublažavaju grčeve.
 2. Uklanjanje upalnog procesa, oticanje tkiva i kanala gušterače. Koriste se ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi.
 3. Otapanje kamenaca lijekovima - Henodiol, Ursodiol, Ursosan. Ova metoda je učinkovita samo za male kamence..
 4. Enzimska terapija - nadoknađuje nedostatak probavnih enzima; propisati Creon, Pancreatin, Mezim itd..
 5. Ako konzervativne metode terapije ne olakšavaju stanje pacijenta, koriste se hardverske i kirurške mogućnosti liječenja..

Liječenje bez operacije

Suvremena medicina stekla je sposobnost uklanjanja kamenaca iz gušterače bez operacije. Sve se češće bira u korist neinvazivnog ili minimalno invazivnog liječenja. Takvi postupci pacijenti lakše podnose, ne zahtijevaju dugotrajan boravak u bolnici, isključuju ili značajno smanjuju rizik od postoperativnih infekcija i komplikacija.

 1. Izvantelesna lipotripsija udarnog vala metoda je korištenja zvučnih valova za fragmentiranje i mljevenje kamenja do konzistencije praha. Prašak tada prirodno izlazi iz kanala gušterače. Postupak traje 30 do 60 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Nuspojave ponekad uključuju bolove u trbuhu i modrice..
 2. Endoskopski postupak nazvan ERCP. Fleksibilni endoskop uvodi se kroz nos ili usta pacijenta, dovodi do same žlijezde i uklanja se sitno kamenje promjera ne više od 5 mm.
 3. Laparoskopska metoda. Na trbuhu se napravi nekoliko rezova, ne više od 1 cm, u jedan se umetne laparoskop, a posebni manipulatori uklanjaju kamenje iz gušterače u ostatak.

Kada je potrebna operacija?

Mnogi pacijenti ne znaju operira li se gušterača. Kirurška intervencija dopuštena je kada postoje sljedeće lezije:

 • dugotrajna bolest s teškim i redovitim napadima;
 • ozbiljno stanje pacijenta;
 • insuficijencija u gušterači;
 • nemoguće je ukloniti bol standardnim lijekovima protiv bolova.

Postoji nekoliko vrsta operacija. U svakom slučaju, vrsta će se odabrati pojedinačno, na temelju ukupne veličine i mjesta kamenja, stanja pacijenta i opreme u bolnici:

 1. Najsuvremenijom i manje invazivnom metodom smatra se litotripsija koja uključuje drobljenje kalcifikacija pod utjecajem energije udarnog vala. Na kraju drobljenja, fragmenti ili prah se sami uklanjaju iz žlijezde, ako se to ne dogodi, onda se uklanjaju prisilno. Prednost ove tehnike leži u činjenici da se provodi ambulantno. Postupak se nastavlja trideset minuta i u općoj anesteziji.
 2. Minimalno invazivni postupak je endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija. Tijekom ove operacije u probavni se trakt ubacuje posebna endoskopska cijev na čijem se kraju nalazi kamera. Uz njegovu pomoć, stručnjak nadgleda naslage u žlijezdi, dok provodi njihovo uklanjanje. Ovu metodu karakterizira skraćeno vrijeme oporavka i pacijent je puno lakše podnosi, ali s velikim brojem naslaga i velikom veličinom endoskopska metoda neće biti učinkovita.

U rijetkim se slučajevima izvodi postupak premošćivanja i premosnica se primjenjuje iz žlijezda za dovod soka gušterače u dvanaesnik. Ali ovaj postupak može provesti samo kvalificirani liječnik koji dolazi. Moramo imati na umu da je jetra jedinstveni organ o kojem će izravno ovisiti dobrobit i zdravlje, stoga je vrlo važno liječiti je brzo i pravilno.

Tradicionalne metode

Dakle, kako ukloniti kamenje iz gušterače narodnim lijekovima? Ako su vam dijagnosticirani kamenci, prije svega trebate očistiti tijelo različitih toksina i otrovnih tvari.

Da biste to učinili, možete koristiti provjerene recepte:

 1. Islandska mahovina izvrstan je lijek koji može poboljšati funkcioniranje tijela, kao i pospješiti otapanje kamenaca u gušterači. Recept: uzmite 30 grama mahovine, ulijte 200 ml. jabučni ocat, otopina se smije kuhati dva dana. Nanesite proizvod razrijeđen vodom, 1 čajna žličica na 50 ml. tekućine dva tjedna.
 2. Korijeni maslačka također mogu detoksicirati tijelo. Uzmite 1 žličicu sitno nasjeckanog korijena maslačka, dodajte 3 žličice suhog lišća metvice i ulijte 200 ml. voda. Kuhajte juhu oko sedam minuta, a zatim poklopite i pustite da se kuha oko pola sata. Gotov proizvod procijedite i upotrijebite 50 ml. tri puta dnevno, ne manje od 5 tjedana, ali s pauzama.
 3. Borovnice su još jedan lijek za čišćenje ljudskog tijela. Piće uključuje lišće borovnice. Uzmite jednu žličicu lišća, prelijte ga kipućom vodom i ostavite 40-45 minuta. Juhu trebate piti u malim gutljajima tijekom dana. Preporučeni dnevni unos je 2 čaše. Tijek liječenja je oko 2 tjedna.
 4. Japanska sofora također se uspješno koristi za bolesti gušterače. Njegovi plodovi mogu se kupiti u ljekarni. Za kuhanje uzmite dvije žličice voća, prelijte 200 ml kipuće vode, a zatim juhu stavite na vatru s zatvorenim poklopcem i kuhajte 5 minuta. Juha se mora ohladiti i uzimati po žlicu prije jela, 3 puta dnevno, 5 dana s pauzom tjedno.

Hrana

Načela prilagodbe prehrane temelje se na potrebi da se olakša rad gušterače i žučnog mjehura i rastereti jetra:

 • jedite u malim obrocima i u kratkim razmacima;
 • izbjegavajte prejedanje i gladovanje;
 • nakon zadnjeg međuobroka, prije spavanja treba proći najmanje 2 sata;
 • odbiti jela pripremljena prženjem na ulju;
 • hranu treba dinstati ili kuhati na pari;
 • odbiti hranu i jela koja sadrže veliku količinu soli, masti i ljutih začina;
 • ograničiti upotrebu šećera, slatkiša i jake kave;
 • isključite s jelovnika pekarske proizvode i proizvode od pšeničnog brašna;
 • prehrana ne smije sadržavati hranu koja uzrokuje fermentaciju i nadutost;
 • upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti i povrća bogatih vlaknima omogućit će vam uspostavljanje crijevne peristaltike;
 • dopušteno je jesti žitarice i priloge od žitarica, tjesteninu, nemasnu ribu i mesne proizvode;
 • osnova prehrane treba biti sirovo, dinstano i kuhano povrće i voće s korom;
 • može se jesti u maloj količini jaja, suhog kruha od raženog brašna ili brašna od cjelovitih žitarica;
 • obavezno pijte čistu vodu svaki dan, najmanje 1,5 litre;
 • odustati od nikotina, alkohola i plinskih pića;
 • potrebno je razumno povećati tjelesnu aktivnost i svakodnevno vježbati ili dugo šetati.

Prevencija

Ne postoje posebne metode za sprečavanje stvaranja kamenaca u gušterači. Metode prevencije koje će pomoći smanjiti rizik od bolesti su:

 • pridržavanje dijete;
 • odbijanje loših navika - alkohol i pušenje (oni oštećuju protok krvi u gušterači, izazivajući time poremećaje u metabolizmu kalcij-fosfora);
 • povremeno praćenje razine kalcija i fosfora u krvi;
 • prevencija bilo kojih bolesti gušterače, kao i žučnih vodova i čira na dvanaesniku i, ako postoje, pravovremena
 • identifikacija i liječenje (posebno za patologije upalne prirode).

Pod uvjetom da se dijagnoza postavi u ranim fazama i pravilno odabere način liječenja, kamenje se može potpuno eliminirati, a pridržavanje prehrane spriječit će recidiv.

Prognoza

U većini slučajeva, s kamenjem u gušterači, prognoza je prilično povoljna. Ako bolest nije komplicirana i nije popraćena drugim tegobama, dobro se izliječi primjenom konzervativne terapije.

Kirurška intervencija također daje pozitivan rezultat: više od 80% bolesnika u potpunosti se oporavlja i može voditi normalan, "preoperativni" način života (osim ako ne slijedi ne prestrogu dijetu). Samo 2% operacija je smrtonosno i to samo zbog izuzetno zapuštenog stanja pacijenta.

Jesu li vam dijagnosticirani kamenci gušterače? Svakako se obratite gastroenterologu! Pravovremeno uklanjanje kamenaca pomoći će u sprječavanju razvoja različitih komplikacija: apscesa, krvarenja, kroničnog pankreatitisa, upale masnog tkiva i cističnih izraslina.

Dijagnoza i simptomi kamenja u gušterači

Smatra se da se kamenje stvara samo u žučnoj kesi ili bubrezima. No, zbog kvarova u tijelu, frakcije se mogu akumulirati i u gušterači, narušavajući njezin rad i šteteći cijelom probavnom sustavu. Unatoč opasnosti od bolesti, lako je dijagnosticirati. Dovoljno je provesti nekoliko funkcionalnih dijagnostika i imenovati simptome kako bi liječnik prepoznao kamence u gušterači.

Uzroci bolesti

Kamenje gušterače može nastati iz nekoliko razloga..

 1. Upalni proces u organima probavnog trakta. Najčešće ih provociraju zagušenja u žučnoj kesi, kao i upala samog parenhima gušterače. Pankreatitis uzrokuje stvaranje kamenaca u oko 65% slučajeva.
 2. Stagnirajući procesi u kanalima žlijezde, što obično izazivaju onkološke novotvorine i cista. Ponekad trauma dovodi do stagnacije, u kojoj se opaža ozbiljno oticanje trbušnih organa.
 3. Poremećaji u pravilnoj apsorpciji kalcija i fosfora također mogu uzrokovati stvaranje kalcifikacija. Njihovim velikim nakupinama u parenhimu gušterače počinju se stvarati kapi.
 4. Hormonski poremećaji u radu endokrinog sustava i same gušterače. Sličan proces najčešće se opaža kod dijabetes melitusa..
 5. Infektivne lezije, obično sifilis postaju provocirajući čimbenik.
 6. Pijenje puno alkoholnih pića i pretjerana ovisnost o nezdravoj hrani.

Stvaranje štetnih frakcija događa se u nekoliko faza..

 1. U početku dolazi do značajnog nakupljanja soka gušterače u tkivima organa. Kao rezultat, postaje vrlo koncentriran i poprima oblik netopivog proteina..
 2. U drugoj fazi, fosfor i kalcij aktivno se nakupljaju u proteinskim masama, koje će postati glavni sastojak kamenja..
 3. U trećoj fazi dolazi do potpunog stvaranja kalcifikacija i dodavanja svih simptoma zbog upale izazvane infekcijom.

Pravilna prehrana važan je element u liječenju kamenaca u gušterači

Simptomi i moguće komplikacije

SimptomKomplikacija
Sindrom bola u gornjem dijelu trbuha
 • Bol opasuje čitav trbuh
 • Postoje oštri napadi sindroma boli
 • Priroda boli postaje akutna i dovodi do nemogućnosti kretanja
 • Pacijent pokušava zauzeti embrionalni položaj
 • Bol može zračiti u leđa i gornji dio leđa
Epizodna steatoreja (masna stolica)
 • Potpuni nedostatak asimilacije masti
 • Nehotično čišćenje crijeva zbog povećanog sadržaja masti u stolici
 • Razvoj proljeva
Mučnina i povračanje
 • Povraćaj počinje izlaziti sa žuči
 • Žučni mjehur može se upaliti
 • Proljev se javlja zbog poremećene probave
Povećana proizvodnja sline
 • Uzrokuje povraćanje u velikim količinama

Uz to, pacijent se žali na bolnost trbuha palpacijom. Postupno takvo kršenje dovodi do smrti stanica gušterače, što postaje uzrok dijabetesa melitusa i potrebe za terapijom inzulinom.

Ako oslobođeni kamenac potpuno začepi kanal, žučni mjehur može se jako upaliti, jer će ispuštanje žuči iz njega potpuno prestati. Ovo stanje zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju..

Ako kamen iz gušterače uđe u zajednički žučni kanal, pacijent ima značajno požućenje kože.

Uklanjanje kamenaca endoskopom

Dijeta za kamenje u gušterači

Uz stvaranje kamenaca u gušterači i nakon liječenja poremećaja, pacijent je obvezan sastaviti detaljnu prehranu u kojoj se navodi što može jesti. Pacijent bi trebao potpuno isključiti alkoholna pića iz svoje prehrane, bez obzira na stupanj alkohola u njima. Neprihvatljivo je jesti začine, masnu i prženu hranu, slatkiše, jaki čaj, kavu. Štetan je veliki broj jaja i jela koja ih sadrže. Također biste trebali odbiti jela s gljivama i čokoladom..

Korisno je kuhano povrće i meso. Preporučljivo je odabrati mesne proizvode isključivo od dijetalnih sorti. Korisni su zec, piletina, puretina, teletina. Svinjetina je dopuštena, ali samo nemasna bez najmanje prisutnosti masti. Fermentirani mliječni proizvodi i jela od njih imaju blagotvoran učinak na gušteraču. Korisne žitarice od heljde, zobenih pahuljica, smeđe riže. Tjestenina također može biti prisutna u prehrani, ali samo ako je napravljena od tvrde pšenice.

Dijagnoza kršenja

Dijagnostički postupakCijena u Moskvi
Retrogradna kolangiopankreatografija6-16 tisuća
MRI gušterače4,2-8 tisuća
Ultrazvuk850-1700 rubalja
Obična radiografija1,2-1,8 tisuća
CT skeniranje gušterače3,5-7 tisuća

Cijene dijagnostičkih postupaka ovise o gradu i prestižu odabrane klinike. U državnim agencijama troškovi postupaka obično su mnogo niži.

Liječenje bolesti

U većini slučajeva terapija za uklanjanje kamenca uključuje operaciju. Njegova složenost ovisi o veličini kamenja i mjestu gdje se nalaze. Tipično, pacijenti se podvrgavaju endoskopskom uklanjanju frakcija kroz nekoliko malih rezova. Nakon takve intervencije nije potreban dugi tečaj oporavka; rijetko se javljaju komplikacije. Ali endoskopsko liječenje moguće je samo ako su kamenci mali i nalaze se u kanalima..

Ako su frakcije velike ili se nalaze u repu gušterače, provodi se otvorena operacija. Tijekom nje se organ potpuno otvori i uklone sve nakupine kalcija i fosfora..

Nakon masovne intervencije često postoje komplikacije, jer kirurg može dodirnuti želudac, crijeva i druge trbušne organe. Zbog velikog reza često dolazi do upale i supputacije šava.

Za održavanje organa propisana je terapija enzimskim lijekovima. Uzimajući u obzir komplikacije stanja pacijenta, preporučuje mu se uzimanje lijekova kao što su Pancreatin, Mezim, Festal, Creon i drugi iz ove skupine. Protiv upalnog procesa ili za njegovu prevenciju nakon operacije provodi se mali kurs antibiotika. Obično se daju intravenozno. Najčešće propisani antibiotici su ampicilini ili cefolosporini..

Za ublažavanje boli mogu se primijeniti antispazmodični ili analgetici. Najčešće korišteno:

 • Drotaverin
 • Ne-Shpa
 • Spazgan

Sredstva protiv bolova daju se i intravenozno nakon operacije. Da bi se ubrzao oporavak probavnog trakta, preporuča se piti lijekove za normalizaciju korisne mikroflore: Linex, Bifiform, Laktobeks.

Kalcifikacija gušterače rijedak je, ali opasan poremećaj koji zahtijeva pravodobnu dijagnozu. Ako na vrijeme ne potražite pomoć, pacijent može razviti kalcifikaciju svih tkiva organa, što će zahtijevati njegovo uklanjanje..

Ispravnim liječenjem i strogim pridržavanjem prehrane bit će moguće ne samo vratiti gušteraču, već se i zaštititi od ponovnog nastanka poremećaja u budućnosti..

Kamenje gušterače (pankreatolitijaza)

Kamenje gušterače je kalcifikacija formirana u kanalima i parenhimu organa, što dovodi do pogoršanja unutar- i egzokrine funkcije organa. Obično se kalkulusi gušterače formiraju na pozadini pankreatitisa, stoga se ove dvije bolesti manifestiraju sličnim simptomima: jaki bolovi u pojasu u trbuhu, steatoreja, sekundarni dijabetes melitus. Da bi se potvrdila dijagnoza, provode se obični RTG, ultrazvuk ili CT trbušnih organa, RCPG. Kirurško liječenje, nužno popraćeno konzervativnim mjerama za smanjenje upale i edema, vraća funkciju žlijezde.

 • Razlozi
 • Patogeneza
 • Simptomi
 • Komplikacije
 • Dijagnostika
 • Liječenje kamenaca gušterače
 • Prognoza i prevencija
 • Cijene liječenja

Opće informacije

Kamenje u gušterači česta je komplikacija kroničnih bolesti gušterače-hepatobilijarne zone. U općoj populaciji javljaju se u 0,75% slučajeva. Obično se kamenje stvara u velikim kanalima, u predjelu glave, rjeđe u tijelu ili repu organa. Posljednjih godina kamenje gušterače počelo se otkrivati ​​mnogo češće, ali to nije zbog povećanja morbiditeta, već zbog poboljšanja dijagnostičke opreme. Prije dvadeset godina tijekom rendgenskog pregleda bilo je moguće otkriti samo velike kalcifikacije, ali danas računalna tomografija može otkriti čak i sitne kamence..

Razlozi

Studije u području abdominalne kirurgije potvrđuju obiteljsku učestalost pankreatolitijaze: oko polovice slučajeva nasljednog pankreatitisa prati stvaranje kamenaca. U bolesnika s alkoholnim oštećenjem organa (alkoholni pankreatitis), učestalost kamenaca je također velika - u svakoj sekundi; s razvojem pankreatitisa na pozadini paratireoiditisa - u svakom četvrtom.

Patogeneza

Za započinjanje procesa stvaranja kamena potreban je istodobni utjecaj nekoliko uzročnih čimbenika. Bilo koja stanja koja uzrokuju stagnaciju soka gušterače dovode do pankreatolitijaze: tumori, konkrementi zajedničkog žučnog kanala, ciste gušterače. Zbog stagnacije, sekrecija gušterače se zgusne, proteinske frakcije se talože. Poremećaji ionskog (uglavnom fosforno-kalcijevog) i hormonalnog metabolizma, koji prate stvaranje kamenaca u gušterači, uzrokuju promjenu kemijskog sastava soka gušterače.

Kalcijeve soli počinju impregnirati proteinsku masu u kanalima gušterače, zbog čega se kalcificiraju. Upalni procesi u dvanaesniku, bilijarnom traktu i izravno u gušterači značajno ubrzavaju proces kalcifikacije. Kalcifikacija se javlja ne samo u kanalima gušterače, već i u njenom parenhimu. Nakon stvaranja kamenaca pogoršava se stagnacija soka gušterače, kanali se šire i rastežu, pritisak u njima raste.

Postoje žarišne nekroze tkiva gušterače, koje se u budućnosti mogu i kalcificirati. Oštećeni su ne samo egzokrini dijelovi organa, već i Langerhansovi otočići. Količina oslobođenih enzima znatno se smanjuje, a proizvodnja inzulina počinje trpjeti. Dugotrajne kalcifikacije mogu pridonijeti sekundarnom dijabetesu melitusu.

Simptomi

U početnim fazama kamenje gušterače očituje se simptomima pankreatitisa, koji obično pokreće i prati proces kalcifikacije. Pacijenti se žale na goruću pojasu u trbuhu (stalnu ili paroksizmalnu, poput kolike), koja zrači na leđa ili ispod lopatice. Napadaje obično pogoršavaju mučnina, povraćanje žuči. Bolovi u trbuhu popraćeni su epizodnom steatorejom (velika količina masti u stolici). Na početku bolesti pojavu boli izazivaju razne prehrambene pogreške, unos alkohola.

Kako proces napreduje, javlja se nekroza sve više i više područja gušterače, enzimska i intrasekretorna funkcija su značajno pogođene. U ovoj fazi pacijentu se može dijagnosticirati dijabetes melitus na temelju glukozurije, smanjenja tolerancije na glukozu. Također, stvaranje kamenaca može ukazivati ​​bolnost u epigastrijumu pri palpaciji trbuha, pojačano slinjenje. Kad kamenac migrira u zajednički žučni kanal, može se razviti opstruktivna opstruktivna žutica.

Komplikacije

Stvaranje kamenaca u gušterači mogu biti popraćene komplikacijama poput kroničnog pankreatitisa, upale peripankreatičnog tkiva, apscesa i cista gušterače, zaglavljivanja kamenaca, krvarenja u lumen kanala gušterače.

Dijagnostika

Obično dijagnoza kamenaca gušterače nije teška, međutim, prilikom provođenja pregleda drugih bolesti često se ne obraća pozornost na radiološke znakove kalcifikacija. U običnoj radiografiji OBP-a, kamenje se vizualizira kao male zaobljene sjene (pojedinačne ili višestruke) smještene ispod xiphoidnog procesa, desno i lijevo od srednje crte. Da bi se razjasnila dijagnoza, treba snimiti niz slika u različitim projekcijama..

Točnije dijagnostičke metode su ultrasonografija gušterače i žučnih puteva, računalna tomografija i magnetska rezonancija - MRI gušterače. Te studije omogućuju ne samo precizno utvrđivanje prisutnosti kamenaca, već i utvrđivanje njihove lokalizacije, kako bi se procijenilo stanje tkiva gušterače. Retrogradna holangiopankreatografija također pomaže razjasniti lokalizaciju kamena, procijeniti stupanj prohodnosti kanala gušterače.

Liječenje kamenaca gušterače

Svi pacijenti trebaju konzultacije s abdominalnim kirurgom. Liječenje uvijek započinje konzervativnim mjerama: trebao bi biti usmjeren na uklanjanje upalnog procesa, normalizaciju razmjene kalcija i fosfora, smanjenje edema tkiva gušterače i njezinih kanala. Mora se propisati zamjenska enzimska terapija, potrebna je stroga dijeta. U pozadini konzervativne terapije, stanje bolesnika može se značajno poboljšati, mali kamenčići mogu samostalno migrirati u crijeva.

U prisustvu velikog kamenja, konzervativne mjere obično ne dovode do izlječenja, potrebna je operacija uklanjanja kamenaca. Trenutno su značajno poboljšane minimalno invazivne kirurške tehnike, na primjer, endoskopsko uklanjanje kamenaca glavnog kanala gušterače. Endoskopsku operaciju pacijenti bolje podnose, ne zahtijeva dugotrajni oporavak, ali ne uklanja sve kalcifikacije.

U prisutnosti višestrukih velikih kamenaca, posebno onih smještenih u tijelu i repu gušterače, može biti potrebna laparotomija i vađenje kamenaca pankreatotomijom. Takva je operacija tehnički teža, često nakon nje nastaju komplikacije, pa se izvodi samo ako postoje stroge indikacije. Ako se tijekom operacije pronađe difuzna kalcifikacija tkiva gušterače, provodi se totalna pankreatektomija. U ovoj situaciji pacijent će morati doživotno primati enzimsku terapiju, inzulinsku terapiju..

Treba imati na umu da dugotrajno postojanje kamenaca uvijek dovodi do progresije bolesti, pogoršanja gušterače, a ponekad i do kancerogene degeneracije epitela kanala gušterače. Zbog toga se konzervativna terapija propisuje u svim slučajevima otkrivanja kamenaca, čak i bez simptoma koji ne uzrokuju bolne napade. Ako konzervativna terapija ne poboljša funkciju gušterače, operacija se ne smije odgađati.

Prognoza i prevencija

Prognoza je prilično povoljna, ali u velikoj mjeri ovisi o prisutnosti komplikacija i popratnih bolesti. Kirurško liječenje daje zadovoljavajuće rezultate u 85% slučajeva, a postoperativni mortalitet manji je od 2%. Što se ranije izvrši operativni zahvat, to je bolja prognoza bolesti..

Nisu razvijene nikakve radikalne metode za prevenciju pankreatolitijaze. Moguće je smanjiti vjerojatnost nastanka kamenaca u prisutnosti obiteljske predispozicije slijedeći posebnu prehranu, izbjegavajući alkohol i pušenje i nadgledajući stanje metabolizma fosfora i kalcija. Pravovremeno liječenje kroničnog upalnog procesa u dvanaesniku, bilijarnom traktu, gušterači također će pomoći u sprječavanju stvaranja kamenaca gušterače.

Kamenje u gušterači

Kalcifikacije i kamenci koji se talože u gušterači uzrokuju kršenje sekretorne sposobnosti ovog organa. Pankreatolitijaza, kako liječnici nazivaju ovu patologiju, utječe na ljude rjeđe od kolelitijaze ili bubrežnih naslaga.

Kamenje se može razlikovati u sastavu: spoj sadrži kalcij u kombinaciji s metalima i organskim solima. Također su vrlo različite veličine: od frakcija promjera milimetra do 5 cm. Najčešće se kalcifikati nalaze u gušterači u parovima ili u većim količinama, njihov oblik može biti okrugao ili nepravilan.

Razlozi

Proces pojave kamenaca uvijek se temelji na neravnoteži metabolizma kalcija u tijelu. Uobičajeni metabolizam kalcija ovisi o nekoliko čimbenika:

 • priroda prehrane;
 • kršenje apsorpcije kalcija;
 • hormonalni poremećaji.

Lokalni zarazni i upalni procesi koji se javljaju u neposrednoj blizini ili udaljeni od gušterače također mogu inicirati početak pankreatolitijaze. Zbog upale kanala, skupine stanica se ljušte iz unutarnjeg epitela, što utječe na funkcioniranje organa i remeti biokemijski sastav sekrecije gušterače.

Povlačenje soka gušterače komplicirano je sljedećim bolestima:

 • poremećaj sfinktera Oddija;
 • kamenac u lumenu žučnog kanala;
 • duodenitis;
 • kolecistitis;
 • pankreatitis;
 • postinfektivni edem Vaterove bradavice.

Cistični i tumorski procesi često potiču razvoj pankreatolitijaze. U rijetkim se slučajevima bubrežni kamenci talože nakon sifilisa ili upornog pušenja ili pijenja. Tvari sadržane u cigaretama i alkoholu utječu na sastav sekretornih tekućina gušterače i povećavaju njihov sadržaj kalcija.

U ovom videozapisu saznajte više o učincima alkohola na gušteraču.

Povećana koncentracija kalcija dovodi do činjenice da sok gušterače postaje gušći od normalnog i izaziva stvaranje kamenaca. Taj se postupak odvija u tri faze:

 • U prvoj fazi koncentracija soka se povećava, postaje gušći. Nakon ulaska u kanale, pretvara se u netopljivu proteinsku masu.
 • Sljedeći je korak zgušnjavanje kalcijevih pahuljica koje sadrže sol. To nastavlja mijenjati sastav sekreta prema taloženju sedimentnih inkluzija..
 • Na kraju se razvija infekcija i pojavljuju se jasni znakovi patologije..

Conkrementi se mogu zaglaviti u lumenu kanala ili se mogu stvoriti izravno u parenhimu žlijezde. Neposredno nakon formiranja, njihova je struktura manje gusta, a s vremenom se stvrdnjavaju..

Rizik od kamenaca u gušterači povećava se u sljedećim uvjetima:

 • visoka koncentracija kolesterola ili bilirubina u izlučivanju žuči;
 • prekomjerna težina;
 • neaktivan način života;
 • starija dob;
 • dijabetes;
 • kamenac u žučnoj kesi;
 • bolest jetre.

Ova je bolest češća u žena, posebno nakon 40 godina..

Simptomi i znakovi

U početnim fazama osoba možda nije svjesna početka bolesti, jer tijekom tog razdoblja stvaranje kalcifikata ni na koji način ne utječe na zdravstveno stanje i ne komplicira proces probave. Nakon njihovog povećanja, pritisak na organ počinje rasti, što uzrokuje prve osjećaje nelagode, koji podsjećaju na simptome pankreatitisa.

Često se prve manifestacije javljaju nakon prejedanja, jedenja masne hrane ili pijenja alkohola. U trbuhu se osjećaju grčeviti grčevi u pojasu gorućeg tipa koji podsjećaju na kolike. Bol se može dati i na desnoj strani i na ramenu, lopatici ili ključnoj kosti. Napad je popraćen mučninom i povraćanjem s nečistoćama žuči, na tijelu se može pojaviti ljepljivi znoj. Tijekom i nakon napadaja u fecesu je uočljiva prisutnost neprobavljene i neprobavljene masti koja izgleda poput bjelkastih uključaka.

Napad traje od 15 minuta do nekoliko sati, bolni osjećaji tijekom njega vrlo su intenzivni.

Prvi napadi mogu se značajno razlikovati u vremenu, ponekad između njih prođu mjeseci ili godine.

S napredovanjem blokade kanala žlijezde s kalcifikacijama, pogoršanja se javljaju sve češće. Simptomi se donekle razlikuju ovisno o mjestu kamenca u strukturi žlijezde. Ponekad se bolest ne manifestira ni na koji način do trenutka komplikacija. U ostalim se slučajevima pojavljuju sljedeći simptomi:

 • sat ili dva nakon jela, bolne senzacije nastaju u trbušnoj šupljini, zračeći u donji dio leđa ili u podskapularis;
 • obilna slina;
 • žgaravica;
 • povraćanje s nečistoćama žuči;
 • pojava žutosti na koži i bjeloočnicama;
 • razjašnjavanje izmeta;
 • vrućica.

U testovima krvi takvog bolesnika mogu se naći leukocitoza, porast glukoze, porast količine enzima u jetri i gušterači. Prema tim neizravnim znakovima, bolest se može slučajno otkriti tijekom povremenih liječničkih pregleda..

Pogoršanjem bolesti započinje nekroza pojedinih dijelova gušterače, smanjuje se proizvodnja enzima i sekrecija. Često takve promjene prate poremećaj u proizvodnji hormona koji kontroliraju razinu šećera u krvi, što može rezultirati razvojem dijabetesa.

Ako kamenčići počnu napredovati i zaustavljati se u kanalu, dolazi do zatvaranja lumena, začepljenja i opstruktivne žutice s visokim stupnjem žućenja kože.

Ako takva stagnacija traje duže od nekoliko sati, tada žuč ima agresivan učinak na parenhimska tkiva žlijezde. To može uzrokovati upalu, a u otežanim slučajevima izazvati apsces, krvarenje ili peritonitis..

S ozbiljnim simptomima, ne biste trebali čekati planirani posjet liječniku, trebate nazvati hitnu pomoć koja pacijenta hospitalizira.

Dijagnostika

Dijagnozu pankreatolitijaze kompliciraju sljedeći čimbenici:

 • rijetka pojava bolesti;
 • sličnost simptoma s mnogim češćim bolestima probavnog trakta - čir, žučni kamen itd..

Temeljit pregled provodi gastroenterolog. Nakon pregleda pritužbi pacijenta i ispitivanja trbušne šupljine, stručnjak usmjerava pacijenta na glavnu dijagnostičku metodu ove patologije - RTG trbušnih organa u nekoliko projekcija. Ovom vrstom pregleda kamenje se lako otkriva kao mala zamračena područja unutar žlijezde..

Uz radiografiju propisane su sljedeće metode istraživanja:

 • kompletna krvna slika za otkrivanje upale;
 • endoskopski ili klasični ultrasonografski pregled gušterače i njezinih kanala;
 • retrogradna kontrastna kolangiopankreatografija;
 • magnetska rezonancija i CT za određivanje broja, položaja i veličine kalcifikacija.

Svi ti postupci omogućuju vam razjašnjavanje dijagnoze i odabir vrste terapije koja je prikladna za postojeću kliničku sliku..

Liječenje

Terapija u prisutnosti kamenaca u gušterači uvijek podrazumijeva integrirani pristup. Glavne mjere usmjerene su na:

 • brzo oslobađanje od boli i drugih simptoma;
 • obnavljanje proizvodnje enzima;
 • uspostavljanje metaboličkih procesa;
 • uklanjanje kalcifikacija;
 • sprečavajući njihovo ponovno stvaranje.

Načini borbe protiv kalcifikacija u ovom organu podijeljeni su na konzervativni i kirurški tretman..

Konzervativni tretman

Ova metoda daje opipljive rezultate s malim kamenjem i relativno rijetkim napadima..

Prije svega, konzervativnom terapijom pokušavaju eliminirati patologiju koja je dovela do nastanka kamenaca, zaustaviti upalni proces, poboljšati izmjenu fosfata i soli kalcija u tijelu, a također smanjiti oticanje parenhima žlijezde i kanala.

Za to je pacijentu propisana sljedeća sredstva:

 • analgetici i antispazmodici za uklanjanje sindroma boli;
 • antibiotici u prisutnosti zarazne upale;
 • koleretički lijekovi;
 • sekretorni lijekovi.

Kad se stanje bolesnika poboljša, pokušava se izazvati kretanje kalcifikacija i njihovo ispuštanje u crijeva. Za to se koriste sredstva koja mogu ukloniti hipertenziju kanala..

Ako kamenje nije gusto, tada ga pokušavaju otopiti u remisiji uz pomoć tableta. Najčešće se u te svrhe koristi Ursodiol ili Henodiol. Ti su lijekovi vrlo učinkoviti protiv malih do srednjih labavih kolesterolskih kamenaca, ali nisu prikladni za kamenje različitog kemijskog sastava..

Terapija je nemoguća bez stroge dijete. Uz ovu patologiju, gastroenterolozi preporučuju poštivanje sljedećih pravila:

 • jedite male obroke kako biste spriječili bolnost;
 • alkohol, slatka, masna hrana, dimljeno meso, kava, soda strogo su zabranjeni;
 • prioritetno - povrće, žitarice, nemasno meso i riba, mliječni proizvodi;
 • metode kuhanja koriste kuhanje i kuhanje na pari.

Dijetalna terapija omogućuje vam smanjenje simptoma i stresa na gušterači, što će zajedno s upotrebom lijekova ubrzati oporavak..

U slučaju da se poboljšanje ne dogodi, treba razmisliti o svrsishodnosti kirurške metode za rješavanje problema..

Operativni tretman

Kirurška intervencija opravdana je ako je prisutan sljedeći popis čimbenika:

 • dugi tijek patologije s čestim i teškim napadima;
 • pozitivna dinamika insuficijencije gušterače;
 • nemogućnost ublažavanja boli pomoću standardnih lijekova protiv bolova;
 • ozbiljno stanje pacijenta.

Postoji nekoliko vrsta operacija. Određena vrsta odabire se pojedinačno u svakom slučaju na temelju veličine i mjesta kamenja, stanja pacijenta i instrumentalne baze bolnice:

 • Najmodernija i najmanje invazivna metoda je litotripsija - drobljenje kalcifikacija djelovanjem energije udarnog vala. Nakon drobljenja, fragmenti ili prah sami se uklanjaju iz žlijezda, a ako se to ne dogodi, uklanjaju se prisilno. Prednost tehnike je u tome što se provodi ambulantno. Postupak traje nešto manje od sat vremena uz opću anesteziju.
 • Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija smatra se minimalno invazivnom metodom. Tijekom takve operacije fleksibilna endoskopska cijev se uvodi u probavni trakt, na kraju opremljena kamerom. Pomoću nje moguće je pratiti naslage u žlijezdi i izvršiti njihovo uklanjanje. Ovu tehniku ​​karakterizira skraćeno razdoblje oporavka i bolesnici je podnose puno lakše, ali s višestrukim naslagama i velikim veličinama endoskopska metoda nije učinkovita.
 • Laparotomija žlijezde podrazumijeva kršenje integriteta organa za uklanjanje kamenaca, stoga se koristi u slučajevima kada se druge metode ne mogu koristiti. Ovo eliminira i najveće naslage..
 • U slučaju da pregled ukaže na prisutnost difuzne kalcifikacije u parenhimu žlijezde, koristi se totalna pankreatektomija. Ovo je ozbiljan korak, pa su za njega potrebna stroga čitanja. Nakon totalne pankreatektomije, pacijent bi trebao neprestano koristiti enzimsku zamjensku terapiju i inzulinsku terapiju.

U rijetkim slučajevima moguće je ranžiranje i uspostavljanje zaobilaznog puta od žlijezde za opskrbu duodenuma sokom gušterače. Ali takvu operaciju može izvesti samo visokokvalificirani kirurg..

Tradicionalne metode

Tradicionalna medicina može osloboditi pacijenta problema i nelagode uzrokovane naslagama kalcifikacije.

Za kućno liječenje morate slijediti posebnu prehranu, istu kao i za liječenje u bolnici. Uz to, pomaže i biljni lijek..

Biljni lijekovi koji se koriste za liječenje ovog stanja dijele se u tri kategorije:

 • bilje, čije je djelovanje usmjereno na obnavljanje stanica i struktura zahvaćenog organa. Tu se ubrajaju trputac, elekampan, aloja i sušena kreša;
 • metvica, valerijana, komorač i origano djeluju antispazmodično;
 • biljni pripravci koji se bore protiv upala. Uključuju stolisnik, kamilicu, gospinu travu.

Korištenje naknada od trputca, kamilice, stolisnika i metvice izvrsno odrađuje sve ove funkcije. Da biste je pripremili, trebate miješati bilje u jednakim omjerima i sipati 1 žlicu. l. kipuće vode. Nakon što se zbirka infuzira 2 sata, treba je piti prije jela, ½ šalice 3 puta dnevno.

Korištenje propolisa izvrsno djeluje na ovu bolest. Provodi antimikrobnu profilaksu i uspješno regulira sastav mikroflore žlijezda. Za terapiju se preporučuje uzimanje u obliku alkoholne tinkture u kombinaciji s mlijekom..

Ako pacijent često ima pogoršanja, potrebno je provoditi tečajeve liječenja 2 puta mjesečno s prekidima tjedno. Ako su akutna razdoblja rijetka, tada se možete ograničiti na dva tečaja godišnje.

Istodobnom primjenom dijetetske terapije, narodnih metoda i lijekova, stanje osobe može se toliko poboljšati da liječenje više nije potrebno.

Kamenje u gušterači

Neke bolesti gušterače uzrokuju sužavanje njezinih kanala i stagnaciju sekreta. Kronični upalni proces koji se javlja tijekom ovog procesa također može dovesti do metaboličkih poremećaja.

Sve to može dovesti do stvaranja kamenja. Često blokiraju kanale gušterače. To uzrokuje jaku bol i probavne smetnje. Ova se patologija mora hitno liječiti kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija..

opće karakteristike

Gušterača proizvodi sok gušterače, koji je bogat enzimima i enzimima. On kroz njegov glavni kanal ulazi u dvanaesnik i sudjeluje u probavi. U zdravom stanju ovaj kanal ima glatku površinu. Ali s upalom ili metaboličkim poremećajima, može se suziti, promijeniti oblik. Kao rezultat, sok gušterače stagnira, što ponekad dovodi do stvaranja kamenaca u gušterači..

Ova je patologija prilično rijetka, nije poput naslaga u bubrezima ili žučnom mjehuru. A nalazi se i rijetko, jer se ne manifestira uvijek s očitim simptomima. Stoga ne znaju svi mogu li se u gušterači stvoriti kamenčići. Zapravo se tamo pojavljuju na isti način kao i u drugim organima..

S različitim patologijama u soku gušterače, koncentracija enzima i enzima raste, može se zgusnuti. Postupno nastaju netopljivi proteinski spojevi. Upalni proces i metabolički poremećaji, uglavnom metabolizma fosfor-kalcij, dovode do promjene u sastavu soka gušterače.

Proteinski spojevi impregnirani su kalcijevim solima. Kao rezultat, nastaju komadi krutine. Kamenje na ovom mjestu najčešće je sitno, u obliku pijeska. Ali postupno se na njih taloži više soli kalcija i one rastu. Bez pravovremenog liječenja, takvi kamenci mogu dovesti do potpunog poremećaja funkcija ovog organa..

Najčešće se u velikim kanalima žlijezde, koji se nalaze u njezinoj glavi, formiraju kamenčići. To je također zbog činjenice da kamenje iz žučnog mjehura često ulazi u kanal. U tome mogu zapeti, što dovodi do strašnih posljedica. Ali kamenje se ponekad stvara u parenhimu organa. To dovodi do još većeg zgušnjavanja soka, stvaranja žarišta nekroze tkiva. Poslije toga mogu proći i kalcifikaciju. Sve to dovodi ne samo do probavne smetnje, već i do smanjenja proizvodnje inzulina..

Razlozi

Suvremena istraživanja pomogla su utvrditi da je često pojava kamenaca u gušterači povezana s genetskom predispozicijom. Nastaju u otprilike polovici slučajeva nasljednog pankreatitisa. Ista učestalost pojave patologije primjećuje se kod alkoholnog pankreatitisa. Osim toga, sve patologije koje uzrokuju njegovu stagnaciju dovode do zadebljanja soka gušterače. To mogu biti tumori ili upale..

Ali pojava kamenaca u gušterači uzrokovana je drugim razlozima:

 • pušenje i zlouporaba alkohola, što uzrokuje promjenu sastava soka gušterače;
 • hormonalni poremećaji u tijelu;
 • ozbiljni metabolički poremećaji, poput pretilosti;
 • bolesti probavnog sustava, posebno poremećena funkcija jetre;
 • sjedilački način života;
 • zarazne bolesti.

Do sada istraživači ne mogu utvrditi zašto neki ljudi stvaraju kamenje u gušterači, dok drugi s istim patologijama to ne čine. No primijećeno je da su ljudi stariji od 45 godina s povećanom tjelesnom težinom i bolestima jetre, zlouporabom alkohola ili ovisnošću o pušenju osjetljiviji na ovaj proces..

Simptomi

U početnim fazama simptomi kamenja u gušterači nisu izraženi. Oni sliče manifestaciji drugih patologija ovog organa. Pacijenti mogu primijetiti prisutnost takvih senzacija:

 • mučnina, povraćanje pomiješano sa žuči;
 • paroksizmalna bol, često pojas, ponekad zrači ispod lopatice;
 • prisutnost masti u izmetu;
 • nadimanje, nadutost;
 • povećana salivacija;
 • bol pri palpaciji;
 • pretjerano znojenje.

U početku se bol pojavljuje samo kao reakcija na prejedanje ili pijenje alkohola. Tada postaju jači i trajniji. Napad može trajati satima ili čak danima. Štoviše, bol je toliko jaka da je ne mogu ublažiti uobičajena sredstva protiv bolova. Ovo stanje može ukazivati ​​na začepljenje kanala žlijezde kamenom. Takvi su napadi ponekad rijetki, svakih nekoliko tjedana ili čak godina. Ali s napredovanjem patologije postaju sve češći..

Uz to, dugotrajno oštećenje odljeva soka gušterače može dovesti do upale. Razvija se akutni pankreatitis. Istodobno, temperatura raste, bol postaje vrlo jaka i može doći do infekcije. A ako kamen začepi žučni kanal, to će biti primjetno kod žućenja kože i jakog svrbeža..

Komplikacije

Kamenje se mora ukloniti što je brže moguće. Postupno dovode do stagnacije sekreta u žlijezdi, do istezanja njezinih zidova. To uzrokuje razvoj nekroze stanica, njihovu kalcifikaciju. To remeti sposobnost žlijezde da proizvodi enzime i hormone. Pojavljuju se znakovi pogoršanja probave - gubitak kilograma, slabost, nedostatak vitamina i minerala.

Uz to, snižavanje razine inzulina i glukagona može dovesti do razvoja tolerancije na glukozu. Zbog toga se mnogim pacijentima dijagnosticira dijabetes. Stoga, ako se pronađu kamenci, potrebno je na pregled kod endokrinologa..

Dugotrajna prisutnost kamenaca u žlijezdi može dovesti do degeneracije tkiva. Zbog toga se pojavljuju ciste ili zloćudni tumori. Stoga se liječenje patologije ne smije odgađati, pogotovo jer se u početnoj fazi kamenje može eliminirati uz pomoć konzervativne terapije.

Dijagnostika

Prije provođenja liječenja mora se postaviti točna dijagnoza. Napokon, većina simptoma prisutnosti kamenaca ista je kao i kod nekih drugih patologija: crijevna opstrukcija, akutni pankreatitis, perforirani čir na dvanaesniku, kolelitijaza.

Ponekad se kamenje u gušterači pronađe tijekom pregleda drugih organa probavnog sustava. U tom su slučaju na RTG snimci vidljive tamne mrlje. Da biste pojasnili dijagnozu, morate napraviti nekoliko slika u različitim projekcijama. Ali radiografija može utvrditi samo prisutnost kamenaca. Njihova veličina, broj i točno mjesto mogu se vidjeti ultrazvukom, ultrazvukom, CT-om ili magnetnom rezonancom. A retrogradna kolangiopankreografija omogućuje vam procjenu prohodnosti kanala gušterače.

Značajke liječenja

Mnoge pacijente koji imaju kamence u gušterači zanima zanima mogu li se ukloniti konzervativnim metodama, je li potrebna operacija. Ovisi o individualnim karakteristikama organizma, veličini i položaju kamenja. Izbor metode liječenja obično određuje liječnik nakon sveobuhvatnog pregleda..

Uz rješavanje samih kamenaca uz pomoć kirurškog ili konzervativnog liječenja, neophodna je i terapija osnovne bolesti koja je uzrok njihovog nastanka, kao i posebna prehrana za sprečavanje recidiva. Samo integrirani pristup spriječit će komplikacije i zaustaviti razvoj patologije. Operacija uklanjanja kamenja nije uvijek propisana.

Indikacije za njegovu provedbu mogu biti sljedeći simptomi:

 • smanjenje proizvodnje enzima, što utječe na probavu i apsorpciju šećera;
 • dugi i bolni napadi;
 • intenzivna bol koju konvencionalni lijekovi ne mogu ublažiti;
 • prisutnost upalnog procesa;
 • teška iscrpljenost pacijenta.

Ako je moguće, tijekom operacije uklanja se samo kamenje. Ali ponekad je potrebno odrezati dio žlijezde. To je neophodno u prisutnosti procesa kalcifikacije njegovih zidova. Da bi se izbjegao poremećaj njegovih funkcija, kanal žlijezde često se preusmjerava drugim putem, zaobilazeći blokirano mjesto. U najtežim slučajevima potrebna je totalna pankreatektomija. Nakon nje pacijent će morati redovito piti enzimske pripravke i uzimati inzulin.

Druga metoda je drobljenje kamena ekstrakorporalnom litotripsijom udarnog vala. U tom se slučaju kamenje gotovo lomi u pijesak, a zatim se uklanja pomoću endoskopa. Takve su metode učinkovite samo u prisutnosti nekoliko malih formacija smještenih u predjelu glave žlijezde..

Konzervativna terapija

Ako imate jedan mali kamenčić, možete bez operacije. To je moguće ako nema znakova upale, jake boli i komplikacija poput dijabetesa. Postoje posebni lijekovi koji mogu otopiti takve formacije. Ovo je Ursodiol ili Henodiol. Ali oni mogu nositi samo nekoliko malih kamenčića.

Konzervativna terapija također mora ispuniti zadatak sprječavanja stvaranja novih kamenaca. Za to se koriste sredstva koja normaliziraju metaboličke procese, sprječavaju stagnaciju soka gušterače i ublažavaju upalu. Potrebno je ukloniti oticanje žlijezde, to može poboljšati prohodnost kanala. Enzimska terapija i posebna prehrana ublažavaju stres na gušterači. Zahvaljujući tome, mali kamenčići mogu samostalno pobjeći kroz crijeva..

Uz glavni tretman, možete koristiti narodne lijekove. Pomoći će ublažiti opće stanje, poboljšati probavu i ublažiti stres na gušterači. Najčešće se u ove svrhe koriste dekocije ljekovitih biljaka: kopriva, maslačak, korijen kalamusa, gospina trava, smilje. Korisni čajevi od šipka, borovnica ili brusnica.

Hrana

Ako imate kamenje u gušterači, morate slijediti dijetu. U ranoj fazi patologije, kada su formacije još uvijek male i malo ih je, posebna prehrana može pridonijeti njihovom otapanju. Osim toga, prehrana sprečava rast kamenaca i pojavu novih.

Ali za to ga morate stalno promatrati. Najvažnije je ne prejesti se. Bolje je jesti često, ali u malim obrocima kako biste smanjili stres na gušteraču.

Sljedeća hrana potpuno je isključena iz prehrane:

 • masno meso i riba;
 • pržena hrana;
 • maslac;
 • začini;
 • konzervirana hrana;
 • gazirana pića;
 • alkohol;
 • kava, jaki čaj, čokolada;
 • dimljeno meso.

Prehrana pacijenta trebala bi se sastojati od kuhanog nemasnog mesa, pirjanog povrća, fermentiranih mliječnih proizvoda. Dopušteni su sušeni bijeli kruh, žitarice, kompoti i žele od bobica, tjestenina.

S pravodobnim liječenjem, prognoza za prisutnost kamenaca u gušterači je povoljna. Operacija je uspješna više od 80%. A ako slijedite preporuke liječnika i posebnu prehranu, možete spriječiti njihov ponovni nastup.

Pročitajte Više O Uzroka Dijabetesa